فاطمه باکویی دانشجوی دکترای تخصصی بهداشت باروری با موفقیت از رساله اش دفاع کرد

فاطمه باكويي دانشجوي دكتراي تخصصي بهداشت باروري با موفقيت از رساله اش دفاع كرد

روابط عمومي دانشگاه علوم پزشكي تهران: فاطمه باكوئي از دوره دكتري بهداشت باروري دانشكده پرستاري و مامايي تهران فارغ التحصيل شد.

به گزارش روابط عمومي دانشكده پرستاري و مامايي؛ فاطمه باكويي؛ سال 1371 تحصيلات دانشگاهي‌اش را در مقطع كارشناسي رشته مامايي در شهر بابل آغاز كرد و بلافاصله در مقطع كارشناسي ارشد دانشگاه علوم پزشكي ايران پذيرفته شد.
وي بعد از گذراندن دوره طرح، از سال 1380 به‌عنوان عضو هيئت‌علمي گروه مامايي دانشگاه علوم پزشكي بابل مشغول به خدمت شد. باكويي كه در سال 1388 در مقطع دوره دكتراي بهداشت باروري در دانشگاه علوم پزشكي تهران پذيرفته‌شده بود؛ در 15 شهريورماه به‌عنوان دانش‌آموخته نمونه سال تحصيلي 1393 از رساله دكتري‌اش با عنوان تحليل و تبيين سرمايه اجتماعي و وضعيت سلامت زنان سنين باروري: مطالعه تركيبي متوالي توضيحي به راهنمايي دكتر اعظم بحيرايي، دكتر عيسي محمدي و دكتر مصطفي حسيني با موفقيت دفاع كرد.

موضوع رساله شما تحليل و تبيين سرمايه اجتماعي و وضعيت سلامت زنان سنين باروري: مطالعه تركيبي متوالي توضيحي است؛ در مورد آن برايمان توضيح دهيد و بفرمائيد كه تمركز اصلي اين پژوهش چيست؟
اولويت قرار دادن سلامت زنان در راستاي اهداف چهارم و پنجم برنامه توسعه هزاره است و شناخت عوامل مربوط به‌سلامت زنان براي ايجاد استراتژي‏هايي براي كاهش شيوع برخي از بيماري¬ها و مرگ‌ومير و همچنين افزايش كيفيت زندگي ضروري است. علاوه بر اينكه سلامت با متغيرهاي ژنتيكي و زيستي مرتبط است، ساختار اجتماعي نيز يكي از عوامل مرتبط با سلامت است كه در مطالعات اخير به ارتباط متغير سرمايه اجتماعي با وضعيت سلامت نيز اشاره‌شده است. به‌طوركلي، آنچه انجام اين پژوهش را ضروري مي¬سازد، اهميت نقش سلامت زنان در ارتقاي سلامت خانواده، جامعه و به‌طوركلي در توسعه¬ي همه‌جانبه‌ي كشور و اولويت آنان در برنامه¬هاي بهداشت باروري كشور، ويژگي¬هاي فرهنگي اجتماعي خاص هر جامعه و عدم وجود مطالعه¬اي وسيع با استفاده از داده¬هاي كمّي و كيفي است. تعيين وضعيت موجود سلامت، اساسي براي مجموعه فرايندهاي برنامه¬هاي سلامت ازجمله تعيين اهداف، استراتژي و اجراي برنامه هست. بر اساس آمارهاي پيش‌بيني‌شده توسط مركز آمار ايران در آبان ماه 1390، جمعيت كشور 75149669 نفر و جمعيت مؤنث 37244000 نفر (6/49  درصد) بوده كه از اين تعداد 22 ميليون و 284 هزار و 943 نفر در گروه جنسي مؤنث 49-15 سال (زنان سنين باروري) قرار دارند، به‌عبارت‌ديگر بالاترين درصد از كل جمعيت مؤنث (حدود 60 درصد) را زنان سنين باروري تشكيل مي¬دهند. با توجه به اينكه قسمت اعظم جمعيت زنان كشور ما را زنان سنين باروري تشكيل مي¬دهند و از طرف ديگر سلامت زنان در اين دوره بر سلامت بلندمدت آن‌ها و اعضاي خانواده و به¬خصوص كودكانشان تأثير مي¬گذارد، مطالعه وضعيت سلامت آن‌ها ضرورت دارد.


