معاون بین الملل: ماهیت دانشگاه یک ماهیت آموزشی و پژوهشی است که مرز نمی شناسد
دکتر کردی: انسانهای موفق همیشه اهداف بلندی در زندگیشان می گذارند و برای رسیدن به آن تلاش می کنند، پس بزرگ فکر کنید و اهداف بزرگی داشته باشید.
آقای دکتر در مورد وضعیت دانشگاه درخصوص جذب دانشجوی خارجی توضیح بفرمائید؟
دانشگاه در حوزه ی جذب دانشجویان خارجی خوشبختانه خیلی پیشرفته است. در حال حاضر حدود 856 دانشجوی خارجی از 45 کشور در رده های مختلف آموزشی داریم که این تقریبا چیزی کمتر از نصف دانشجویان خارجی در حیطه ی علوم پزشکی در کشور است. البته در دانشگاه تهران از زمانهای قدیم قبل از تشکیل دانشگاه علوم پزشکی تهران همیشه درصدی از پذیرفته شدگان به دانشجویان خارجی اختصاص داده می شده ولی در سالهای اخیر بیشتر دانشجویان بورسیه ای بودند از طرف وزارت بهداشت که معرفی می شوند. اما در طی 5 سال گذشته مدل جدیدی در کشور و در دانشگاه علوم پزشکی تهران پایه گذاری شد که این مدل بین المللی پذیرش دانشجو است. به این شکل که خود دانشجو به دانشگاه می آید و داوطلبی خود را اعلام می کند، سوابق علمی و آموزشی او اینجا بررسی می شود و براساس وضعیت تحصیلی گذشته اش به او پذیرش و به دانشکده های تابعه انتقال داده می شود. ما بیشترین درخواست ها را برای رشته پزشکی داریم ولی در همه ی رشته ها و همه ی دانشکده ها ما دانشجوی بین الملل داریم. در حدود 8 درصد دانشجویان ما دانشجویان بین الملل است که این تقریبا در عمده ی دانشکده ها تعدادشان رعایت شده است.
خوشبختانه وضعیت دانشگاه در منطقه به لحاظ علمی وضعیت خوبی است. ما در خیلی از رشته های تخصصی و فوق تخصصی و فلوشیپ در دانشکده ی پزشکی و دندانپزشکی و دوره های دکترا و فوق دکترا درسایر دانشکده ها تقریبا اکثر رده ها دکترای تخصصی را ارائه می دهیم و این فرصت بسیار خوبی است. اگر به کشورهای همسایه نگاه کنید ما شرایط بسیار مطلوبی داریم نسبت به کشورهایی که به ظاهر کشورهای توسعه یافته ای هستند ولی دوره های دکترا را در بسیاری از رشته ها را ندارند. البته به دلیل اینکه ارتباط با بعضی از کشورها بسیار خوب نیست و شاید مانع از این شود که ما بتوانیم دانشجو بگیریم ولی این کار را شروع کرده ایم که از کشورهای همسایه همچون :کشورهای شمالی، افغانستان و عراق و کشورهای جنوب خلیج فارس داوطلبینی برای گذراندن دوره های تخصصی و فوق تخصصی داریم.
