دکتر مصداقی نیا: دانش آموختگان می توانند در تصویب قوانین به نفع دانشگاه خود تأثیرگذار باشند

دکتر مصداقی نیا: دانش آموختگان مي توانند در تصويب قوانين به نفع دانشگاه خود تأثيرگذار باشند

رئیس دانشکده بهداشت بر حفظ و بالندگی دانش آموختگان به عنوان سرمايه هاي دانشگاه تاکید کرد.

دفتر ارتباط با دانش آموختگان بايد ارتباطش را با دانش آموخته اي كه حتی سالها پيش فارغ التحصيل شده است حفظ كند.
تأثيرگذارترين قشر بر روي جوانان، اساتيد دانشگاه هستند.
خوشحالي دانشجويان فارغ التحصيل و شور و انگيزه اي كه داشتند مرا به ياد گذشته ها مي انداخت.
آقای دکتر در ابتدا می خواهیم نظرتان را در خصوص تأسیس دفتر ارتباط با دانش آموختگان جویا شویم؟
  واقعيت اين است كه انجمن فارغ التحصيلان و یا دفتری برای ارتباط با دانش آموختگان در دانشگاه هاي بزرگ دنيا از سابقه بسيار طولاني برخوردار است كه تا به امروز محاسن بسيار زيادي داشته است. اين انجمن ها متشكل از دانش آموختگانی است كه تا زنده هستند دانشگاه با آنان ارتباط دارد. براي نمونه من از سال 1982يعني حدود 30 سال پيش كه دانش آموخته شدم، انجمن دانش آموختگان دانشگاه محل تحصيلم هنوز به صورت منظم راجع به وضعيت دانشگاه برایم اطلاعاتی را ارسال می كند و درخصوص بعضي از مسائل نظرخواهي مي كند. در فارغ التحصيلان دانشگاهها، ممكن است وزرا و سناتورها باشند، نمايندگان مجلس و كارخانه دارهاي بزرگ و سرمايه دارهاي مهم و دانشمندان برجسته حضور داشته باشند و همينطور افراد تأثيرگذار بر روندهاي جامعه، خب اينها چند مزيت دارند. این دانش آموختگان مي توانند در تصويب قوانين به نفع دانشگاه خود تأثيرگذار باشند. در كل منظورم اين است كه آن فردي كه فارغ التحصيل دانشگاه است، مي تواند از طريق توانایی ها و قدرت خود، كارهاي دانشگاه را پیگیری كند و جلو ببرد.  براي مثال فردي كه كمپاني بزرگ دارد اعتبارات تحقيقاتي بزرگي را می تواند در اختيار دانشگاه قرار دهد البته در فيلد و رشته تخصصي خودش. و كساني كه NGO دارند در مسائل ديگري كمك مي كنند. منظور من از كل اين صحبت اين هست كه انجمن فارغ التحصيلان یا دفتر ارتباط با دانش آموختگان واحدی است عملياتي، چيزي است كه بسيار بسيار فعال، تصميم گير در بعضي از زمينه ها و كمك كننده خيلي قوي براي دانشگاه است. مثلا شما وقتي دانشگاه هاروارد آمريكا را نگاه مي كنيد انجمن فارغ التحصيلانش به قدري قدرتمند است كه مي تواند كارهاي خيلي بزرگي را انجام دهد و حتي در روند اجرايي و علمي دانشگاه تأثيرگذار باشد. در دانشگاه ما طي اين چند سال به همت رياست محترم دانشگاه و جناب آقاي دكتر بهادري و جناب آقاي دكتر گتميري دفتر ارتباط با دانش آموختگان تشكيل شد. البته قبل از آن هرچند ما حرفهايي مي زديم ولي هيچ وقت وارد عمل نشده بوديم شايد دانشكدها به صورت مجزا از هم از دانش آموختگان خود دعوت مي كردند ولي ارتباطي كه بايد بين دانشگاه و دانش آموختگان و یا حتی بین خود دانش آموختگان وجود داشته باشد، وجود نداشت. در اصل دفتر ارتباط با دانش آموختگان بايد يك مركزيتي باشد كه دانشگاه و دانشكده ها از طريق اين دفتر بتوانند با دانش آموختگان دانشگاه و افرادي كه مي توانند حركتي در زمينه ارتقاي دانشگاه داشته باشند تماس برقرار كنند كه تا به حال من در دانشگاه و حداقل در دانشكده بهداشت چنين چیزي ندیده بودم. طي اين دو سه سال