مطالعه مشابهي در ايران در اين خصوص شده بود؟
 مي‌توانم بگويم اين مطالعه اولين مطالعه‏اي است كه با روش‏شناسي تركيبي بر اين موضوع انجام‌شده است و توانسته باديد كامل‏تر به مفهوم سرمايه اجتماعي و سلامت زنان بپردازد. به‌خصوص اينكه ما در مطالعه خود از پرسشنامه‌هاي استاندارد جهاني براي جمع‌آوري داده‏هاي مرحله كمّي مطالعه استفاده كرديم و قسمت دوم مطالعه يعني مطالعه كيفي نيز با اين موضوع اصلاً در ايران انجام‌نشده است.

در مطالعات خارجي چطور؟
در كشورهاي ديگر به‌خصوص اروپايي و آمريكايي بر اين موضوع كاركرده‌اند؛ البته بيشتر با روش‌شناسي كمّي و مطالعات كيفي در اين زمينه بسيار محدود بوده است؛ اما با توجه بااينكه موضوع رساله اين‌جانب يك موضوع وابسته به زمينه اجتماعي هر كشور است، بايد براي برنامه‌ريزي‌ها و سياست‌گذاري‌ها براي ارتقاي سلامت زنان ايراني چنين مطالعه‌اي كه مبتني بر جمعيت بود انجام مي‌شد و فقط نمي‏توان بر نتايج مطالعات كشورهاي ديگر اتكا كرد.

اگر بخواهيد مطالعه در اين خصوص را ادامه دهيد، فكر مي‌كنيد چه جنبه‌اي از آن جاي كار دارد و روي آن پژوهش مي‌كنيد؟
با توجه به اينكه اين مطالعه يك مطالعه پايه بوده و شناخت ارتباط سرمايه اجتماعي و سلامت زنان سنين باروري در اين مطالعه به‌طور معني‌دار آماري يافت شد و همين‌طور بامطالعه كيفي چگونگي اين ارتباط را يافتيم، بايد به فكر پژوهش‌هايي در رابطه انجام برنامه‌هاي مداخله‌اي براي ارتقاي سرمايه اجتماعي زنان بود.

مهم‌ترين مشكلي كه در جمع‌آوري داده‌ها با آن مواجه شديد، چه چيز بود؟
خوشبختانه مشكل خاصي وجود نداشت و از تمام زناني كه در اين پژوهش شركت كردند كمال تشكر رادارم.

در داده‌هاي شما موردي بود كه نتوانيد در رساله آن را بيان كنيد؟
خير، ازآنجاكه يك محقق بايد آنچه از داده‌هاي تحقيق به‌دست‌آمده است را به‌درستي گزارش و منتقل نمايد اين‌جانب تمام سعي خود را جهت رعايت اين اصل نمودم و تمام موارد را براي آگاهي و استفاده سياست‌گذاران در طراحي مداخلات متناسب در پايان‌نامه‌ام منعكس نمودم.

خروجي رساله شما چند مقاله بود؟
تاكنون 5 مقاله نوشتم. كه دوتا پذيرش نهايي گرفتم و دوتاي ديگر در مرحله ويرايش نهايي است و مقاله پنجم نيز در حال ارسال به ژورنال منتخب است؛ و تصميم دارم به‌شرط حيات انشا... حداقل دو مقاله ديگر نيز از پايان‌نامه‌ام بنويسم.

و اما حرف آخر
 با توجه به حيطه پژوهشي اين‌جانب اميدوارم كه با توجه به يافته اصلي مطالعه، وجود ارتباط بين سرمايه اجتماعي و سلامت زنان سنين باروري، سياست¬گذاران و برنامه¬ريزان سلامت بايد در هنگام سياست¬گذاري باهدف ارتقاي سلامت، سرمايه اجتماعي را نيز در نظر بگيرند و با طراحي و اجراي برنامه¬هايي براي ارتقاي سرمايه اجتماعي زنان استفاده كنند. شكل¬گيري و رشد سرمايه اجتماعي در سياست¬گذاري¬ها و برنامه‏ريزي¬هاي ارتقاي سلامت بايد به‌عنوان يك ضرورت و يك هدف موردتوجه قرار گيرد.

   
 
   
 
 

 

کلمات کلیدی