دکتر یلدا گفت: علم مرز نمیشناسد و استفاده از علم تمام دانشمندان دنیا برای کسانی که درراه کسب دانش تلاش میکنند ضروری است
دکتر یلدا گفت: علم مرز نمیشناسد و استفاده از علم تمام دانشمندان دنیا برای کسانی که درراه کسب دانش تلاش میکنند ضروری است
به بهانه برگزاری کنگره بینالمللی تازهترین دستاوردهای پژوهش در دانش پزشکی ملکولی و بالینی که قرار است 26 تا 29 آبان ماه در دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شود پای سخن استاد یلدا، مینشینیم. چراکه این کنگره به همت دفتر ارتباط با دانشآموختگان و بنیاد علمی جهانی پروفسور علیرضا یلدا برگزار میشود. بنیادی که در کشور آلمان تأسیسشده و نام استاد یلدا را بر خود دارد. استاد یلدا که به قول شاگردانش اسطوره اخلاق پزشکی است و در سخنان خود بر فقرزدایی و جهل زدایی تأکید دارد، ما را در اتاق کار خود در گروه عفونی بیمارستان امام پذیرفته و برایمان سخن میگوید. توجه علاقهمندان را به این گفتگوی صمیمی جلب میکنیم.
استاد یلدا کمی از دکتر رنجبر بگویید، چگونه با ایشان آشنا شدید ؟
بنده اولین باری که با ایشان آشنا شدم مربوط به میشود به زمانی که ایشان برای بستری یک بیمار به هزینه خودش در بیمارستان با بنده تماس گرفت و درخواست بستری شدن ایشان را کرد. دکتر رنجبر انسان صادق و معتقد است و در قسمتهای علمی خیلی صریح است. بعد از ازدواجش میخواست به ایران بیاید ولی با توجه به محدودیتهایی که وجود دارد نتوانست به ایران بیاید. آنجا امکانات خوبی برای تحقیقات وجود دارد که ما این امکانات را در کشور کمتر داریم و این مثل این میماند که پرندهای را در قفس بگذاریم. من به ایشان گفتم شما اگر آنجا باشید بهتر و بیشتر میتوانید به مردم کشور خود خدمت کنید. دکتر رنجبر با هزینه خودش آزمایشهای بیماران ما را انجام میدهد. آدم فوقالعادهای است.
نظرتان راجع به این بنیاد علمی که در آلمان به ریاست دکتر رنجبر تشکیلشده چیست. چطور شد که اسم شما را برای این بنیاد انتخاب کردند؟
این لطف و محبت زیاد دکتر رنجبر به من است و البته نعمت بزرگی هم است. بدون تعارف من لیاقت این را نداشتم و به ایشان هم گفتم که اسم من را نگذارید ولی ایشان قبول نکرد و این باعث افتخار من است. تا قبل از آشنایی با دکتر رنجبر، بنده از کسانی که در آلمان و در رشته پزشکی بودند خاطره خوبی نداشتم و میگفتند خیلی باسواد نیستند چراکه بیشتر در کنفدراسیونها و حزبها بودند. ولی در برخورد با دکتر رنجبر من دیدم ایشان بهحق دانشمند است. در رشته ایمن شناسی یا ایمنولوژی کاملاً وارد است چون خودش دوست دار علم بوده و فهمیده است، خیلی خوب میتواند مطالب درباره ایمن شناسی را به دیگران منتقل کند. خیلی هم دوست دارد زیربنای این تشکیل بنیاد برای ایران باشد و قلبش برای ایران میتپد و دلش میخواهد پزشکان آنجا بیایند و ما از دانش آنها استفاده کنیم. این بنیادها اصولاً وقتی تشکیل میشود با کمکهای مردمی روبرو میشود. الآن بسیاری از بنیادها اصل فقرزدایی و جهل زدایی را مهمتر از همهچیز میدانند چون میگویند "بدانیم تا بمانیم" و هرچقدر هم که تعداد افراد جاهل در جامعه زیاد باشد آن جوامع پس رفت دارند و پیشرفت ندارند. مولانا میگوید "بزرگترین گناهان یا نواقص جهل است و بزرگترین نعمتها دانایی است". این است که آنها اینطور فکر کردند که بنیادها را تشکیل دهند تا جهل جوامع را کم کنند و فقر هم مسئلهای است که حتی بعضی افراد میگویند جهل در زمینه فقر است و اگر بستر جامعه ازنظر اقتصادی خوب باشد جهل کمتر میشود، بچهها بیشتر به مدرسه میروند، بهتر درس میخوانند، ، تغذیه مناسبتری دارند، سلامتشان بهتر است. آقای دکتر رنجبر باهدف اشاعه علم و دانش آن بنیاد علمی را در آنجا تأسیس کرد. خوبی اینطور رفتوآمدها به ایران این است که مرزهایی که به دلایل سیاسی تعیینشده و انسانها را از هم جدا کرده از بین میرود.
