هفته دفاع مقدس
حاج آقا عابدی ترویج فرهنگ دفاع مقدس را زمینه ساز امنیت بخشی مردم، سلامت و تقویت دین و فرهنگ ملی دانست
روابط عمومي دانشگاه علوم پزشكي تهران: مدير گروه معارف دانشگاه گفت: روشهاي مديريتي دفاع مقدس روشهاي ابتكاري و خلاقانه بوده كه با ارزشهاي ديني ما سازگار بوده كه مي توان در مديريت سازماني از آن استفاده شود
به مناسبت ایام هفته دفاع مقدس گفتگویی با حاجآقا عینالله عابدی مدرس گروه معارف دانشگاه و امام جماعت ساختمان شماره 2 انجامشده که شما را به خواندن آن دعوت میکنیم:
حاجآقا ضمن تشکر از اینکه برای این مصاحبه وقت گذاشتید، باخبر شدیم که به همت جنابعالی شورایی در ساختمان شماره 2 دانشگاه تشکیل شد و در راستای فعالیتهای فرهنگی، برنامههایی تدارک دیدهشده است؛ چه انگیزهای باعث شد که شما برای تشکیل این شورا پیشقدم شوید و دوستان را برای همکاری فرابخوانید؟
البته این همت دوستان و اعضای محترم شورا بود و انگیزه پیگیری هم از طرف آنها بود. البته چند سال پیش بنده پیشنهادی را به دوستان دادم و بعضی از دوستان هم اشاره میکردند که ایکاش این کمیته تشکیل میشد.چون در این مجموعه بخشهای مختلفی ازجمله معاونت غذا و دارو، بسیج، حراست ، بازنشستگی، دانشکده طب سنتی و یا دفتر ارتباط با دانشآموختگان و... که بخشهای مهمی هستند حضور دارند. بنابراین تشکیل یک جلسه بهعنوان جلسه همفکری و هماندیشی ضرورت داشت تا درباره اقداماتی که مربوط به محیطزیست اداری آنها است تصمیمگیری کنند و فعالیتهایی را انجام دهند که الحمدالله جلسات خوبی بهصورت ماهانه برگزار میکنند و برنامهها و فعالیتهایی را با هماهنگی یکدیگر انجام میدهند.
این برنامه متناسب با مناسبتهای ملی و مذهبی است یا موردهایی که سفارش میشود؟
بیشتر برنامهها مناسبت محور است اما فعالیتهای دیگری در دست اقدام دارند ، وظایف این شورا نیاز شناسی و آسیبشناسی فعالیتهای فرهنگی و همچنین هماهنگی ، برنامهریزی است و چون معاونت فرهنگی دانشگاه در ساختمان ما شعبه ندارد که متصدی کارهای فرهنگی باشد بنابراین باید همکاری و همافزایی سایر مجموعهها اقدام شود .
شما به معاونت فرهنگی اشاره کردید، قطعاً برنامههای فرهنگی در سطح دانشگاه برگزار میشود شما این برنامههای فرهنگی را چطور ارزیابی میکنید؟
ممکن است من نسبت به برنامههای فرهنگی دانشگاه اشراف کامل نداشته باشم اما اولویت معاونت فرهنگی دانشگاه دانشجویان و اساتید هستند و کارمندان در اولویت بعدی هستند. به نظر میرسد که باید در این راستا به کارمندان توجه نمود. زیرا فضای کارمندی زمینهساز فعالیتهای فرهنگی برای دانشجویان و اساتید است و ازآنجاییکه اساتید و دانشجویان در کنار کارمندان زندگی میکنند و به هم مرتبط هستند، اگر دیدگاه و برخورد کارمندان فرهنگی باشد تأثیر متقابل خواهد داشت..
یکی از بزرگترین مناسبتهای ملی کشورمان ایام دفاع مقدس است در این ایام قرار داریم از برنامههای فرهنگی دانشگاه بهخصوص ساختمان شماره(2) برایمان بگویید که چه برنامههایی تدارک دیدهشده؟
ممکن است قبل هر بخش متناسب باذوق و سلیقه خود برای دفاع مقدس فعالیتی داشته اما شورای فرهنگی تصمیم گرفتند با محوریت بسیج، یک مجموعه فعالیت از قبیل: برگزاری نمایشگاه تصویری و صوتی و کتابخانهای در محیط دانشگاه برگزار شود و. نمادی از فضای جبهه و جنگ در حیاط ساختمان به شکل ایستگاه صلواتی برپا شود و از بازدیدکنندگان پذیرایی شود.همچنین قرار است بروشورهایی از فعالیتها و اقدامات پزشکان و پرستاران زمان دفاع مقدس و خاطره گویی از افرادی که در دوران دفاع مقدس حضور داشتند و اکنون جزو کارکنان و اساتید دانشگاه هستند تهیه و توزیع شود.