اخیر دوستان خيلي تلاش كردند و حقیقتاً طي اين مدت كوتاه كارهاي بزرگي را انجام دادند و حداقل چيزي كه ميتوانم بگويم اين است كه دفتر ارتباط با دانش آموختگان الان روي پاي خودش است،رئيس، دبير، كارمند دارد و در دانشكده ها هم نمایندگانی دارد و اين اقدام بسيار مهمي است و ما بايد قدر آن را بدانيم و از همكاراني كه در اين زمينه فعال بوده اند قدرداني و تشكر بكنيم. ما سال گذشته شاهد اين بوديم كه بعضي از دانشكده ها مانند دانشكده بهداشت به مناسبت 45 امين سالگرد تأسيس دانشكده،‌دانش آموختگان خود را دعوت كرد.مراسم خيلي خوبي برگزار شد سركار خانم وزير تشريف آوردند و من متوجه شدم که دانش آموختگان،اساتید و کارکنان بازنشسته كه دعوت شده بودند چقدر خوشحال بودند و چقدر علاقه مند هستند اگر بتوانند به دانشکده كمكي بكنند.
نظر شما درخصوص جشن یکپارچه ای که اخیراً برگزار شد چیست؟
  در سال جاري اتفاقي كه در دانشگاه افتاد و آن برگزاری جشن يكپارچه دانش آموختگان فارغ التحصیل سال 91-90 بود، واقعا بي نظير بود! من حتي در دانشگاهي كه خودم از آن در خارج از کشور  فارغ التحصيل شدم نديده بودم كه در يك مراسم بزرگ همه فارغ التحصيلان دانشگاه از همه دانشكده ها در يك جا جمع شوند. و اين اتفاق بزرگ در دانشگاه را مي توانم به عنوان يك نوآوري ياد كنم و بالاخره باید گفت که از دست آقاي دكتر بهادري و همکاران دفتر ارتباط با دانش آموختگان با سرپرستي و رهبري جناب آقاي دكتر لاريجاني چنين كارهاي بزرگي برمي آيد. این جشن خيلي خوب بود و من مي ديدم كه دانشجويان چه شعفي دارند و هيچ چيز ما را اينقدر خوشحال نمي كند كه فارغ التحصيلان و دانشجويان ترم آخرمان اينقدر احساس شادي بكنند. احساس كنند كه جايي هست كه به آنان توجه دارد و ديده مي شوند و از شما و دست اندرکاران این مراسم هم ممنون و متشكرم.
از نظر شما دفتر ارتباط با دانش آموختگان جهت ايجاد ارتباط با دانش آموختگان دانشگاه چه راه هايي را بايد مد نظر قرار دهد؟
  آنچه كه من در جشن دانش آموختگان ديدم اين بود كه فارغ التحصيلان  امسال بودند. دفتر ارتباط با دانش آموختگان بايد ارتباطش را با دانش آموخته اي كه حتی سالها پيش فارغ التحصيل شده است هم حفظ كند. يعني حتي اگر يك فارغ التحصيل كاري به كاردانشگاه هم نداشته باشد باز هم باید سراغش برویم چون اين فارغ التحصيل  خودمان است. متأسفانه تا آنجا كه اطلاع دارم ما در دانشگاهمان اين مسائل را تا الان نداشتيم. درست است که براي فارغ التحصیلان سال جاري جشن گرفتيم كه خيلي هم لازم و خوب است ولي ما با فارغ التحصيلان دانشگاه به طور اعم و لااقل در دانشكده بهداشت ارتباط سيستماتيكي نداشتيم. اعتقاد من اين است كه اگر دفتر بتواند يك خبرنامه حتی يك ورقي آسان و راحت به صورت ماهيانه براي كساني كه آدرسشان را دارد بفرستد، به عنوان كسي كه فارغ اتحصیل دانشگاه علوم پزشكي تهران بوده است، و در اين خبرنامه وضع دانشگاه به طور اختصار شرح داده شود، اینکه افراد جديدي با تخصص هاي مختلف وارد دانشگاه شده اند معرفي شوند، مثلاً اطلاع رساني شود كه فلان استاد بازنشسته شد و اين اساتيد جديد آمدند. CV   آنها معرفي شود يعني ارتباط مستمر با دانش آموختگان داشته باشد. چراکه بعضي از اين افراد ممكن است بسيار سرشناس باشند. در بعضي از زمينه ها مي شود به آنان از طرف دفتر ارتباط با دانش آموختگان نامه داد و به آنها پيشنهاد داد كه خوب است مثلا فلان كار را انجام دهيد يا كار خيري انجام دهيد و يا مثلاً مي توان پيشنهاد ساختن ساختمان داد و الي آخر...