دکتر شفیعی: تأسیس دفتر ارتباط با دانش آموختگان مهمترین اقدامی است که برای حفظ ارتباط دانش آموختگان و دانشگاه صورت گرفته است
استاد پیشکسوت دانشکده داروسازی: دانش آموختگان باید نسبت به دانشگاهی که در آن رشد کرده اند و فارغ التحصیل شده اند احساس دین داشته و خود را خدمتگذار آن بدانند.
هدف خدمت به خلق است و دانش آموختگان نباید این را فراموش کنند.
دفتر ارتباط با دانش آموختگان یک دفتر همیشگی است.
آقای دکتر شفیعی می خواستیم نظرتان را درخصوص تأسیس دفتر ارتباط با دانش آموختگان در دانشگاه جویا شویم؟
دفتر دانش آموختگان در اکثر دانشگاههای معتبر دنیا وجود دارد و تاریخچه طولانی دارد. خیلی از خدمات را همین دانش آموختگان به دانشگاه ارائه می کنند. بسیاری آزمایشگاهها و واحدهای جدید دانشگاهها توسط دانش آموختگان آن تأسیس شده و کمکهای مالی زیادی به دانشگاه محل تحصیل خود می کنند. من سالها پیش از دانشگاه کلمبیا فارغ التحصیل شدم و هنوز با من ارتباطشان حفظ شده است و اخباری از دانشگاه برایم ارسال می شود. در واقع آن دانشگاه سعی داشته تا ارتباط خود را با دانش آموختگان خود حفظ نماید. دفترارتباط با دانش آموختگان دانشگاه ما نیز به همت دکتر لاریجانی و با کمک دکتر بهادری و سایر اساتیدی که همکاری داشته اند تاسیس شده است و یکی از مهمترین اقداماتی است که در همین راستا یعنی حفظ ارتباط دانش آموختگان با دانشگاه صورت گرفته است. بنده از ابتدای تأسیس با این دفتر و فعالیتهای آن در این مدت آشنا هستم. مسئولین و همکاران این دفتر در این مدت کوتاه سعی کرده اند کارهایی را در زمینه ارتباط با دانش آموختگان انجام دهند و خیلی هم موفق بوده اند. اما آنچه که برای این دفتر مهم است این است که باید با برنامه ریزی های مؤثر سعی در ایجاد انگیزه برای ارتباط دانش آموختگان با دانشگاه و بهره رساندن از نتایج کارهای خود به دانشگاه و در نهایت به مملکت داشته باشند. یعنی اگر بتوانیم به دانش آموختگان یاد بدهیم که قدر دانشگاه خود را بدانند و برای آن ارزش قائل شوند و فراموش نکنند که این دانشگاه به آنها علم آموخته و آنها نیز نباید از خدمات خود دانشگاه و جامعه را محروم کنند، آن وقت است که می توان گفت دفتر دانش آموختگان موفق بوده است. باید توجه داشته باشیم که هدف خدمت به مردم است و اگر این دفتر بتواند این مسئله را به دانش آموختگان منتقل کنند موفق عمل کرده است. حتی می توان در سخنرانی ها با یادآوری خدماتی که دانشگاه به آنان داده و به وظیفه خدمت گزاری آنان اشاره کرد.
یکی از از فعالیت هایی که دفتر ارتباط با دانش آموختگان انجام می دهد برگزاری جشنهای فارغ التحصیلی است نظر شما در خصوص برگزاری این جشنها چیست؟
این نمونه جشن هم در اکثر دانشگاههای دنیا برگزار می شود یعنی همه دانشکده ها و همه دانشجویان شرکت می کنند و در واقع برگزاری این جشن می تواند همبستگی بین دانش آموختگان را زیاد کند.
استاد شفیعی شما به عنوان یک استاد پیشکسوت در این مراسم حضور داشتید درخصوص حضور استادان در این جشن چه نظری دارید؟
حضور اساتید در جشن خیلی مهم است ولی نباید اجباری باشد بلکه اساتیدی که علاقه مند به دانش آموختگان خود هستند می توانند برحسب علاقه در اینگونه مراسم شرکت کنند. ما به عنوان استاد اگر بتوانیم در تمام این جشن ها که در مملکتمان برگزار می شود شرکت می کنیم، دانشگاه ما با سایر دانشگاه ها خیلی فرق می کند و اعتباری که دانشگاه به دانش آموختگان و اساتید آن می دهد خیلی مهم است ولی اگر این را بخواهیم بگوییم که همه اساتید در این مراسم باید شرکت کنند به اعتقاد من درست نیست.
