دکتر رضایی زاده: حضور در دانشگاه علوم پزشکی تهران یعنی افتخار، تعهد و مسئولیت
رئیس دانشکده طب سنتی تاکید کرد: دانستن در بارۀ گذشته، برای آینده ایجاد تعهد و انگیزه می¬کند
به مناسبت هشتادمین سالگرد تاسیس دانشگاه، اینبار پای صحبت دکتر ضایی زاده رئیس دانشکده طب سنتی نشستیم تا با نظرات ایشان درخصوص این مراسم بیشتر آشنا شویم. متن این گفتگو به شرح زیر است:
• در آستانه برگزاری مراسم بزرگداشت هشتادمین سالگرد تاسیس دانشگاه هستیم، به عنوان رئیس دانشکده فکر می کنید این مراسم چه پیامی را به دیگران منتقل خواهد کرد؟
مهمترین پیام این مراسم، ایجاد انگیزه و شوق درونی در بین تمامی همکاران اعم از هیأت رئیسه و مدیران دانشگاه، اعضای محترم هیأت علمی، دانشجویان در مقاطع مختلف تحصیلی، کارمندان در همه سطوح و حتی مردم و بیماران به عنوان دریافت کنندگان خدمت از دانشگاه و بیمارستان¬های تابعه است که با ایجاد حس غرور و سرفرازی آنها را برای کار و تلاش بیشتر تشویق می¬کند.
• برگزاری این مراسم چه چیزی را در ذهن شما تداعی می کند؟
در یک جمله همبستگی و همدلی و همراهی برای رسیدن به اهداف مشترک یعنی آموزش، پژوهش و خدمات بالینی.
• برنامه هایی که برای معرفی فعالیت های دانشگاه برگزار می شود را چگونه ارزیابی می کنید؟
گمان می¬کنم در چند سال اخیر خصوصاً در قالب جشنواره هایی مثل ابن¬سینا و... معرفی فعالیت¬های دانشگاه فارغ از بزرگنمایی و اغراق و البته متواضعانه در دستور کار قرار گرفته است و هدف آن نیز ایجاد احساس رضایت درونی بین همکاران است تا با اطلاع از مجموعۀ خدمات دانشگاه، نسبت به شغل و فعالیت خود به عنوان یکی از افراد موثر در حصول آن نتایج مثبت¬اندیشی بیشتری داشته باشند و افتخار دستاوردها نصیب همه شود.
• به نظر شما اطلاع رسانی از فعالیت هاچه تاثیری در برنامه های آموزشی و پژوهشی دانشگاه می تواند داشته باشد؟
بر اساس توضیحات قبلی و با توجه به اینکه ایجاد احساس افتخار و حس شراکت و تأثیر در یک فرایند برای هر انسانی انگیزه ایجاد می¬کند، قطعاً همه انگیزه بیشتری برای بهبود آموزش و افزایش کمیت و کیفیت پژوهش خواهند نمود. به هر حال هر کسی فکر خواهد کرد جزئی از یک رود خروشان و پیشرو است که باید به خوبی ایفای نقش کند و در امتداد راه مانند دیگران پویا و فعال باشد.
• برپایی نمایشگاه تاریخچه و دستاوردهای دانشگاه چه تاثیری در ترسیم برنامه های آتی دانشگاه دارد؟
اصولاً دانستن در بارۀ گذشته، برای آینده ایجاد تعهد و انگیزه می¬کند. چرا که به طور فطری هر کسی تلاش خواهد کرد با حفظ آنچه از گذشته به امانت گرفته، برای ارتقا و بهبود آن در آینده جلو برود تا خود نیز نامی و خدمتی به یادگار بگذارد.
• چقدر به شناسایی نقاط ضعف و قوت دانشگاه کمک می کند؟
قاعدتا در چنین مراسمی به شکلی سریع و فارغ از جزئیات، روند کلی کار و نتایج ناشی از تلاش دیگران در یک نگاه مرور می¬شود. بنابراین شاید بتوان در باره کلیت راه و روش و سیاست¬های کلی و عملکرد مسئولان و همکاران دانشگاه قضاوت کرد و با مرور نتایج فهمید احتمالاً به دلیل کدام نقاط ضعف یا قوت در چه جایگاهی قرار گرفته¬ایم.
• دانشگاه ما رتبه اول را در کشور دارد که حاصل تلاش استادان و دانشجویان آن بوده. فکر می کنید معرفی و تقدیر از افراد تاثیرگذار چه اثری در حفظ و ارتقای این رتبه برای دانشگاه می تواند داشته باشد؟
انسان فطرتاً نیازمند تشویق است تا برای کارهای خوب و بعدی خود انگیزه پیدا کند؛ پس آنها که خدمتی کرده¬اند باید مورد حمایت قرار بگیرند. از طرفی دیده شدن کار خوب دیگران و اینکه بخاطر کارهایشان مورد تقدیر و قدردانی قرار می¬گیرند برای دیگر افراد انگیزه ایجاد می¬کند تا همان جایگاه را کسب کنند.
• در این نمایشگاه علاوه بر دانشکده ها بیمارستانها، مراکز تحقیقات و معاونت ها هم حضور خواهند داشت. بنظرشما حضور همه واحدها در کنار هم چه پیامی برای افراد داخل و خارج دانشگاه می تواند داشته باشد؟
مهمترین پیام این حضور این است که دستاوردها و افتخارات دانشگاه مرهون زحمات پیوستۀ همۀ همکاران است. حتی اگر در طول زمان واحد خاصی بیشتر به چشم بیاید باید دانست که پیکرۀ دانشگاه، پیوستگی و تناسب و تعادل لازم خود را دارد و تا همۀ واحدها به درستی و به اندازه کار خود را انجام ندهند به هدف مطلوب نخواهیم رسید.