درخصوص تفاهم نامه هایی که با سازمانها و موسسات علمی بین المللی در دانشگاه بسته شده توضیح بفرمائید؟
خوشبختانه حدود 150 تفاهم نامه بین قسمت های مختلف دانشگاه و موسسات علمی و خارجی بسته شده است. اما یک مشکل جهانی است و آن اینکه معمولا 10 الی 20 درصد از تفاهم نامه هایی که بین دو مرکز بسته می شود اجرایی می شود و یکی از این برنامه های ما این است که ما بتوانیم تفاهم نامه های موجود دانشگاه را اجرایی کنیم. در بحث تبادل استاد و دانشجو نیز خوشبختانه الآن در دانشگاه 4مدرسه ی تابستانه ی بین المللی در حال برگزاری است که این اتفاق باعث تبادل دانشجو در دانشگاه می شود. همچنین تبادل استاد نیز جزء ثابت همه ی تفاهم نامه هایمان است. با تعدادی از کشورهای اروپایی هم یک سری ارتباطاتی را شروع کرده ایم تا با حمایت های آنها و ایجاد شعب بین المللی بتوانیم دانشجوی مشترک جذب نمائیم. شعب بین الملل هدفش این است که اگر دانشگاهی نتواند خدمات پژوهشی درمانی یا آموزشی را به متقاضیان خود ارایه نماید شعب هایی داشته باشد تا بتواند این خدمات را در شعبه های خارج از مرکز ارایه دهد. در حال حاضر در کشور عراق یک پروژه ای دراین زمینه داریم. البته قوانین و مقررات کشور ها در اجرای این موضوه دخیل می شود و ممکن است باعث تغییرات زیادی هم شود. با بهترین دانشگاه مجارستان، دانشگاه سملوایز نیز مذاکراتی داشتیم تا به سمت جذب دانشجوی مشترک با دانشگاه برویم و امیدواریم که بتوانیم سال آینده در رشته های دکترای دندانپزشکی و دارو سازی دانشجوی مشترک را جذب نمائیم.
درخصوص تغییراتی که در پردیس های معاونت بین الملل برای جذب دانشجوی خارجی داشته اید توضیح دهید؟
کمپوس های خود گردان یا بین الملل سابقه ی آن از چند سال پیش برای جذب دانشجوی بین الملل در جزایر خلیج فارس شروع به کار کرد ولی نتیجه اش شد اینکه دانشجوی شهریه پرداز ایرانی در آن پذیرش شد. بعد از یک مدتی این کمپوسها به اطراف تهران منتقل شدند که این با ماهیت اصلی آن مغایر بود. البته خیلی از دانشگاه های کشور با همین مدل پیش می روند. اما دانشگاه علوم پزشکی تهران این سیاست را اتخاذ کرد که آرام آرام دانشجوی بین الملل را جایگزین دانشجوی ایرانی کند و نسبتا هم موفق بوده است. الآن ما در پزشکی و دندانپزشکی دانشجوی ایرانی پذیرش نمی کنیم. خوب ما دررشت های پزشکی، داروسازی و دندانپزشکی به اندازه ی کافی درخواست داریم و تلاش ما این است که در طی چند سال آتی کلا در این مراکزفقط دانشجویان بین الملل پذیرش نمائیم.
همانطور که اطلاع دارید در جشن یکپارچه دانش آموختگان دانشجویان خارجی در کنار دانشجوی ایرانی قرار می گیرند نگاهتان به این اتفاق چیست؟
به لحاظ نهادین زیبا ست و به لحاظ ماهیتش یک ماهیت آموزشی و پژوهشی است که عملا مرز نمی شناسد. در آموزه های دینی ما هم توصیه شده که اگر علمی در اینجا نیست در چین به دنبالش برویم. زکات علم ما گسترش آن است واین گسترش مرز جغرافیایی نمی شناسد و ماهیتش نیز یک ماهیت بین المللی است. همه ی دانشگاه های بزرگ هم به این شکل پیش می روند و قاعدتا در جشن فارغ التحصیلی هم باید نمود پیدا کند. کنار هم بودن دانشجویان ایرانی و خارجی در جشن یکپارچه محل تبادل فرهنگ هاست و این قطعا باعث آموزش و پژوهش در حیطه ی دانشگاه است.
آقای دکتر چه بسترهایی برای جذب و یا همکاری دانشجویان خارجی در دانشگاه فراهم است و یا می توان فراهم کرد؟
ما الآن از بین فارغ التحصیلانمان افرادی را داریم که روسای انجمن ها در کشورهای دیگر، رئیس دانشکده و یا قائم مقام رئیس دانشکده در بیمارستانها که همگی جزء روسا هستند. در واقع می توان گفت که فارغ التحصیلان دانشگاه سفیران ما در کشور خود هستند حتی قبل از این که فارغ التحصیل شوند یعنی دوران دانشجویی. در معاونت و پردیس بین الملل یک دفتر فارغ التحصیلان داریم که یک مجموعه ی اطلاعاتی از این فارغ التحصیلان را دارند و با آنان نیز در ارتباط هستند. برای اینکه این ارتباط حفظ شود یک طرحی هم تحت عنوان طرح پور سینا داریم تا فارغ التحصیلان و متخصصان خارج از کشور که می خواهند با ما در ارتباط باشند از این طریق ارتباط خود را با دانشگاه حفظ کنند.
