مصاحبه با جناب آقای دکتر مصداقی نیا استاد پیشکسوت و رئیس دانشکده بهداشت
مي خواهم به دانشگاه علوم پزشكي تهران و جناب آقاي دكتر بهادي و ساير دست اندر كاران دفتر دانش آموختگان تبريك بگم . جاي اين دفتر در دانشگاه به عنوان قديمي ترين دانشگاه كشورودر دانشكده خالي بود.چون معمولا دانشگاه هاي بزرگ معولا در دنيا دفتر دانش آموختگان دارند و دانش آموختگان ارتباط تنگاتنگ با دفتر داشته و بسيار به سيستم مالي ،اجرايي، و علمي دانشگاهي كه در آن درس خواندند كمك مي كنند
مصاحبه با جناب آقاي دكتر مصداقي نيا استاد پیشکسوت و رئیس دانشکده بهداشت
- جناب آقاي دكتر يا سلام و تشكر از اينكه وقت گرانبهاي خودتان را در اختيار ما قرار دايد. لطفا اگر امكان دارد مختصري از زندگي شخصي و تحصيلي خودتان را براي ما شرح بديد.
- بسم الله الرحمن الرحيم من عليرضا مصداقي نيا متولد 10 فروردين 1325 در يکي از نقاط اطراف كاشان به دنيا آمدم تحصيلات ابتدايي خودم را در بادرود كاشان و دبيرستان را در 2 تا از دبيرستانهاي كاشان گذراندم. در سال 44 ديپلم رياضي را از دبيرستان اخذ كردم و همان سال وارد دانشگاه اصفهان شده و ليسانس رياضي را در سال 49 اخذ كردم. همان سال در كردستان دوره سربازي را به مدت 2 سال طي كردم.
دوره فوق ليسانس براي من دوره حيلي خوبي بود كه با معدل بالا شاگرد اول شدم و براي رفتن به آمريكا و گرفتن PHDبورسيه شدم. در آمريكا هم دوره فوق ليسانس و هم PHD را گذراندم و مدركم را از دانشگاه کانزاس اخذ نمودم و بلافاصله به ايران برگشتم. در سال 1361 در دانشكده بهداشت دانشگاه علوم پزشكي تهران مشغول به كار شدم.
- چرا اين دانشگاه را به عنوان محل تحصيلتان انتحاب كرديد؟
- حقيقت اين است كه رشته اي كه من علاقه مند بودم در تهران و در دانشكده بهداشت وجود داشت و در هيچ جاي ديگر نبود و به علاوه دانشگاه تهران قديمي ترين دانشگاه و پر آوازه ترين دانشگاه در ايران است و دنيا آن را مي شناسد.خوشبختانه من در دوره كارشناسي ارشد اين اتفاق برايم افتاد و توفيق پيدا كردم در اين دانشكده تحصيل كنم و در دو سالي كه در دانشكده بهداشت درس خواندم مسير زندگي خودم را تغيير دادم.
- استاد به نظر شما چطور دانش آموختگان جوان مي توانند از تجارب شما و ساير پيشكسوتان در جهت خلاقيت و نوآوري بهره بگيرند؟
- سئوال خوبي است . در زمان ما اينطور بود كه براي ورود به دانشگاه بايد خيلي سختي مي كشيديم و وقتي دانشجو وارد دانشگاه مي شد تمام هم و غمش اين بود كه چيزي ياد بگیرد و به مملكت خودش خدمت كند و يا حداقل خودش به موقعيت بهتري در آينده شغليش داشته باشد. ولي امروزه به دليل بعضي مشكلات گاها اين اتفاقات كمتر مي افتد. دانشجو 2 يا 3 تا از اساتيد خودش را به عنوان الگو مي پذيرد و رفتاري كه آنها داشتند پيگيري مي كند. همين نكته را به داتشجو اشاره مي كنم. خصوصا در كارشناسي ارشد و PHD اين فكر را مي كنيم كه دانشجو كه فارغ التحصيل شد در جايي از مملكت قرار است كار كند و اگر اندوخته كافي نداشته باشد، دچار مشكل خواهد شد. اندوخته علمي و تجربه بيشتر باعث رضايتمندي از كار خواهد شد.
- به نظر شما دفتر ارتباط با دانش آموختگان دانشكده چطور مي تواند از تجربيات و تخصص دانش اموختگان در جهت ارتقاي فرهنگي سازماني موثر باشد؟
- در قدم اول مي خواهم به دانشگاه علوم پزشكي تهران و جناب آقاي دكتر بهادي و ساير دست اندر كاران دفتر دانش آموختگان تبريك بگم . جاي اين دفتر در دانشگاه به عنوان قديمي ترين دانشگاه كشورودر دانشكده خالي بود.چون معمولا دانشگاه هاي بزرگ معولا در دنيا دفتر دانش آموختگان دارند و دانش آموختگان ارتباط تنگاتنگ با دفتر داشته و بسيار به سيستم مالي ،اجرايي، و علمي دانشگاهي كه در آن درس خواندند كمك مي كنند. ما اينجا كمبود داشتيم. در حال حاضر دانش آموختگان ما اگر بخواهند سطح دانشكده را چه به لحاظ علمي و چه به لحاظ پتانسيلهاي ديگر بالا ببرند ئر واقع اين امكان وجود دارد و پتانسيل هست.در اينجا دفتر ارتباط با دانش آموختگان مي تواند نقش موثري در روند پيشرفت دانشكده ايفا كند.