يعني ارتباطمان را با فارغ التحصيلانمان حفظ كنيم. من با شناختي كه از آقاي دكتر بهادري و همکارانشان دارم، مطمئن هستم كه به فكر اين فعاليتها هستند و يا انجام داده اند و من به علت عدم آگاهي خودم اين توصيه را مي نمایم. بالاخره دانشگاه بايد دانش آموختگان  خود را به عنوان سرمايه هاي خودش بداند و بتواند به اين سرمايه ببالد. يعني این دفتر مي تواند يك نقطه رقابتي بين دانشگاه ها باشد؛ به اين مفهوم كه دانشگاه علوم پزشكي تهران مي تواند بگويد كه من بيشترين فارغ التحصيل را در طول زمان دارم ،مؤثرترين فارغ التحصيلان را دارم و الان خوشحالم كه اين فارغ التحصيلان در جاهاي مهمي در كشور مشغول فعاليت هستند. همينجا من از آقاي دكتر اخوان خواهش مي كنم كه اين ارتباط سيستماتيك را در دانشكده بهداشت راه اندازي نمایند و حداقل يك خبرنامه يك صفحه اي را بنا نهند. اينترنت خوب است ولي ممكن است به هر دليلي تعدادي از دانش آموختگان خصوصاً قدیمی ها به سيستم الكترونيك دسترسي نداشته باشند. اين خبرنامه در هر ماه يك بار آماده شود. حتی يك برگه يك صفحه اي كافي است تا وضعيت دانشكده را در هر ماه به تمام دانش آموختگان منعکس کند. اين ارزش دارد و از اين كار می توانید فيدبك بگيريد که اگر دانش آموختگان نقطه نظري دارند بنويسند و يا اگر كاري دارند مراجعه كنند.
 نظر شما درخصوص حضور اساتید در جشن های فارغ التحصیلی چیست؟
  این موضوع خيلي خوب است. چرا كه تأثيرگذارترين قشرها بر روي جوانان، اساتيد دانشگاه هستند. همينطور معلمين و دبيران يعني كساني كه كار آموزشي مي كنند. حقيقت اين است كه دانشجویی که در دانشگاه تربيت مي شود و سپس فارغ التحصيل مي شود، مستقيم وارد اجتماع مي شود و هر كسي براي اداره و پيشرفت مملكت و براي زنده نگه داشتن و پايدار نگه داشتن كارهاي جاري كشور بايد گوشه اي از كار اجتماع را بگيرد. نكته بسيار اساسي اين هست كه كسي که فارغ التحصيل مي شود بايد چند خصوصيت داشته باشد. 1- به مفهوم واقعي كار خودش را بلد باشد و بتواند نقش خودش را به خوبي ايفا كند. آدم بايد كشور خودش را دوست داشته باشد 2- با اخلاق باشد و انساني باشد كه حقوق مردم را رعايت كند و به هيچ فردي اجحاف نكند، 3- علاقه داشته باشد كه سالم كار بكند و خطايي نداشته باشد، 4- با انگيزه كار بكند، انساني باشد باخدا با اخلاق باشد و از خود گذشته. اگر همه توان خود را بكار ببريد كه مفاهيم ذکر شده را در يك نفر به وجود آوريد، نمي شود بايد بر قلب و روحش تأثير بگذاريد. يعني كاري كنيد كه فرد و جواني كه تازه از دوره دبيرستان خارج شده و وارد دانشگاه شده است، به خوبی ها آغشته شود و اين را هيچ كس نمي تواند انجام دهد مگر اساتيد دانشگاه. بنابراين اگر اساتيد دانشگاه آدمهاي نخبه اي باشند، نخبه هم از نظر علمي، هم رفتاري، هم اخلاقي،‌ بهترين تأثير را مي توانند روي دانشجو بگذارند. خوشبختانه در دانشگاه علوم پزشكي تهران ما مجموعه بزرگي از اين اساتيد را داريم. شما مي دانيد دانشگاه علوم پزشكي تهران2200 عضو هيئت علمي دارد كه من اينجا مي توانم اشاره كنم كه غالب اينها انسانهايي هستند كه واقعا علاقه مند به كشور و دانشجويانشان هستند و دوست دارند كه كار مفيدی براي كشورانجام دهند.
