دکتر ملک‌زاده در پنجمین کنگره بین‌المللی تازه‌های دستاوردهای پژوهش در دانش پزشکی، بر ضرورت افزایش بودجه‌های پژوهشی در کشور تأکید کرد

دكتر ملك‌زاده در پنجمين كنگره بين‌المللي تازه‌هاي دستاوردهاي پژوهش در دانش پزشكي، بر ضرورت افزايش بودجه‌هاي پژوهشي در كشور تأكيد كرد

معاون تحقيقات و فناوري وزارت بهداشت، كاهش بودجه‌هاي پژوهشي، تحريم‌ها، مشكلات ارزي و گران شدن دلار را، از مهم‌ترين عوامل كاهش مقالات علمي در كشور دانست.

دكتر رضا ملك‌زاده در پنجمين كنگره بين‌المللي تازه‌هاي دستاوردهاي پژوهش در دانش پزشكي، با اشاره به توليدات علمي كشور طي 40 سال گذشته گفت: در تمام اين سال‌ها 193 هزار مقاله علمي در علوم مختلف تهيه‌شده كه 61 هزار و 461 مورد از اين مقالات مربوط به علوم سلامت و پزشكي است و متأسفانه در سال 2013 توليد مقالات علمي افت نسبي داشته است.
معاون تحقيقات و فناوري وزارت بهداشت كاهش بودجه‌هاي پژوهشي را يكي از دلايل كاهش مقالات در عرصه‌ي پزشكي عنوان كرد و گفت: البته تحريم‌ها و مشكلات ارزي و گران شدن دلار نيز در اين امر بي‌تأثير نبود چراكه دانشمندان ما نمي‌توانستند در همايش‌هاي بين‌المللي شركت كنند يا «گرند» بين‌المللي دريافت نمايند.
دكتر ملك‌زاده بابيان اينكه مجله نيوساينتس ايران را داراي سريع‌ترين رشد علمي در دنيا معرفي كرده است، گفت: هميشه اين سؤال مطرح مي‌شود كه اين تعداد مقاله چقدر ارزشمند است و چه كمكي به سلامت كشور مي‌كند.
وي افزود: از هر 10 هزار ايده در دنيا كه تبديل به مقاله مي‌شود هزار مقاله آن داراي اهميت است و از اين هزار مقاله تنها 100 ايده به اختراع مي‌انجامد و از اين 100 اختراع 10 ايده تبديل به محصول شده و تنها يكي از اين محصولات صنعتي مي‌شود.
معاون تحقيقات و فناوري وزارت بهداشت تأكيد كرد: انتظار نمي‌رود نتايج تمام پژوهش‌ها به محصول بينجامد، 80 درصد مقالات در دنيا به نتيجه نمي‌رسند كه اين امر خود تلاش بيشتري را مي‌طلبد.
وي سهم ايران از توليد علم جهاني را 1.53 درصد عنوان كرد و گفت: ايران در سم‌شناسي، سم سازي و داروسازي از تركيه پيشي گرفته اما كماكان تعداد مقالات طب باليني در ايران بيشتر است و اين درحالي‌ است كه ارجاعات به مقالات داروسازي در رده‌ي نخست قرار دارد.
استاد دانشگاه علوم پزشكي تهران افزود: از مؤسسات ايراني تنها 22 مؤسسه علمي توانسته‌اند حدنصاب ارجاعات را به دست آورند و در ميان دانشگاه‌هاي علوم پزشكي به ترتيب دانشگاه علوم پزشكي تهران، بهشتي، شيراز، اصفهان، تبريز و مشهد ازنظر مقاله و ارجاعات داراي رتبه‌هاي نخست هستند.
وي با تأكيد بر اين‌كه دانشگاه علوم پزشكي تهران در توليد مقاله و ارجاعات به مقالات در كشور بي‌رقيب است و در صدر قرار دارد، تصريح كرد: در سال 2003 تعداد دانشمندان برتر كشور 3 نفر بود و خوشبختانه اين تعداد در سال 2013 به 87 رسيد و مايه مباهات دانشگاه علوم پزشكي تهران است كه 9 نفر از اين دانشمندان از اساتيد دانشگاه علوم پزشكي تهران هستند.
دكتر ملك‌زاده با انتقاد از كاهش همكاري‌هاي بين‌المللي در عرصه توليد علم در كشور گفت: همكاري‌ها بين‌المللي درگذشته بسيار تنگاتنگ و هدفمند بود به‌طوري‌كه 73 درصد از بهترين توليدات علمي ما با همكاري بين‌المللي تهيه‌شده است.
وي در خصوص برنامه‌هاي وزارت بهداشت براي افزايش همكاري‌هاي بين‌المللي درزمينهٔ توليدات علمي گفت: وزارت بهداشت قصد دارد از 150 ايراني كه جزو دانشمندان برجسته دنيا هستند و در دانشگاه‌هاي خارج از كشور تدريس مي‌كنند دعوت كند تا حداقل سالي دو بار براي تدريس دانشجويان PHD به ايران سفر كنند.
وي در مورد بودجه پژوهشي كشور خاطرنشان كرد: كارهاي تحقيقاتي بايد به افزايش سلامت جامعه بينجامد درحالي‌كه بودجه فعلي پژوهش در كل كشور به‌اندازه بودجه تحقيق 10 محقق در دنيا است.
دكتر ملك‌زاده در مورد عدم تخصيص نيم درصد از درآمد ناخالص ملي به پژوهش گفت: درحالي‌كه قانون برنامه پنجم توسعه تأكيد مي‌كند كه سالي نيم درصد بايد از درآمد ناخالص ملي به امر پژوهش اختصاص يابد اما شاهد هستيم كه تنها 0.4 درصد از درآمد ناخالص ملي به پژوهش اختصاص‌يافته كه اين عدد بايد اكنون 2.5 درصد باشد.
وي با انتقاد از عملكرد نمايندگان مجلس به‌خصوص اعضاي كميسيون آموزش و تحقيقات گفت: گويا نمايندگان مجلس دغدغه‌هاي ديگري غير از پيشرفت علم و پژوهش در كشور دارند وقتي سخن از علم و پژوهش به ميان مي‌آيد حرف بسيار است اما در عمل، توجه به علم مغفول مانده است.
توضيح اينكه، پنجمين كنگره بين‌المللي تازه‌هاي دستاوردهاي پژوهش در دانش پزشكي از پزشكي مولكولي، سلولي و باليني، صبح روز دوشنبه 14 مهرماه 93 با حضور دكتر جعفريان رييس دانشگاه، دكتر بهادري رييس دفتر ارتباط بادانش آموختگان، دكتر يلدا استاد پيشكسوت گروه عفوني، دكتر رنجبر رييس كنگره، دكتر رسولي نژاد دبير علمي كنگره و جمعي از متخصصين رشته‌هاي مختلف علوم پزشكي در تالار امام بيمارستان امام خميني (ره) آغاز بكار كرده و تا 18 مهرماه ادامه دارد.

منبع: روابط عمومی

کلمات کلیدی