- استاد؛ براي كساني كه تازه مي خوان وارد وادي علوم بهداشتي بشن چه صحبتي داريد؟
- من اين را هميشه گفتم كه به قول شما كساني كه مي خواهند وارد وادي بهداشت بشوند بايد ابتدا بدانند كه بهداشت دانشي و فعاليتي است كه به جنبه هاي مختلف زندگي كردم مربوط مي شود و از طرف ديگر براي توفيق در اين كار بايد بتوانند با مردم گفتگو كنند. همكاري بين بخشي ايجاد كنند و از همه امكانات كشور بهره برداري كنند براي اينكه بتوانند در زمينه اي توفيق پيدا كنند.كار بسيار شيريني است اگر كسي بتواند در اين را قدم بگذارد و در اين را فعاليتش را ادامه بدهد.
بنابراين دانشجویانی كه به اين دانشكده وارد مي شوند بايد مقداري از علوم اجتماعي بدونند . مقداري روانشناسي بدونند مقداري كارهاي اپيدميولوژي و آمار اطلاع داشته باشند كه بتوانند ديد تحليلي مناسبي داشته باشند.و مقداري هم مباحث مديريت بهداشت را آشنا باشند. اگر اين اطلاعات را داشته باشند و وارد جامعه بشوند مي توانند در توسعه كشور و توسعه بهداشت كه مهمترين شاخص توسعه كشور است شركت داشته باشند و افتخار كنند
- لطف مي كنيد در باره فعاليتهاي علمي خودتون توضيح بديد؟
- حتما؛ من اول كار كه وارد دانشكده بهداشت شدم و كار خودم را شروع كردم؛ به عنوان استاديار در گروه بهداشت محيط اين دانشكده همزمان در ستاد انقلاب فرهنگي در شاخه اي به نام گروه پزشكي كه يك شاخه علمي به نام شاخه بهداشت داشت مشغول به فعاليت شدم و با همكاران شروع به برنامه نويسي براي رشته هاي مختلف كرديم. من كسي بودم كه رشته هاي بهداشت محيط را در دوره كارشناسي ارشد و PHD به كمك همكاران خودم پيگيري كردم.
ما در اين دانشكده،خيلي زود پذيرش دانشجوي PHD را شروع كرديم و من توانستم تعداد قابل توجهي از پايان نامه هاي كارسناسي ارشد و دكتري را راهنمايي كنم و از اين بابت خوشحالم.توانستم تعداد قابل توجهي مقاله در داخل و خارج كشور به چااپ برسانم. البته هيچ مقاله اي به جز يك مقاله را به تنهايي ننوشتم و همه مشاركتي هستند مه اين طبق روالي است مه بايد باشد. تعداد 170 مقاله با كمك ئوستان داريم به ايجاد دو مجله علمي- پژوهشي در رشته بهداشت محيط كه يكي ازآنها انگليسي زبان است و و يكي فارسي زبان. خوشبختانه مجله انگليسي زبان ما در سايت ISIهم به ثبت رسيد. سخنراني هاي متعددي در مجالس علمي داخل و خارج كشور داشته ام و طرح هاي تحقيقاتي متعددي در كارنامه فعاليتهاي من وجود دارد. ولي فعاليتهاي اجرايي سنگين سبب مي شود مقداري از فعاليتهاي علمي را كم كنم كه از اين بابت ناراحتم و هم مي دانم كه كارهاي ديگري در جاهاي ديگري بايد انجام دهم و در مجموع رضايت دارم.
- آقاي دكتر به عنوان رياست محترم دانشكده،فعالتيهاي علمي دانشكده را در حال حاضر چگونه ارزيابي مي كنيد؟
- خوشبختانه دانشكده همواره و درطول تاريخ موجوديتش ،دانشكده بسيار موفقي بوده. بنيانگذاران دانشكده، سيستم دانشكده را طوري بنا كردندكه دانشكده هميشه داراي برنامه هاي معين علمي و اساتيد بزرگ بوده است. آنچه كه امروز شبكه مراقبتهاي اوليه بهداشتي از آن به عنوان PHC ياد مي شود؛يكي از محصولات دانشكده بهداشت است.
- در حال حاضر دانشكده بهداشت يكي از دانشکده هاي فعال داشنگاه علوم پزشكي تهران است .اين دانشكده در حال حاضر 11 گروه آموزشي دارد. تعداد 18 رشته كارشناسي ارشد و 16 رشته PHD 10 – 12 رشته MPH دارد كه نسبت به 5 سال پيش به آمار وسيعي رسيديم. دانشكده در حال حاضر به انتشار 9 مجله علوم پژوهشي كمك مي كند كه از اين تعداد، 5 مجله به زبان انگليسي چاپ مي شوئ و از اين 5 مجله،4 مجله در سايت ISI به ثيت رسيده است و اگر شما اين برداشت را داشته باشيد كه در سطح كشور 25 مجله علوم پزشكي در سايت ISI به ثبت رسيده است و 4 مجله به دانشكده بهداشت دانشگاه علوم پزشكي تهران مربوط است؛ باعث بسي خوشحالي است.
- آمار مقالات دانشکده بهداشت به اين شكل بوده كه در سال گذشته از اعضاي هيئت علمي 560 مقاله منتشر كرديم كه سرانه مقاله دانشكده بهداشت 2/4 به ازاي هر هيئت علمي است كه اين رقم در كل كشور بسيار درخشان است.
ارسال به دوستان