دکتر لاریجانی در چهارمین کنگره بین المللی تازه ترین دستاوردهای پژوهش در دانش پزشکی؛ اصلاح سبک زندگی، آموزش و استفاده مناسب از داروها را در کنترل بیماری دیابت موثر خواند

دكتر لاريجاني در چهارمين كنگره بين المللي تازه ترين دستاوردهاي پژوهش در دانش پزشكي؛ اصلاح سبك زندگي، آموزش و استفاده مناسب از داروها را در كنترل بيماري ديابت موثر خواند

رئيس پژوهشگاه علوم غدد و متابوليسم دانشگاه، تاكيد كرد؛ براي پيشگيري از ديابت بايد اپيدميولوژي ديابت و شرايط كشور را مورد بررسي قرار دهيم و در سياست گذاري هاي كلان اين مسئله مهم را مدنظر داشته باشيم.

گراميداشت مقام استاد يلدا و چهارمين كنگره بين المللي تازه ترين دستاوردهاي پژوهش در پزشكي مولكولي، سلولي و باليني با حضور استاد پروفسور دكتر يلدا، دكتر جعفريان، سرپرست دانشگاه علوم پزشكي تهران، دكتر ملك زاده، معاون تحقيقات و فن اوري وزارت بهداشت، دكتر لاريجاني، رئيس پژوهشگاه علوم غدد و متابوليسم دانشگاه، حجه الاسلام و المسلمين دكتر عيسي زاده رئيس دفتر نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاه و جمع كثيري از استادان برجسته بين المللي داخل و خارج از كشور امروز 4 آبان ماه 92 در تالار امام مجتمع بيمارستاني امام خميني(ره) برگزار شد. 
دكتر باقر لاريجاني رئيس پژوهشگاه علوم غدد و متابوليسم دانشگاه علوم پزشكي تهران در مراسم افتتاحيه چهارمين كنگره بين المللي تازه ترين دستاوردهاي پژوهش در دانش پزشكي، با اشاره به افق هاي نوين در تشخيص و درمان ديابت؛ گفت: ديابت از جمله بيماري‌هايي‌ است كه شيوع بالايي دارد و حدود 10 درصد جمعيت جهان به ديابت مبتلا هستند و 8.5 درصد هزينه بهداشت به اين بيماري اختصاص داده مي‌شود.
وي وجود فقر، سوء تغذيه و برخي بيماري‌هاي عفوني را با ديابت مرتبط خواند و تصريح كرد: مي‌توانيم با كنترل ديابت عوارضي مانند فشار خون و چربي را هم كاهش دهيم.
دكتر لاريجاني اصلاح شيوه زندگي، استفاده مناسب از داروها و آموزش به بيماران مبتلا به قند خون را در كنترل اين بيماري بسيار مؤثر دانست و يادآور شد: با ايجاد كلينيك مجازي تمام اطلاعات مورد نياز بيماران در دسترس قرار گرفته و با راه‌اندازي مشاوره تلفني نياز مستمر به پزشك كاهش مي‌يابد چرا كه در كشوري مانند دانمارك مشاوره تلفني در حوزه ديابت 45 درصد از بار مراجعات را كاهش داده است.
رئيس پژوهشگاه علوم غدد و متابوليسم دانشگاه علوم پزشكي تهران، از تدوين راهنماي باليني كنترل قند خون براي بيماران ديابتي در كشور خبر داد و گفت: اين راهنما به چاپ رسيده است تا در اختيار پزشكان قرار گيرد.
اين فوق تخصص غدد، تصريح كرد: اكنون ده‌ها نوع دارو براي بيماران ديابتي استفاده مي‌شود و شواهد حاكي از آن است كه اثربخشي داروهاي قديمي با داروهاي جديد تفاوتي ندارد و نبايد مدام بيمار را براي داروهايي كه چندان قابل دسترس نيست به دردسر انداخت.
وي از ابداع دستگاهي براي كنترل وضعيت بيماران ديابتي نيز خبر داد و افزود: اين دستگاه با متد سنسور براي نخستين بار در پژوهشگاه غدد و متابوليسم دانشگاه علوم پزشكي تهران ابداع شده است و سولفور اوره را در خون اندازه‌گيري مي‌كند و در هم اكنون نيز در حال گرفتن پتنت آن و توليد انبوه براي بيمارستان‌هاي كشور هستيم.
دكتر لاريجاني در ادامه افزود: از آنجايي كه تست قند خون به طور مداوم براي بيماران ديابتي سخت است به دنبال روش‌هايي مانند استفاده از بزاق دهان يا يك نوع سنسور براي اندازه‌گيري قند خون اين بيماران در كشور هستيم.
وي استفاده از سلول‌هاي بنيادين را در درمان ديابت بسيار مفيد دانست و گفت: حسن سلول‌هاي بنيادين در اين است كه به سلول‌هاي مختلف تقسيم مي‌شوند و قدرت بازسازي دارند كه در همين راستا با هماهنگي سازمان پزشكي قانون مي‌توانيم از سلول‌هاي بنيادين جنين‌هاي سقط شده نيز استفاده بهينه كنيم.
دكتر لاريجاني، تاكيد كرد: روش سلول‌هاي بنيادين هم مشكلات خاص خود را دارد و در خيلي از مواقع ممكن است بهبودي برگشت داده شود اما در نهايت ميزان نياز بيمار به دريافت انسولين كاهش مي‌يابد.
وي در خصوص استفاده از سلول‌هاي بنيادين بالغ در افراد ديابتي؛ ادامه داد: در نوع ديگري از اين روش سلول بنيادين را از مغز استخوان فرد ديابتي گرفته و در محيط آزمايشگاه آن را كشت مي‌دهيم و بعد از يك ماه اين سلول‌ها را به خود فرد تزريق مي‌كنيم كه تحقيقات نشان مي دهد، بيمار بعد از يكسال از اين نوع درمان نيز نيازي به تزريق انسولين نداشته است.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران؛ تصريح كرد: پيش‌بيني مي‌شود، تا سالهاي آينده 400 ميليون نفر از جمعيت دنيا به ديابت مبتلا شوند كه بيشتر در سنين 40 تا 59 سال هستند. 
دكتر لاريجاني در خاتمه؛ تاكيد كرد:در همين راستا پژوهشگاه غدد و متابوليسم دانشگاه علوم پزشكي تهران در حال بررسي و مطالعه بار بيماري‌ها از جمله ديابت در كشور است و به نظر مي‌رسد ديابت نسبت به 10 سال گذشته افزايش چشمگيري داشته و از رتبه 15 و 16 در بين بيماريها به رتبه 6 ارتقا يافته است، كه براي پيشگيري از ديابت بايد اپيدميولوژي ديابت و شرايط كشور را بسنجيم و در سياست‌گذاري‌هاي كلان آن را مدنظر قرار دهيم. 
خبرنگار: الهام علي 

کلمات کلیدی