حاجآقا هرسال برنامههایی برای ایام دفاع مقدس انجام میشود به نظر شما چه ویژگی در ایام دفاع مقدس وجود دارد که هرسال به آن پرداخته میشود ولی هرسال هم موضوعات جدیدی در آن پیدا میشود؟
توجه داشته باشید که در دفاع مقدس مجموعهای از ارزشهای دین و ملی ما وجود دارد که کهنه نمیشوند درواقع ارزشهایی که وابسته به مکان و زمان نیستند نهتنها در کشور ما بلکه در دنیا داوطلب و خواهان زیادی دارد، ایثار همیشه زنده است و همیشه مشتری خود را دارد. چون ازجمله ارزشهایی نیست که کهنه شود.دفاع مقدس ما فقط دفاع از مرز نبوده بلکه دفاع از ارزشهای اسلامی و ملی بوده است. وقتی از دفاع مقدس حرف میزنیم فکر میکنیم یک عدهای متجاوز وارد مرز شدند و گروهی برای جلوگیری از ورود آنها به مرز داوطلب شدند؛ خیر، دفاع مقدس تنها دفاع از مرزهای جغرافیایی نبوده. البته ظاهراً اینطور بوده ولی در باطن دفاع از مرزهای فرهنگی و ارزشی و دفاع از دین و هویت ملی بوده است. به همین دلیل ما میتوانیم ابعاد مختلفی را برای دفاع مقدس ترسیم کنیم و بدین ترتیب دفاع مقدس تبدیل به یک دانشگاه جامع میشود که تمامی این ارزشها باید در این دانشگاه تدریس، تحقیق، مطالعه و پژوهش شود. بنابراین دفاع مقدس تنها یک مناسبت نیست بلکه مجموعهای از ارزشهای سیاسی فرهنگی و دفاع از مرزهای سیاسی یک تمدن است که به خطر افتاده و عده زیادی برای حفظ آنها به دفاع پرداختند.
بنابراین برای دفاع مقدس کارهای زیادی باید انجام شود و کارهایی که دوستان بهصورت نمادین انجام میدهند حداقل کاری است که انجام میشود تا مسئولان و مدیرانی که تأثیرگذارند یادآوری از آن دوران داشته باشند.
در دفاع مقدس مهارتها و سبک زندگی و اخلاق زندگی سالم تجلی پیدا کرد ، این اخلاق باید در دانشگاهها تدوین و تدریس شود. دفاع مقدس بخشی از هویت تاریخ جمهوری اسلامی و حتی تاریخ شیعه است. دفاع مقدس بخشی از تاریخ نهتنها ایران بلکه تاریخ جهان است. زیرا تمام کشورها و قدرتهای جهان جمع شدند تا با تمام ارزشهای دینی و ملی ما بجنگند ولی همه آنها به سبب غنایی که در ارزشهای ما و انگیزش و اعتقادات جوانها و ملت ما بود شکست خوردند و این موضوع مربوط به تمام جهان و بشریت است.
امروزه ما جوانهایی را در اطراف خودداریم حتی در دانشگاه و از دانشجویان که در زمان جنگ نبودند و مسائل جنگ را از نزدیک ندیدند فکر میکنید با توجه به شرایط فعلی که رسانهها و فضای مجازی میتوانند مشغولیت و جذابیت برای آنها ایجاد کنند چگونه میتوانیم با انتقال فرهنگ رشادت و جانبازی و دفاع از میهن به جوانان بعدی دین خود را نسبت به شهدا که در این 8 سال هم از مرزهای جغرافیایی و هممرزهای دینی و علمی و معنوی ما دفاع کردند ادا بکنیم؟
این مسئولیت تنها به عهده کسانی که در دفاع مقدس بودند، نیست. بلکه این مسئولیت در مرحله اول به عهده کسانی است که هماکنون در کشور مسئولیت دارند. درواقع مسئولین اجرایی و قانونگذاری کشور باید شاخصهای ارزشی را از دل هشت سال دفاع مقدس بیرون بکشند، بدون اینکه این وظیفه را متوجه بخش خاصی بهطور مثال بسیج با روابط عمومی بکنند، این ارزشها را به ابعاد مختلف و بدنه مدیریتی کشور تزریق کنند. ما باید ارزشهای دفاع مقدس را به کتاب بچههای پیشدبستانی و سپس دبستان، دبیرستان و دانشگاه ببریم.