تقدیر از اساتید در این جشن ها چقدر می تواند در حفظ ارتباط دانشجو و استادش تأثیر داشته باشد و اینکه الگوپذیری داشته باشد و سعی کند انگیزه ای داشته باشد که خودش را به سطح بالاتری برساند؟
ببینید معرفی اساتید برجسته و تقدیر از آنان در ابتدا و آغاز دوره تحصیلی خیلی مهم است ولی وقتی کسی فارغ التحصیل و دانش آموخته می شود دیگر اکثریتشان دنبال تحقیق و مسائلی که به اصطلاح ما در دانشگاه به آن علاقه مند هستیم، نیستند. اینها بیشتر دنبال جنبه های خدماتی برای مملکت می روند. این مسئله در این زمان زیاد تاثیر ندارد، معرفی در همان جشن ابتدایی است که خیلی مؤثر است، روزی که آنها وارد دانشگاه می شوند و دانشگاه را به آنها معرفی می کنند بگوییم دانشگاه ما این است، بگوییم ردیف چندم جهان است، محققین خوبی دارد. آن موقع خیلی تأثیر دارد، اینکه انگیزه در دانشجو ایجاد شود که او هم یکی از اینها شود بعد از اینکه فارغ التحصیل شده عملاً تأثیر زیادی در زندگی اش ندارد. اما اینکه در این مراسم هم انجام گرفته خوب است ولی بهتر بود در مراسم جشن آغاز سال تحصیلی آنرا انجام می دادیم. در هر صورت برای بار اول چنین برنامه ریزی شده بود که انجام شد.
به نظر شما برگزاری این جشن یکپارچه در دانشگاه کفایت می کند یا این که جشنهای اختصاصی نیز در دانشکده ها می توان برگزار کرد؟
من یک نکته بگویم، قرار نیست که حالا یک جشن کلی بگیریم و هر دانشکده هم جشنی اختصاصی برای خود بگیرد. قرار است ما یک جشن داشته باشیم برای همه دانش آموختگان دانشگاه در سال جاری. اگر قرار باشد هر دانشکده هم برای خودش جشن بگیرد دیگر این یک مقدار لوس کردن مطلب است. بالاخره یک مخارجی را دانشگاه تحمل می کند برای این مسائل، حالا دوباره هر دانشکده هم برای خودش یک جشن برگزار کند خب این یعنی چه؟ اعتقاد من این است که وقتی برنامه ریزی می شود باید همه توجیه شوند که اگر یک جشن برگزار می شود همان یک جشن است، و اگر قرار باشد هر دانشکده جشن برگزار کند دیگر این جشن بی معنی است.
فکر می کنید با برگزاری جشنهای دانشکده ها، از اهمیت این جشن کم می شود؟
ببینید من گفتم، آدمی هستم که تا آنجایی که ممکن است می خواهم مخارج بیهوده انجام نشود. خرجی که در این موارد می شود مال بیت المال است و ما باید در جریانی خرجش کنیم که بدانیم مفید است. موازی کاری نکنیم، موازی کاری یعنی اینجا خرج کنیم و جای دیگر دوباره همان خرج را بکنیم. این غلط است، یعنی یک جشن خودمان بگیریم و چقدر خرج کنیم و دوباره هر دانشکده برای خودش خرج کند. این درست نیست.
باتوجه به این که مدت کوتاهی از تأسیس و استقلال این دفتر می گذرد، فکر می کنید تأسیس آن چه نقشی در دانشگاه داشته و اصلاً این دفتر می تواند چه جایگاهی در دانشگاه داشته باشد؟
دفتر دانش آموختگان همانطور که عرض کردم در همه جای دنیا هست و منحصر به دانشگاه ما نیست. حدود 45 سالی است که من از دانشگاه کلمبیای امریکا فارغ اتحصیل شدم هنوز که هنوز است دانشگاه با من ارتباط دارد. یعنی یک دفتر همیشگی است و دفتری نیست که به طور موقت ایجاد کنیم و بعد ولش کنیم. این دفتر همیشگی است و من فکر می کنم تأسیس آن برای این دانشگاه مفید بوده است.