آقای دکتر نظرتان در خصوص تأسیس چنین بنیادهای علمی در داخل کشور چیست؟ آیا در دانشگاه نیز زمینه برای ایجاد چنین بنیادهایی وجود دارد؟
تأسیس بنیاد علمی در داخل کشور و دانشگاه فکر خیلی خوبی است. وقتی سروسامان علمی در مملکت خوب است، این پارامترها و تشکیل بنیادها هم مطرح میشود، وقتی یک فرهنگ معنوی در جامعه حکمفرما شود اینها خود را نشان میدهند. پرمخاطرهترین کارها دست زدن به کارهایی است که امکاناتش را نداشته باشیم. برای تشکیل این بنیادها امکاناتی لازم است. ولی حرف شما درست است باید از جایی شروع شود. اینکه ما صبر کنیم همه شرایط فراهم شود کاری انجام دهیم آن شرایط پیدا نمیشود و فکر ایده آلیستی است ولی اگر ما شروع کنیم، کمکم دیگران نیز به جمع ما خواهند پیوست. همه جای دنیا هم همینطور است. مثلاً بنیاد جان هاپکینز که اینقدر عظمت دارد و مشهور است در گزارشی که توسط یکی از پزشکان مطرحشده، آمده بود: اول که ما تصمیم به این کار گرفتیم، چند تا دکتر بودیم و دورهم جمع شدیم و هرکدام چیزی خریدیم. کمکم خیرین متوجه شدند که چنین جایی است که کار علمی و فرهنگی میکند و به جمع ما پیوستند و با این مرحله از امکانات و توانمندیهای رسیدیم.
من فکر میکنم دانشآموختگان و خصوصاً پزشکانی که وضع مالی خوبی دارند میتوانند در این زمینه فعالیت کنند. البته برای این کار نیاز به فرهنگسازی است و برای فرهنگسازی باید تبلیغاتی در این زمینه صورت بگیرد. ما در سطح دانشآموختگان دانشگاه افراد توانمند هم ازنظر علمی و هم ازنظر مالی داریم که میتوانند دانشگاه و دیگر دانشآموختگان را در این خصوص حمایت کنند و اگر بتوانیم این طرز فکر را در دانشکدهها و دانشگاه حاکم کنیم جای پیشرفت بسیاری خواهد بود.
