وبینار پیشگیری از خشونت علیه مادران در هنگام زایمان و ارتقاء مراقبت های محترمانه مادری
وبینار " پیشگیری از خشونت علیه مادران در هنگام زایمان و ارتقاء مراقبت های محترمانه مادری" از مجموعه وبینارهای گروه مامایی و سلامت باروری دانشکده با سخنرانی ملوک جعفرپور، دانشجوی دکترای بهداشت باروری و دبیری علمی دکتر زیبا تقی زاده، دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران در روز پنج شنبه 10 تیرماه 1400 در بستر فضای اسکای روم برگزار شد.
طالعات نشان داده اند که خشونت، بدرفتاری و ضرب و شتم زنان در بسیاری از کشورهای جهان به یک معضل اجتماعی بسیار شایع و جدی تبدیل شده است. سواستفاده در هنگام زایمان یا خشونت زایمان نیز از جمله ی موارد خشونت علیه زنان محسوب می شود. خشونت زایمانی عبارت است از بیتوجهی، آزار جسمی و عدم احترام در هنگام زایمان. این رفتار به منزله نقض حقوق زن تلقی میشود. سوءاستفاده در هنگام زایمان میتواند در طیف کاملی از مراقبتهای غیر محرمانه، مراقبتهای غیر شرافتمندانه، تبعیض، سوءاستفاده جسمی، مراقبتهای غیر موافق و کنار گذاشتن مراقبتها باشد. مطالعات نشان میدهد که این امر یک مشکل مکرر و جهانی است. زنان در هنگام زایمان در مراکز درمانی و بهداشتی رفتارهای توهین آمیز و غفلت آمیز را تجربه میکنند. در هنگام زایمان، یک زن بسیار آسیبپذیر است و نمیتواند از خود محافظت کند و همین امر موجب افزایش این برخوردهای غیرانسانی و ازار روحی و جسمی زائو ها می شود و تجربه دردناکی از زایمان برای مادران به جا می گذارد.
با توجه به اهمیت احترام به حریم خصوصی مادران و رعایت حقوق مددجویان و موضوع تلخ خشونت های زایمانی وبینار " پیشگیری از خشونت علیه مادران در هنگام زایمان و ارتقاء مراقبت های محترمانه مادری " با هدف بررسی این معضل اجتماعی برگزار شد.
این وبینار مورد استقبال شرکت کنندگان از گروه های مختلف به ویژه دانشجویان، اساتید، ماماها و سایر کادر محترم بهداشت و درمان قرار گرفت. شرکت کنندگان در این وبینار ضمن سپاس و قدردانی از برگزار کنندگان وبینار با اشاره به جدید بودن این موضوع و نیاز آموزش رفتارهای اجتماعی و فرهنگ سازی در ارایه خدمات بهداشتی و درمانی و آموزش رعایت حقوق مددجویان خواهان تداوم برگزاری این وبینارها جهت ارتقا دانش شغلی و فردی خود در سایر موضوعات اجتماعی در زمینه امور زنان و مامایی، بودند.
نکات برتر وبینار " پیشگیری از خشونت علیه مادران در هنگام زایمان و ارتقاء مراقبت های محترمانه مادری"
- بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت در سال 2018نسبت مرگ و میر مادران در جهان، 211 مورد به ازای صد هزار تولد زنده است. بر اساس هدف سوم سند توسعه پایدار این شاخص در جهان باید تا سال 2030 به زیر 70 مورد مرگ مادر در صد هزار تولد زنده کاهش یابد.
- میزان مرگ ومیر مادر در کشور های با درآمد پایین حدود 29 برابر کشور های با درآمد بالا گزارش شده است.
- با توجه به استانداردهای بین المللی حقوق بشر، خشونت زایمانی نقض حقوق اولیه انسانی زنان است که پیامد های مستقیم وغیر مستقیم جدی بر سلامت مادران دارد.
- مطالعات متعدد در سراسر جهان تأکید می کند که زنان اغلب در هنگام زایمان بی احترامی و بدرفتاری را تجربه می کنند اما ممکن است بر اساس زمینه های فرهنگی و اجتماعی به شکل های مختلفی تظاهر پیدا کند.
- مطالعه جدید به رهبری WHO و چند کشور نشان داده است که بیش از یک سوم زنان در هنگام زایمان در مراکز بهداشتی بدرفتاری را تجربه کرده اند.
- ماهیت ذهنی و مفهوم خشونت و بدرفتاری در هنگام زایمان بر اساس هنجار های اجتماعی و فرهنگی جوامع متفاوت است و این موضوع تعریف و اندازه گیری آن را در جوامع مختلف پیچیده تر می سازد.
- خشونت زایمانی نوع خاصی از خشونت علیه زنان است که موضوعی ساختاری و چند وجهی است و به یک رویکرد چند بعدی و مشارکت رشته های مختلف نیاز دارد.
- خشونت فیزیکی و مداخلات غیر ضروری، مراقبت بدون رضایت آگاهانه زن باردار، بی احترامی به احساسات، شأن، انتخاب ها و ترجیحات زنان، مراقبت بدون رعایت حریم خصوصی زن باردار، تبعیض در مراقبت، تعلل و تاخیر در مراقبت از جمله مصادیق خشونت زایمانی محسوب می شود.
- توانمند سازی و ارتقاء شرایط اجتماعی زنان از عوامل ریشه ای حذف و پیشگیری از خشونت علیه زنان در هنگام زایمان است
ارسال به دوستان