بنابراین اگر ارزشهای دفاع مقدس در خون تمام بخشهای مدیریتی، اجرایی و قانونگذاری و فضای سیاسی و اجتماعی کشور جریان پیدا کند کشور بیمه میشود. وظیفه مسئولین این است که بستر را برای عزیزان جانباز و ایثارگر فراهم کنند تا آنها بتوانند این فرهنگ را تبیین و منتقل کرده و در این راستا کمک کنند.
در دانشگاه واحدهایی که مرتبط هستند مثل بسیج، ایثارگران و ستاد شاهد که برنامههایی دارند و از آنها میتوان به معرفی، گفتگو و نمایش زندگی افراد ایثارگر به دیگران اشاره کرد، به نظر شما نقش دانشگاه بهعنوان یک مرکز آموزشی-علمی در این موضوع که این فرهنگ را در درجه اول به دانشجوها سپس افرادی که با آنها سروکار دارند منتقل کند چقدر است؟
دانشگاه یکی از مجموعههای تأثیرگذار بهویژه از جهت علمی و فرهنگی است اما تنها یاد کردن و مناسبتی فکر کردن در مورد دفاع مقدس کافی نیست. این حداقل کاری است که در تمام دنیا انجام میشود و همه کشورها حداقل یک روزی تحت عنوان روز دفاع ملی دارند. چیزی که مهم است این است که دفاع ملی ما با آنها متفاوت است. ارزشهای متفاوت و سبک زندگی که دینی باشد و در دفاع مقدس بروز کرده است باید موردمطالعه و پژوهش دانشگاه باشد. فرهنگ جهادی و مدیریت جهادی که مقام معظم رهبری بارها بر آن تأکید داشتهاند و فرمودند که در بحث اقتصاد مقاومتی مدیریت جهادی داشته باشید برگرفته از دفاع مقدس است. در دوران دفاع مقدس با حداقل امکانات رفاهی و با کمترین انتظارات بیشترین بازدهی اتفاق افتاد. افرادی که به جبهه میرفتند هیچ انتظاری نداشتند و دفاع را وظیفه خود میدانستند. بنابراین اگر ما بتوانیم درباره این ارزشها مطالعه کرده و آنها را به حوزه مدیریتی ببریم موفق میشویم.
دفاع مقدس تنها یادآوری آن ایام نیست بلکه باید کارهای مطالعاتی و بنیادی بر روی آن صورت بگیرد و این ارزشها احیا شوند و توسط مراکز و نهادها و صداوسیما، تبیین و ترویج داده شوند و در ادامه در بدنه مدیریتی کشور اعمال شوند. روشهای مدیریتی دفاع مقدس روشهای ابتکاری و خلاقانه بوده و باارزشهای دینی ما سازگار بوده اما اکنون آنها کمرنگ شده است. نکته دیگری که وجود دارد در رابطه با وظیفه ما نسبت به قهرمانان کشور است. کسانی که در دفاع مقدس حضور داشتند قهرمانان ملی ما هستند و ما باید در دستگاههای اداری و نیز در فضای اجتماعی به این نکته توجه داشته باشیم و این عزیزان را تکریم کنیم.
انشاءالله. امیدوارم فرمایشات شما راهگشایی باشد برای کسانی که در این راه قدم برداشتهاند و بتوانیم این فرهنگ و ارزشها را در کشورمان زنده نگهداریم. بهعنوان کلام آخر چه پیامی برای خوانندگان دارید؟
در پایان تأکید میکنم که فرهنگسازی در مورد ارزشهای دفاع مقدس و ارزشهایی که از این ملت مسلمان بروز کرده است کار یک مجموعه کوچک نیست بلکه وظیفه صداوسیما، وزارت فرهنگ و ارشاد، سازمان تبلیغات، شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجلس است. همه این مجموعهها باید وظیفه خود را انجام دهند چون ترویج فرهنگ دفاع مقدس موجب امنیت بخشی مردم، سلامت و تقویت دین و فرهنگ ملی است و ارزشهایی که رزمندگان و قهرمانان ما بروز دادند به تقویت فرهنگ ما و واکسینه شدن در برابر آسیبهای اجتماعی، فرهنگی، امنیتی، سیاسی و دینی کمک میکند.
ارسال به دوستان