استاد به نظر شما چگونه میتوان افراد را برای همکاری با دانشگاه از طریق بنیادهای علمی علاقهمند کرد؟
ببینید شروع هر کاری سخت است. در ابتدای راه شاید یک سری مشکلاتی وجود داشته باشد ولی کسانی هستند که به کار صحیح ایماندارند. همین فرهنگ ایجاد رابطه را اگر بتوانیم از اوایل کار یعنی همان اول که دانشجویان در دانشکده پزشکی مشغول میشوند بدون روابط سیاسی داشته باشیم، کار بزرگی کردهایم. دانشجویان باید بدانند مملکت مال خودشان است، اینها باغبان هستند و باغبان فکر نمیکند صاحب باغ چه کسی است، آنها اگر با این فرهنگ پرورش پیدا کنند حتی اگر مدتی از ایران بروند نیز دلشان و خاطراتشان اینجاست. وطن جایی است که همه خاطره دارند و بزرگترین خاطرهها و باقیماندهترین خاطرهها که ذهنیت انسانی را تشکیل میدهند همین دوره جوانی و نوجوانی است. آنها هرکجا که باشند انسان هستند، دانشجو هستند و دانشپرور و باید دانش خود را به دیگران نیز انتقال دهند و این حداقلی است که آنها باید به مملکت خودشان میدهند. اگر واقعاً متوجه فواید این کار باشند جهل جهان از بین رفته و علم جایگزین آن میشود.
استاد نظرتان راجع به محتوای کنگره بینالمللی تازهترین دستاوردهای پژوهش در دانش پزشکی چیست؟
کنگرهها انواع مختلف دارد که اسامی گوناگون دارند، بعضی از این کنگرهها مثل این گردهمایی فقط در آن رشته تخصص خودشان نیست. یک سری کنگرهها هم فقط جنبه تخصصی دارند مثلاً متخصصین دیابت جمع میشوند و فقط راجع به دیابت صحبت میکنند. اما این کنگره ترکیبی از علوم مختلف پزشکی است و اکثر جهات علوم پزشکی میپردازند. البته با توجه به اینکه تعدادی از سخنرانان و جمعی از شرکتکنندگان این کنگره از خارج از کشور به ایران میآیند تداوم برگزاری آن نشاندهنده موفقیت برگزارکنندگان است.
با توجه به اینکه این کنگره همراه با یک جشنواره و تقدیر از نفرات برتر هست نظرتان در خصوص تقدیر از برگزیدگان علمی بنیاد چیست؟
اینها همه باعث تشویق است. بهخصوص که تعدادی از اینها هم جوان هستند و این مسئله باعث ایجاد انگیزهای برای سایرین میشود که در این کنگره شرکت کنند و این ویژگی خاص این کنگره است. تعیین افراد برگزیده را کمیته علمی به ریاست آقای دکتر رنجبر بر عهدهدارند البته ایشان در خصوص افرادی که انتخاب میکنند با بنده هم مشورت میکنند ولی من بیشتر به عهده خود ایشان میگذارم. البته تابهحال افرادی که انتخابشدهاند موجه بودند. خوشبختانه خصلت دکتر رنجبر طوری است که تحت تأثیر سفارشها قرار نمیگیرند یعنی تنها کسانی که با استانداردهای ایشان همخوانی داشته باشند در این بخش پذیرفته میشوند.
بهعنوان پیام آخر چه سخنی برای ما دارید؟
ببینید علم مرز نمیشناسد و استفاده از علم تمام دانشمندان دنیا برای کسانی که درراه کسب دانش تلاش میکنند ضروری است. این همان کاری است که دکتر رنجبر با بهرهگیری از پزشکان آلمان آغاز نموده و تلاش میکند تا امکان استفاده از علم، رفتار، طرز تفکر و راههای تحقیقاتی دانشمندان دیگر برای ما میسر باشد و امیدوارم این شیوه همکاری گسترش پیدا کند و دانشمندان بیشتری از این طریق باهم آشنا شوند.
گفتنی است ششمین کنگره تازه ترین دستاوردهای پژوهش در دانش پزشکی همراه با حداکثر امتیاز بازآموی برای گروه مختلف پزشکی، داروسازی، دندانپزشکی، پرستاری و مامایی، تغذیه و سایر رشته ها از تاریخ 26 لغایت 29 ابان ماه سالجاری در تالار امام بیمارستان امام خمینی (ره) برگزار می شود و دانش آموختگان دانشگاه علوم پزشکی تهران می توانند از تخفیف 25 درصدی شرکت در این کنگره بهر مند شوند.
ارسال به دوستان