استاد یلدا: بزرگترین گناهان جهل و خرافه پرستی و بزرگ ترین نعمت ها دانایی است

استاد یلدا: بزرگترین گناهان جهل و خرافه پرستی و بزرگ ترین نعمت ها دانایی است

دکتر علیرضا یلدا چهره ماندگار علم و دانش پزشکی کشور در نشستی که روز دوشنبه در دفتر خود با حضور دکتر رنجبر رئیس کنگره، مهندس مقراضی مسئول اجرایی جشنواره و مریم زاهدی مسئول اجرایی کنگره تشکیل شد وجود رابطه در زندگی اجتماعی را مهم دانست و گفت: وقتی انسانها از خود جدا شده و به دیگران فکر می کنند اجتماع خوبی خواهیم داشت.

گالری عکس

در ابتدا دکتر یلدا، زندگی اجتماعی را اینگونه تعریف کرد: از خود درآمدن و به دیگران فکر کردن. اگر این فرهنگ جا بیفتد که انسان ها به فکر دیگران هم باشند همانطور که به فکر خودشان هستند، به آنها محبت کنند، منافع آنها را در نظر بگیرند، به آنها احترام بگذارند، آنها را شاد کنند خیلی جامعه خوب می شود. دکتر یلدا همچنین گفت: بعضی ها که تحصیلات بالایی دارند تصور می کنند که با تحصیلات بالا وظایفشان در قبال دیگران تمام شده در حالی که به قول یکی از نویسندگان آن چیزی که باید حاکم بر علم و دانش باشد اخلاق است، اگر ما اخلاق نداشته باشیم علم و دانش به دردمان نمی خورد و از دانش سوء استفاده می شود. "چو دزدی با چراغ آید گزیده تر برد کالا" حکایت از این دارد که انسانها با تحصیلات بالا می توانند راه هایی پیدا کنند که در زندگی اجتماعی بیشتر خلاف کنند ولی اگر به فکر احترام به مردم باشند می توانند به جامعه خدمت کنند. چه اشکالی دارد که یک دکتر با لبخند بیمار خود را ببیند و با احترام با او رفتار کند. امروزه درصد بالایی از بیماران که به پزشک مراجعه می کنند بیشتر اخلاق پزشک برایشان مهم است. وقتی انسان ها با هم مواجه می شوند چطور می توانند همدیگر را نگاه نکنند؟ چرا انسان ها نباید به هم نزدیک باشند و از هم دوری می کنند؟ این دوری تنها به جامعه صدمه نمی زند بلکه به خود افراد هم صدمه وارد می کند. الان مهم ترین عامل سلامتی انسان ها از نگاه روانشناسی شادی روان انسان هاست و بزرگ ترین دعا این است که افراد شادی روان داشته باشند. در درمان روانشناسان مهم ترین مسئله این است که وقتی انسان دیگران را شاد کند در درجه اول خودش شاد می شود. برای شاد بودن باید محبت کرد و دیگران را دوست داشت، باید به دیگران احترام گذاشت و به هر نحوی که شده هرچند کوچک دیگران را شاد کرد. آن بیتی که یک بیمار برای پزشک جوانی خوانده بود با این مضمون بود که: تا توانی به جهان خدمت محرومان کن، به دمی یا درمی یا قلمی یا قدمی.
وی در خصوص محتویات کنگره بین المللی گفت: بهتر است مقالاتی ارائه شود که به مشکلات بهداشتی امروز کشور بپردازند تا نتیجه و اثر بخشی داشته باشند، مسائلی چون مشکلات پزشکی، فرهنگ مصرف دارو، آزمایش های مورد نیاز بیماران و استفاده از آزمایش ها و عکس ها بر حسب نیاز بیماران.
وی ادامه داد: در جوامعی که فرهنگ ارزش زیادی ندارد و مادیات خیلی نقش ایفا می کند زمان زیادی طول می کشد تا علم و دانش جای خود را پیدا کند. به قول یکی از نویسندگان بعضی از آفات وقتی وارد جامعه می شوند ادب و عرفان و شعر و معنویت و هنر از جامعه رخت بر می بندد و یکی از این آفات تورم است. وقتی تورم وارد جامعه می شود مردم درگیر مسائل پایه ای زندگی و تامین معاش می شوند، بنابراین اینگونه کارها در جامعه متورم سخت تر از جوامع پیشرفته است. ما نباید ناامید شویم چون معمولا در جوامع پیشرفته تحقیقات آسان تر است و امیدوارم روزی برسد که مسئولین محترم و مردم عزیز کشور ما متوجه این کار مهم و اساسی محققین شوند. از چرچیل سوال می کنند که چرا ایرلند که کشور نزدیکی بود را به عنوان مستعمره خود انتخاب نکردید و هندوستان را مستعمره کردید؟ و چرچیل جواب داد: به این خاطر که اکثر مردم هندوستان جاهل هستند و تعداد کمی هم که دانا هستند خائن اند و همین باعث شد بتوانیم سال های زیادی آنجا را مستعمره خود کنیم. پس چیزی که باعث پیشرفت انسان ها می شود علم و خرد و دانش است و به قول مولانا: بزرگترین گناهان جهل و خرافه پرستی و بزرگترین نعمت ها علم و دانایی است. ما که نمی توانیم تمام آب دریای علم را بیرون بکشیم اما می توانیم برای رفع تشنگی خود از آن استفاده کنیم و خود را سیراب کنیم. وقتی هوا تاریک می شود شمعی روشن کنید و این مسئله بسیار اهمیت دارد که در قسمتی از دنیا که تاریکی و جهل زیاد وجود دارد به جای ناراحتی شمعی از علم و دانش بیفروزیم و روزنه امیدی باز کنیم. هر کس به سهم خود باید سعی کند که هم برای خود و هم برای دیگران یک انرژی مثبت ایجاد کند، منفی بافی کار راحتی است و ما نباید انتظار داشته باشیم تمام امکانات فراهم باشد تا ما بتوانیم کار انجام دهیم. انکار وجود خداوند کار راحتی است اما اثبات وجود خدا کار سخت و دشواری است. باید سعی و تلاش اینگونه بنیاد ها کاهش جهل و فقر جامعه باشد. همیشه علم و خرد مقابل جهل قرار میگیرد و بنابراین کسی که در زمینه علمی فعالیت می کند به خرد و دانش نزدیک است. اهمیت خرد و دانش تا جایی است که حتی در قرآن هم بعد از در نظر گرفتن خدا، در نظر گرفتن عقل و خرد اهمیت بالایی دارد. فردوسی نیز بر خرد تاکید فراوانی داشته. بهترین دعایی که می توان با خدا داشت این است و خردمندان همواره این را سرلوحه خود قرار می دهند "خدایا به آنکه عقل دادی چه ندادی! و به آنکه عقل ندادی چه دادی!" بسیاری از ثروتمندانی که به دنبال ثروت اندوزی هستند زندگی راحتی ندارند چون ثروت انبوه انسان را راضی نمی کند بلکه در راه معنویت و کسب علم و دانش گام برداشتن انسان را به کمال و خدا می رساند.
استاد یلدا در ادامه برگزاری اینگونه کنگره های بین المللی را نقطه مثبتی در ایجاد انگیزه برای همدلی و همبستگی میان پزشکان سراسر دنیا دانست و گفت: این اتحادی که با برگزاری چنین کنگره هایی بین پزشکان ایجاد می شود سطح انتقادپذیری آنها را بالا می برد و این خود باعث پیشرفت جامعه پزشکی است که یک پزشک با نقاط قوت و ضعف دستاورد خود آشنا شده و در راه کم کردن کاستی های آن گام بردارد.
استاد پیشکسوت همچنین با اشاره به پشتکار و تلاش دکتر رنجبر گفت: در دنیای امروز مرزهای جغرافیایی از بین رفته و در دنیای دانش باید از مرزها تجاوز کنیم و با دانشمندان ارتباط برقرار کنیم و چیزهای جدید یاد بگیریم. علما به طور کلی، علمای طب، هنر، ادب و ... همه وحدت پیدا کرده و باهم به سوی خدا می روند. ما باید تعصب هایمان را کنار بگذاریم. من را کنار بگذاریم. و اگر واقعا خلیفه الله روی زمین هستیم باید خدایی باشیم نه شیطانی. دانشگاه هم کمک بزرگی کرد. در برگزاری کنگره های بزرگ افرادی که زحمت می کشند مثل مهره های شطرنج هستند و هرکسی درجای خود است. و این مسئله نیست که پیاده در شطرنج ارزش کمتری از اسب دارد و این مسئله را باید متوجه شویم که انسان ها مانند هم نیستند و یکی از خوبی های خلقت تنوع انسان ها و به طور کلی تنوع موجودات است.
وی ادامه داد: بهتر است از واژه نقد به جای انتقاد استفاده کنیم زیرا واژه نقد هم نقاط قوت را در بر می گیرد و هم نقاط ضعف. این کنگره بار معنوی زیادی دارد و به غیر از مسائل علمی به مسائل فرهنگی، اجتماعی و حرمت گذاشتن به افکار دیگران می پردازد. ما به عنوان یک انسان باید تحمل شنیدن نظرات دیگران را چه مخالف و چه موافق شنیده و این روحیه را در خود تقویت کنیم که جوان ترها نیز از ما درس بگیرند.
دکتر یلدا صحبت های پایانی خود را اینگونه بیان کرد: هر روز صبح که از خانه بیرون می آییم از خدا بخواهیم که توفیقی به ما بدهد که بتوانیم به دیگران خدمت کنیم، دل دیگران را شاد کنیم، دست یکدیگر را بگیریم. ما انسان ها نیاز به زندگی اجتماعی داریم و نمی توانیم تنها زندگی کنیم. معنی دعا یعنی درخواست کردن، یعنی از خدا درخواست کنیم. دعای مهم این است که خدا به ما توفیق دهد که عمل کنیم به آنچه که می دانیم. اشکال کار ما انسان ها از ندانستن نیست، بلکه از عمل نکردن است. یکی از نویسندگان بزرگ می گوید من حاضرم صدتا نصیحت بکنم ولی به یکی از اینها عمل نکنم. عمل کردن سخت است. 
 وی پایان ضمن تشکر از دکتر رنجبر بنیانگذار و رئیس بنیاد آکادمیک دکتر یلدا، مهندس مقراضی، دکتر جعفریان رییس دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر بهادری رییس دفتر ارتباط با دانش آموختگان، دکتر لاریجانی رییس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم و همچنین مریم زاهدی و همکاران دفتر ارتباط با دانش آموختگان گفت: از خدا می خواهم توفیق بیشتری به شما بدهد تا بتوانید این کار را هر سال بهتر از سال گذشته جلو ببرید.

لینک ثبت نام در چهارمین کنگره دکتر یلدا

کلمات کلیدی