استقبال اساتید را برای حضور در این مراسم چگونه دیدید؟
  حقيقت اين است كه تعداد زيادي از اساتيد را كه مي فرماييد شاید به دليل اينكه شب و نسبتا تاریک بود نديدم. طبيعتاً اگر اين اتفاق افتاده باشد كار خيلي خوبيست. موضوعی كه من علاقه دارم اينجا به آن اشاره كنم، درباره اساتيدي است كه از دانشگاه بازنشسته شده اند. اينها ممكن است فارغ التحصيل اين دانشگاه نباشند ولي به هر حال عضو هيئت علمي اين دانشگاه بوده اند و خدمتشان به دانشگاه تمام شده است و از دانشگاه جداشده اند. خيلي مهم است كه اينها در دانشگاه جايگاهي داشته باشند. يعني در واقع هنوز با آنها ارتباط داشته باشیم و دقت داشته باشیم كه اگر آنها درگير مشكلات خاصي هستند، آنها را رفع و رجوع كنیم تا فردي كه بازنشسته شده احساس دوری و  تنهايي نكند. غالب اين افراد برای دانشگاه كارايي هم دارند! ميشود در خيلي از كارها با ايشان مشورت كرد. به هر حال دانشگاه يك مؤسسه بسيار بزرگي است و مي تواند افراد زيادي را به خودش جذب كند. خوشبختانه روندي را که دانشگاه علوم پزشكي تهران پيش گرفته اين هست كه اين اتفاق بيفتد. به هر حال همكاراني كه بازنشسته شدند يا در شرف بازنشستگي قراردارند، دانشگاه به نوعي مي تواند در دانشكده ها و يا در سيستم خودش از توانمندي هاي آنها بهره برداري كند. حضور اين اساتيد در اين مراسم حضوري بسيار خوب،‌مفيد و مؤثر بود.
به نظر شما كدام قسمت از جشن جذابيت بيشتري داشت؟
  تمام جشن جذاب بود و واقعا جشن خيلي خوبي بود. سخنراني هاي خيلي خوبي در جشن انجام شد. ولي زيباترين نكته اي كه در ذهن من حك شده، خوشحالي دانشجويان فارغ التحصيل بود و شور و انگيزه اي كه داشتند مرا به ياد گذشته ها مي انداخت.
اينكه مراسم در فضای باز برگزار شد چه نظري داريد؟
   خيلي خوب بود! شايد اگر در فضاي بسته برگزار مي شد نمي توانست اينقدر هيجان داشته باشد.
 برنامه هاي بزرگ اشكالاتي هم مي تواند داشته باشد. به نظر شما به این مراسم چه اشكالاتي وارد بود؟
  نه اصلاً ایرادی نداشت. كار آنقدر بزرگ بود كه من به آن اشكالي نمي بينم.
 ما نمايشگاهي هم از دستاوردهاي دانشجويان داشتيم. شما بازديد داشتيد؟
  متأسفانه فرصت نكردم. انشاءالله سال بعد.. به نظر مي رسد دانشگاه بايد فضای مناسبی را براي اين جور نمايشگاه ها فراهم كند. نمايشگاهي كه 2 يا 3 ساعت باشد نمي تواند خيلي مؤثر باشد چون افراد ممكن است فرصت نداشته باشند. بالاخره ما دانشگاه بزرگي هستيم. اگر قرار باشد در اين مدت كوتاه همه بيايند جمعيت خيلي زياد مي شود و شلوغي ايجاد مي شود. دستاوردهاي دانشگاه ما آنقدر بزرگ هست كه فكر مي كنم دانشگاه يك محل را به صورت دائمي داشته باشد كه هر دانشكده مرتب برود و غرفه خودش را هر وقت كه صلاح ديد به روز  كند. به نظر من چند ساعت کافی نسیت. حداقل 2 يا 3 روز زمان گذاشته شود. چون بچه ها واقعاً براي غرفه ها خيلي زحمت مي كشند تا بهترين كارهایشان را ببرند و شكل و رنگ مناسبي به غرفه بدهند واقعاً حيف است كه زمان نمایشگاه كم باشد.