با مقایسه با دفاتر دانش آموختگان دانشگاه های دنیا آیا فکر می کنید این دفتر توانسته مثل دفاتر سایر دانشگاه ها فعالیت هایش را درست انتخاب کند؟
به نظرم دراین خصوص سعی خودش را کرده و کارش را نیز درست انجام داده است. خب بر حسب توانایی آدم با امکانات همه چیز را باید سنجید، در حد امکاناتش سعی کرده و موفق هم بوده است. تا آنجایی که من اطلاع دارم حتی ارتباطی با دانش آموختگان خارج از کشور دارند که این کار بسیار خوبی است. ما نباید رابطه مان را با دانش آموختگانی که در خارج از کشور هستند قطع کنیم. حالا با دنیا که رابطه خوبی نداریم ولی با دانش آموختگان خودمان نباید رابطه را قطع کنیم بالاخره اینها ایرانی هستند و علاقه به کشورشان دارند ما باید از این علاقه شان استفاده کنیم تا باعث شود ارتباطشان با کشور حفظ شود.
استاد به نظر شما برگزاری گردهمایی دانش آموختگان برای حفظ ارتباط آنان با دانشگاه چه نقشی می تواند داشته باشد و اصولا به چه شکل برگزار شود بهتر است؟
من کشوری مثل امریکا را مثال بزنم دانشگاهش هرسال یک جشن دارد در یک تاریخ معینی برای دانش آموختگان، معمولا روز تعطیل و مثلاً در فلان هتل جشن می گیرند. اصلاً اینکه آن دانشگاه یک ریال خرج کند اینطور نیست. از قبل کارت دعوت می فرستند و هرکس می گوید می آید یا نه. خرجش را هم خود شرکت کنندگان می دهد. همین انگیزه ای که یک دعوت نامه آمده که یک جشنی است باعث می شود تا افراد شرکت کنند. خب ما که نمی توانیم زیادی خرج کنیم، ما تعداد زیادی دانش آموخته داریم در سرتاسر دنیا، حالا دعوت کنیم در جشن ما شرکت کنند و مخارجش را بدهیم، ابداً. اینها فقط دعوت می شوند به خاطر همکلاسیها، خب هرسال می خواهیم انجام دهیم. بهتر است که هماهنگی کنند مثلاً زمانی که در ایران کنگره ای برگزار می شود طبیعتاً عده ای برای این کنگره ها می آیند،آن زمان این هماهنگی را انجام دهیم، بقیه را هم دعوت کنیم که حالا خواستند بیایند و شاید مشکلاتی داشته باشند نتوانستند بیایند. اینگونه راهها وجود دارد که جشن انجام شود، شناخت همدیگر، یادآوری خاطرات برای اینها اتفاق می افتد و همین باعث می شود کمک بیشتری به دانشگاه خودشان انجام دهند.
آقای دکتر درخصوص محتوای مراسم چه نظری دارید برای خود شما کدام قسمت جشن جذاب تر بود؟
در واقع جشن به طور کلی خوب بود، سخنرانی هایی که انجام شد خوب بود، هم آقای دکتر علی لاریجانی، خانم دکتر وحید و هم آقای دکتر لاریجانی ریاست دانشگاه، البته در آخر مراسم من حضور نداشتم ولی بیشتر فقط به این دلیل که علاقه داشتم به عنوان یک استاد بیایم شرکت کنم چون یک رابطه ای بین استاد و دانشگاه است و از آن جهت شرکت کردم ولی کلش خوب بود.
برنامه های بزرگ معمولاً ایراداتی هم دارند که شاید هر کسی از زاویه دید خود آنرا ببیند به نظر شما برنامه ریزی در کدام قسمت ضعیف بود؟
برنامه های بزرگ با این تعداد شرکت کننده طبیعتاً مشکلاتی دارد، وقتی شما جمعیتی بیش از 5000 نفر را به دور هم جمع می کنید طبیعتاً نمی توانید به همه برسید. خب این مراسم نیز مشکلاتی داشت مثلاً از جهت اینکه مردم بخواهند یکجا ماشینشان را پارک کنند و بتوانند در مراسم اصلی شرکت کنند و یا اینکه بتوانید از این تعداد پذیرایی کنید، ولی مجموعاً به نظرم خوب بود.