• بسیاری از نوآوری های حوزه علوم پزشکی در دانشگاه ما اتفاق افتاده و بسایری از دانشگاه ها از آن الگو برداری کرده اند، به نظر شما وظیفه و رسالت امروز دانشگاهیان برای حفظ این جایگاه چیست؟
اینکه الگوی دیگران باشیم افتخار است، امّا اینکه گمان کنیم همیشه در اوج خواهیم ماند اشتباهی خطرناک است! این افتخارات محصول تلاش شبانه¬ریزی مدیران و استادان قبلی است و اگر مغرور شویم یا شتاب توسعه و تلاش را کم کنیم دیگر در اوج نخواهیم ماند و دیگران گوی سبقت را خواهند ربود.
همانطور که ما امروز تاریخ دانشگاه و فعالیت های گذشتگان آن را مرور می کنیم بنده به عنوان یکی از افراد این مجموعه امیدوارم لیاقت این را داشته باشیم که برای آیندگان تاریخی شایسته و موثر ثبت نماییم و روزی که عملکرد ما و تفکر و مدیریت ما مرور خواهد شد، آرزو می کنم که در کنار سایر همکاران و زیر نظر استادان و بزرگانی که از قبل در این دانشگاه به خدمت مشغول بودند ما هم بتوانیم خدمت کوچکی را در حد توان خود و البته لیاقت و شایستگی دانشگاه انجام دهیم.
• وقتی به گذشته بر می گردیم اسامی استادان بنام و برجسته ای در کارنامه دانشگاه می بینیم که منش و اخلاق آنها مثال زدنی است. به نظر شما چگونه می توان منش و اخلاق آنها را بین افراد جدید ترویج کرد؟
از قبل از دوران دانشجویی، برخی حکایت¬ها در بارۀ اخلاق معلمی و منش استادی و لذت شاگردی کردن بعضی از استادان را شنیده بودم و خدا را شکر می¬کنم که تعدادی از ایشان را درک کردم و مفتخر شدم حتی برای یک جلسه در کلاس درس ایشان حاضر باشم. به گمان بنده معرفی این گونه اساتید هم الگویی برای سایر اعضای هیات علمی است و هم انگیزه برای دانشجویان برای ترسیم افق فکری و قلبی و معنایی؛ چون همۀ ما به طوری فطری خوبی¬ها و افراد خوب و با اخلاق را دوست داریم.
• یکی از مهمترین و بزرگترین میراث دانشگاه، دانش آموختگان آن هستند، دانشکده شما برای مشارکت دانش آموختگان در این مراسم چه برنامه هایی در نظر دارد؟
دانشکده طب سنتی با ایجاد دفتر دانش¬آموختگان و همزمان استقرار انجمن علمی طب سنتی ایران در مجاورت هم، سعی کرده است همۀ فارغ التحصیلان عزیز را به نوعی به مراجعه و همکاری با دانشکده تشویق نماید. به همین دلیل اکنون روابط و همکاری بسیار خوبی در سطوح آموزشی، پژوهشی و حتی خدمات بالینی با دانش¬آموختگان خود دارد. همچنین دانشکده طب سنتی با اطلاع رسانی از طریق نامه، پیامک، گروه¬های ایجاد شده در فضای مجازی و ایمیل همۀ دانش¬آموختگان خود را برای شرکت در این برنامه دعوت و تشویق نموده است.
• آینده رشته پزشکی را باتوجه به این که طب سنتی در کنار آن قرار دارد چگونه می بینید؟
رخدادی که در حوزه علوم پزشکی در تمام دنیا در حال اتفاق است، تلفیق دانش هایی است که در حوزه پزشکی وجود دارند و ملحق کردن تمامی جوانب آن در یک بستر و رودخانه خروشان و ممتد، یعنی طب تلفیقی اتفاقی است که در کشورهای توسعه یافته طی این چند سال رخ داده و فکر می کنم در دانشگاه مانیز به عنوان یک دانشگاه پیشرو این حقیقت محقق شود و ما به سمت رشته های پزشکی تلفیقی پیش برویم.
• مهمترین برنامه دانشکده برای سال آینده را معرفی می کنید؟
در دانشکده طب سنتی ما تمام توان خود را بکار می بندیم که مرجعیت علمی احیا و ارتقای طب ایرانی را بدست آوریم و امیدواریم که به عنوان یک دانش بومی و ملی ضمن تولید علم مبتنی بر شواهد روز، سه شعار سلامت نگری، پژوهش محوری و اخلاق مداری را در دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران ارایه و در کشور نیز برای اولین بار محقق کنیم. و سعی داریم با ایجاد سلامتکدۀ نمونۀ طب ایرانی الگویی مناسب از تولید علم مبتنی بر شواهد و خدمات رضایت¬بخش ارتقای سطح سلامت ارائه دهیم، ان¬شاءالله.
و سخن پایانی؟
حضور در دانشگاه علوم پزشکی تهران یعنی افتخار و تعهد و مسئولی و امریست که لیاقت فوق العاده می خواهد. شاید کار در این مجموعه برای همه کسانی که در این دانشگاه حضور دارند دشوار باشد اما این خدمت توام با افتخار است، افتخار خدمت به جامعه. اگر حضور در این دانشگاه صرفا معادل خوشی و خوش بودن نباشد ولی دل خوشی بزرگی است که احساس کنیم در گوشه ای از این مجموعه بزرگی که مسئولیت تامین سلامت جامعه را بر عهده دارد نقشی هرچند کوچک بر عهده داریم. و مجموعه خدمات کلیه افراد شاغل در آن، منشأ خیر و برکات بسیاری برای جامعه خواهد بود.
ارسال به دوستان