دکتر نادر رحیم سبحانی در بیست و یکمین جشنواره خوارزمی مقام دوم اختراع را از آن خود کرد

دكتر نادر رحيم سبحاني در بيست و يكمين جشنواره خوارزمي مقام دوم اختراع را از آن خود كرد

دكتر نادر رحيم سبحاني دانشجوي سال آخر رشته بيهوشي دانشگاه، رتبه دوم ابتكار را با ارايه طرحي با عنوان طراحي و ساخت لوله تراشه با قابليت تزريق موضعي دارو در ناي از آن خود كرد.

دكتر نادر رحيم سبحاني دانشجوي سال آخر رشته بيهوشي دانشگاه، در گفتگويي كه به بهانه اختراع ايشان در رشته بيهوشي و اخذ مقام دوم جشنواره خوارزمي توسط ايشان انجام شد گفت، در سال 79 در رشته پزشكي از دانشگاه علوم پزشكي تبريز فارغ التحصيل شده و در سال 83 تحصيلات خود را در دانشگاه علوم پزشكي تهران در رشته بيهوشي ادامه دادم و هم اكنون دانشجوي سال آخر رشته بيهوشي   در مجتمع بيمارستاني امام خميني (ره ) مي باشم. 
دكتر سبحاني در خصوص تاريخچه اختراع خود همچنين ادامه داد، قريب به هزار سال پيش براي نخستين بار در جهان  لوله تراشه توسط دانشمند فرزانه ايران زمين جناب ابن سينا اختراع شد و در گذر زمان تبديل به لوله تراشه هاي امروزي شد. لوله گذاري داخـل تراشه جـهت كـمك بـه تـهـويـة مكانيكي در مراكز مراقبت هاي ويژه و نيز جهت حفظ راه هوائي در اعمال جراحي بكار ميرود . وجـود لـوله و كاف ديستال آن به عنوان جسم خارجي در راه هوائي عمل نموده و مي تواند با عدم تحمل آن در بيماري كه رفلكسهاي مـحافـظتي راه هوائي وي سركوب نگرديده همراه شود. از طرفي خارج سازي لولة تراشه در انتهاي بيهوشي بـيـماران مي تواند با تغييراتي كه به عــنوان   Emergence reactionsناميده ميشوند همراه گردد ، اين تغييرات عبارتند از هيپرتانسيون، تاكيكاردي، ديس ريتمي، افزايش IOP، افزايشICP ، زور زدن، بـرونكواسپاسم، لارنگواسپاسم، تهوع و استفراغ.

وي درخصوص روشهاي پيشگيري از اين عوارض گفت، تاكنون از روشهاي مختلفي جـهت ممانعت از عوارض فوق استفاده بعمل آمده، از قبيل تجويز ليدوكائين وريدي و ساير عوامل فـارماكولوژيك مانند بـتابلوكر ،سديم نيتروپروسايد،نيتروگليسرين، مخدر،ليدوكائين اندوتراكئال، آغشته كردن كاف ديستال به ژل لـيـدوكـائـين، استفاده از اسپري ليدوكائين10% و اتيدوكائين از طريق مجراي لولة تراشه، تعبية لوله هاي خاص Mallinckrodt ، تـجويز ليدوكائين به داخل كاف، آلكالينيزاسيون و گرم كردن ليدوكائين اينتراكاف و لوله LITA ، ولي تا به امروز در كل دنيا هيچ روشي نتوانسته بود عوارض ناشي از لوله گذاري را  بصورت موفقيت آميز و امن كاهش دهد يا از بين ببرد.از طرفي حفظ و تحمل لولة تراشه در بيماراني كه هوشيار بوده و رفلكسهاي راه هوائي شان سالم است ( مثلا" در ICU ) ممكن نيست لذا بناچار از تـجويز داروهـاي مـخـدر و عوامل بيهوشي جهت ممانعت از اكستوباسيون توسط بيمار و كمك به تحمـل لـولـة تـراشه استفاده بعمل مي آيد كه خود مي تواند به طولا ني شدن مدت اقامت در ICU و نيز افزايش ريسك عوارضي هم چون عفونت ، زخم بستر و تنگي تراشه منجر گردد. راه  هوايي انسان به گونه اي است كه تنها اجازه عبور هوا را مي دهد و در صورتي كه هرگونه مايع يا جامدي وارد اين مسير شود باعث ايجاد رفلكس در بدن خواهد شد و اين در حالي است كه در لوله گذاري ، لوله‌اي به عنوان جسم خارجي وارد اين مسير هوايي حساس مي شود. طبيعتا چنين عملي عوارض بسيار زيادي را پيش از به هوش آمدن براي بيمار و مشكلات زيادي را براي متخصصان بيهوشي به همراه دارد. 
دكتر سبحاني همچنين در ادامه افزود، براي از بين بردن اين عوارض در اوايل سال 85 طرحي توسط اينجانب مطرح شد كه به كمك آن بتوان عوارض ناشي از لوله گذاري را به حداقل رساند يا به طور كامل از بين برد. اين طرح با كمك و موافقت دو نفر از اعضاء هيات علمي برجسته دانشگاه علوم پزشكي تهران و به صورت تيمي پيگيري شد تا در نهايت به ثمر رسيد. 
وي در خصوص مراحل ثبت اين اختراع گفت، در حال حاضر اين اختراع مراحل پاياني ثبت به صورت patent را در اتحاديه اروپا و … سپري مي‌كند و از ميان نزديك به هزار  طرح ارائه شده در جشنواره خوارزمي توانست رتبه دوم ابتكارات را از آن خود كند. علاوه بر اين، از اسپانسرهاي خارجي جشنواره بين المللي خوارزمي، سازمان جهاني مالكيت فكري يا  WIPO نيز مدال طلاي خود را بعنوان برجسته ترين مخترع به اين اختراع اختصاص داد. لازم به ذكر است كه اين طرح 34 كاربرد مختلف دارد و در ساير تجهيزات پزشكي كاربرد فراوان دارد و اميدوارم تحول اساسي در زمينه بيهوشي، ICU ، اتاق عمل و ...  ايجاد خواهد نمود .

برنده مقام دوم ابتكار بيست و يكمين جشنواره خوارزمي درخصوص اين اختراع افزود، تاكنون اين اختراع در ايران بر روي 26 بيمار مورد آزمايش قرار گرفته و در همه موارد با موفقيت روبرو شده است به طوري كه حتي بيماران به حركت لوله تراشه  در داخل ناي كه از جمله اعمال تهاجمي است و باعث تحريك شديد گيرنده هاي درد مي شود هيچ واكنشي نشان ندادند.  لوله تراشه جديد  Persian Gulf Tube  يا لوله خليج فارس نام گذاري شده و به عنوان طرحي ملي با كمك دولت در حال گذراندن مراحل ثبت بين المللي است.

وي همچنين در پايان سخنان خود ضمن اظهار اميدواري به حمايت دولت از طرح هاي نو گفت، اين امر شايد بتواند در جهت تشويق و شناسايي پژوهشگران ايراني در ثبت اختراعات و ايده هاي خود هر چه بيشتر با موفقيت عمل كند و روز به روز شاهد درخشيدن مخترعان ايراني در عرصه هاي بين المللي باشيم. 

کلمات کلیدی