به نظر شما جايگاه دفتر ارتباط با دانش آموختگان در دانشگاه بايد به چه شكل باشد؟ و شما براي آن چه جايگاهي را تصور مي كنيد؟
  من فكر مي كنم كه دفتر ارتباط با دانشن آموختگان پيشرفت بسيار زيادي داشته است. دفتري كه تا چند سال پيش اصلاً وجود نداشته،‌در عرض سه چهار سال تا به اين اندازه رشد کیفی داشته است. الان دانشجويان و كادر دانشگاه اين دفتر را مي شناسند، به آن توجه مي كنند و اين خيلي اهميت دارد. اما چند نكته من در عرایضم به آن اشاره كردم، که اگر دفتر ارتباط با دانش آموختگان تا به الان روي آن كار نكرده، ‌كار كند. در واقع اينطور نباشد كه فقط سالي يك بار جلسه يا مراسمي باشد بلكه جلسات بايد هميشگي باشد و ارتباط و تماس نیز بايد دائمي باشد. اطلاع رساني دوطرفه باشد. ما بايد از امكاناتي كه داريم بهره برداري كنيم. دانش آموختگان ما سرمایه های ما هستند و چيزي كمتر از افرادي كه در دانشگاه مشغول به كارند،‌ نيستند که این دفتر  بايد آنها را به دانشگاه متصل نماید.
 دفتر ارتباط با دانش آموختگان دانشكده خودتان چطور است؟
  خيلي قوي است. با حضور جناب آقاي دكتر اخوان و جشني كه سال قبل برگزار شد كه بسيار خاطره انگيز بود این دفتر نقش خود را در دانشکده نشان داد. دوستان من از خارج از كشور با من تماس گرفتند كه فارغ التحصيل دانشكده بهداشت هستند وقتي در سايت تصاوير را ديده بودند،‌ شور و شعف زیادي به آنها دست داده بود و برای این کار تبريك مي گفتند.
 غير از مواردي كه فرموديد جاي چه فعالیت ديگري را در دفتر دانش آموختگان خالي مي بينيد؟
  بيشتر از اين مسائلي كه گفتم چيزي به ذهنم نمي رسد. انجمن فارغ التحصيلان ممكن است براي فارغ التحصيلان دانشگاه گاهي اوقات دوره هاي بازآموزي بگذارد يا دوره هاي خيلي اختصاصی بگذارد تا در زمينه هاي خيلي تخصصي اگر نياز بود كه اطلاعاتشان به روز شود،  برای آنها دوره های بازآموزی برگزار  كند.
چه توصيه و يا پيشنهادي يراي مسئولين دفتر دانش آموختگان داريد؟
  من به همه آنها سلام مي كنم و برايشان آرزوي سلامتي مي كنم. بهترين افرادي كه مي توانستند دفتر ارتباط با دانش آموختگان را در دانشگاه راه اندازي كنند و آن را ادامه بدهند، ‌همين دوستاني هستند كه الان در دفتر تشريف دارند.آقاي دكتر بهادري واقعا شخصيت ممتازي هستند كه حضورشان به عنوان يك نيروي بسيار قوي مي تواند اين دفتر را پيش ببرد و دفتر از توانمندیها و كمكهاي اجرايي آقاي دكتر گتميري كه ايشان هم فردي بسيار شايسته هستند بهره می برد. همچنین آقای دکتر سیداحمدیان و دیگر همکاران  که بسیار علاقمند در این دفتر فعالیت می کنند.
خيلي ممنون آقاي دكتر، هم از شما تشكر مي كنم و هم از همكاران خوب در دفتر دانش آموختگان دانشكده بهداشت.
البته من كار خاصي نكردم ولي آقاي دكتر اخوان و دوستان زحمت زيادي مي كشند. بنده هم از شما ممنون و متشكرم.
 

کلمات کلیدی