آقای دکتر جشن یکپارچه دانش آموختگان چقدر به برنامه های اجرا شده در دانشگاه های بزرگ نزدیک است؟
از نظر شکلی خیلی نزدیک است و کارهای در خوری هم برای آن انجام می شود که میزانی از آن هم مطابق با فرهنگ ماست و معمولا این جشنها به شکلی برگزاری اش خیلی خوب است. ولی اگر بخواهیم بگوئیم که چه کاری انجام بدهیم که بهتر باشد باید نظم رکن اصلیش باشد، همه چیز تعریف شده و تمرین شده و دقیق پیش برود تا به لحاظ شکل و اجراءبه شکل مدل کار واستاندارد بین المللی انجام شود.
چه انتظاری از دانشجویانی که از دانشگاه علوم پزشکی تهران فارغ التحصیل می شوند دارید؟
انتظار ما این است که سفیر مناسبی برای دانشگاه علوم پزشکی تهران باشند و بدانند که کجا آموزش دیده اند. اگر در محیطی با استانداردهای لازم پژوهش، آموزش و ارائه ی خدمات درست را یاد می گیرند در هر شرایطی نیز باید همانگونه که آموزش دیده اند عمل کنند و هرگز از استانداردها فاصله نگیرند. ما در دانشگاه به لحاظ بین المللی انسان های قوی داریم، به لحاظ اخلاقی هم اساتید دانشگاه ها و دانشکده ها یمان معمولا برجسته هستند و عمده ی این اساتید در زمینه های اخلاقی و اجتماعی زبانزد هستند. بنابراین دانشجویی که در اینجا پرورش می یابد، ناخود آگاه متفاوت است. استانداردهای ما بالاست فقط ما نباید از آنها انتظار داشته باشیم بلکه آنها نیز باید از ما انتظار داشته باشند که: ما را باید به گونه ای تربیت کنید و پرورش دهید که من وقتی از این جا رفتم، بتوانم بهترین خدمات را ارائه بدهم. اگر امروز دانشگاه ما در این رتبه قرار دارد، بنابراین بیشترین مسئولیت برای همه ما این است که این محیط را حفظ کنیم، وقتی شرایط درمان سخت می شود، شرایط کار سخت می شود، باید تلاش کنیم که این دانشگاه تهران را که به ما به ارث رسیده مطابق استانداردها حفظ کنیم و تلاش کنیم که این استانداردها کاهش پیدا نکند.
چه پیام و توصیه ای خطاب به دانشجویان دارید؟
من به همه دانشجویان بین الملل تبریک می گویم. این باعث افتخار است که امسال نیز شاهد فارغ التحصیلی تعدادی از این عزیزان هستیم. من مطمئنم که شما دانشجویان سفیران بسیار ارزشمندی برای این دانشگاه خواهید بود و امروز روزی است که شما یک قدم جدید در زندگیتان بر می دارید و با تجربه ای که من دارم به یک نکته ی مهم برای اینکه بتوانید که یک پرواز بلند در حیطه های اموزشی و پژوهشی و ارائه ی خدمات داشته باشید این است که هدف گذاری بسیار بلندی داشته باشید، آرزوهای بزرگی داشته باشید و در آن آرزوها اهداف بزرگی را برای خود برگزینید.
انسانهای موفق همیشه اهداف بلندی در زندگیشان می گذارند و برای رسیدن به آن تلاش می کنند، پس بزرگ فکر کنید، اهداف بزرگی داشته باشید، همانطور که در دانشگاه ما فرد مهمی بودید، فردی باشید که با این اهداف و آرزوهای بلند باعث افتخار کشورمان و کل جهان باشید و با ارائه ی خدمات استاندارد آموزشی و پژوهشی و خدمات درمانی باعث کاهش درد و بیماری و رنج دیگران شوید.
ارسال به دوستان