چه پیشنهادی برای اینکه بتوانیم برنامه های بعدی را بهتر از این اجرا کنیم دارید؟
اگر می خواهید یک مراسم درست اجرا شود، به نظر من باید در این جهت باشید که یک برنامه از پیش تعیین شده داشته باشید. حالا ممکن است همراه با مشکلاتی باشد ولی عیب ندارد، کم کم اشکالاتش رفع می شود. مثلاً اگر مسئولین سیاسی در اینگونه مراسم حضور دارند باید فکری برای ورودی میهمانان کرد.
فکر می کنید فضای مراسم چطور بود، فضای باز برای شور و شعف دانشجویان و دانش آموختگان فضای بهتری است تا یک فضای بسته؟
فضای مراسم خیلی خوب بود. غیر از این راهی نبود، یعنی جایی به این بزرگی هم نداشتیم. می خواستیم کجا برگزار کنیم؟ آتش بازی که البته بنده در راه دیدم و سرو صدایش را شنیدم به نظر شور زیادی بین دانش آموختگان ایجاد کرده بود همچنین ادای سوگندنامه توسط همه آنان که فکر می کنم لحظات ماندگاری را برایشان ثبت کرد.
استاد شما از نمایشگاهی که برپاشده بود بازدید کردید و نظرتان در این خصوص چیست؟
یک تعدادی را دیدم، اول که آمدم رفتم نمایشگاه را ببینم. به طور کلی خوب بود. به نظر من جای این نمایشگاه اینجا نبود، مراسم جشن فارغ التحصیلی است نه یک جشن معرفی واحدها، مخصوصاً که برنامه اول بود. جشن فارغ التحصیلی به این چیزها ارتباط ندارد. دانشگاه برنامه هایی مخصوص این نمایشگاه ها دارد تا واحدها در جشن پژوهش کارهای پژوهشی خودشال را نشان بدهند. آن قسمتی که خدماتی را که دانشگاه انجام می دهد برای اینکه اولیا متوجه شوند که چه خدماتی را انجام می دهد و علاقه مند شوند و به دانشگاه کمک کنند خوب است. مردم در آن سطح نیستند که بدانند پژوهش چه بوده. چه خدمتی می توانی به دیگران بکنی؟ برای بیماری دیگران چه درمانی داری؟ چه مشکلاتی می توانی از دیگران از لحاظ بهداشتی درمانی رفع کنی؟ برای همین گفتم قسمت بهداشت خیلی خوب بود،بیشتر جنبه های خدماتی داشت. اگر می خواهیم چیزی داشته باشیم بیشتر در جنبه های خدماتی باید داشته باشیم و اینکه چه خدماتی را می توانیم به مردم ارائه دهیم.
ولی باید یک قدردانی هم از کسانی که در نمایشگاه بودند داشته باشید تا فکر نکنند مورد توجه نیستند بالاخره زحمت می کشند از نظر این که یک تعدادی تشویقشان کنند که خدماتی انجام دادند خوب است.
نظر شما درخصوص نظر خواهی از استادان در برنامه ریزی بهتر در دفتر دانش آموختگان و تشکیل جلسات اتاق فکر چیست ؟
خب این کار نیز خوب است شما می توانید یک عده ای که وقت دارند، جوانتر هستند را دعوت کنید و از نظراتشان استفاده کنید چون من خودم شخصاً به دلیل مشغله زیادی که دارم واقعاً وقت ندارم. شاید نتوانم کمکی کنم. حالا نکات کوچکی بود که خدمتتان عرض کردم.
به عنوان کلام آخر چه سفارش و یا توصیه ای برای دفتر دانش آموختگان دارید؟
امیدوارم دفتر دانش آموختگان کارش را خیلی خوب ادامه بدهد و با انگیزه ای که در دانش آموختگان ایجاد می کند بتواند اینها را به سمت دانشگاه جذب کند و مؤثر باشند و خدمتی به دانشگاه بکنند. اصلش این است که اینها برای مملکت خدمت گزار باشند و تفکر اینکه باید نسبت به دانشگاهی که در آن رشد کرده اند و فارغ التحصیل شده اند احساس دین داشته و خود را خدمتگزار آن بدانند. همه این درس و مشق و غیر از اینها به خاطر خدمت به ممکلت است. باید اینها در ارتباط باشند که وظیفه شان به آنها گفته شود، که عاقبت بخیر می شوند.
ارسال به دوستان