گفتوگو با برگزیدگان بیستمین جشنواره ابنسینا/ دکتر رئیس کرمی: فراگیران باید بر اساس اصول علمی مبتنی بر اخلاق و تعهد حرفه ای گام بردارند
دکتر سید رضا رییس کرمی برگزیده الگوی رفتاری اخلاق، تعهد حرفه ای و مسئولیت اجتماعی تاکید کرد؛ آن چیزی که در برخورد با فراگیران مهم است اصل رعایت حقوق بیماران است، که تلاش می کنیم آن را سرلوحه کارمان قرار دهیم.
همزمان با چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب و سالروز تأسیس دانشکده پزشکی، بیستمین جشنواره ابنسینا با تجلیل از 6 برگزیده در بخش آموزش، 6 برگزیده در بخش پژوهش، یک برگزیده در بخش خدمات ویژه و دو برگزیده از دانشگاه تهران برگزار شد، جشنواره ابنسینا هرساله بهمنظور تجلیل از فعالیتها و دستاوردهای برجسته اعضای هیئتعلمی دانشگاه در زمینههای آموزشی، پژوهشی و ارائه خدمات ویژه، همزمان با سالروز تأسیس دانشکده پزشکی (15 بهمن سال 1313) برگزار میشود.
لطفاً در ابتدا خودتان را برای ما معرفی بفرمایید؟
سید رضا رییس کرمی دانشیار گروه کودکان دانشکده پزشکی هستم و در حال حاضر در بخش کودکان مجتمع بیمارستان امام خمینی(ره) فعالیت دارم.
از اینکه در جشنواره ابن سینا برگزیده شده اید چه احساسی دارید؟
لطف دوستان و هیات داوری شامل حال من شده که در این جشنواره به عنوان فرد برگزیده انتخاب شده ام.
سابقه فعالیت های خود را بفرمایید؟
از دوره دانشجویی در حوزه فرهنگی، سیاسی و اجتماعی فعال بودم، زمان دانشجویی من در سال های اول مقارن با جنگ بود در آن ایام در جنگ به عنوان پزشک یار با تعداد زیادی از همکلاسی های دانشکده پزشکی حضور داشتیم، بعد از آن تا پایان دوره فارغ التحصیلی در انجمن اسلامی دانشکده پزشکی در جهاد دانشگاهی در حوزه های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی فعالیت داشتم. وقتی که در دوره تخصصی کودکان تحصیل می کردم در گروه پزشکی اجتماعی دانشکده پزشکی مشغول شدم در آن زمان هم عمده فعالیت های ما در حاشیه شهر تهران و یا در روستاه های قم و تهران بود که عمدتاً در زمینه مسائل بهداشتی و آموزش عمومی مردم ' پیشگیری از بیماری های مختلف' بود.
از 1376 تا 1379 معاون دانشجویی فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی تهران و بعد از آن سال 1383 در شهر قم دانشکده پزشکی را تاسیس کردم و موسس دانشگاه علوم پزشکی قم بودم.
از 1385 به بعد مجدداً برگشتم و در بخش کودکان مشغول شدم در تاسیس رشته فوق تخصصی روماتولوژی کودکان در کنار استاد عزیز دکتر یحیی عقیقی و دکتر مرادی نژاد و دکتر ضیایی این کار را دنبال کردم و در سال 1388 تصویب شد و در سال 1389 به عنوان اولین افراد که این دوره را شروع کردند وارد رشته فلوشیپ روماتولوژی کودکان شده و در سال 1392 فارغ التحصیل شدم و از آن زمان به بعد هم به عنوان عضو هیات علمی در بیمارستان مشغول و در حال حاضر هم رییس بخش کودکان مجتمع بیمارستان امام خمینی(ره) هستم.
در این فاصله حدوداً سه سال در هلال احمر جمهوری اسلامی ایران در زمینه های بهداشت، درمان و توانبخشی فعالیت داشتم، در داخل و خارج کشور فعالیت های مشترکی در این حوزه با سازمان هایی از جمله بهزیستی و سایر سازمان های خیریه مردم نهاد داشتیم و فعالیت هایی را با همکاری سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر انجام می دادم.
الگوی رفتاری شما از کدام یک از اساتید بوده است؟
بزرگترین لطفی که خداوند به من کرد درک حضور استاد عزیز دکتر یحیی عقیقی است که من از دوره دانشجویی، تخصص و فوق تخصص از سال 1369 تاکنون نزدیک به سی سال افتخار داشتم به عنوان شاگرد و این اواخر به عنوان همکاردر خدمت این استاد بزرگوار باشم. دکتر عقیقی از اساتید به نام و بزرگ ما و از همکاران مرحوم استاد قریب هستند و ما هر لحظه در حین ویزیت بیمار و دانشجو در تمام حیطه های کاری از ایشان درس می گیریم و شاید اگر رفتاری در حوزه روابط با بیمار و رفتار حرفه ای رفتار مناسبی داشتم این را مدیون درس گرفتن و الگو گرفتن از ایشان می دانم.
فکر می کنید دلیل برگزیده شدن جنابعالی به عنوان الگوی رفتاری اخلاق، تعهد حرفه ای و مسئولیت اجتماعی در این دوره از جشنواره چیست؟
تلاش ما این است که نظم را خوب رعایت کنیم، معمولاً کارمان را خیلی زود شروع می کنیم و نمی گذاریم بیماران معطل بمانند سعی می کنیم رفتار با بیماران و همراهان آن ها (والدین کودکان که اغلب نگران هستند) به گونه ای باشد که آرامش پیدا کنند. در رفتار با فراگیران هم سعی می کنیم محورعدالت را با حفظ رعایت حقوق بیمار به عنوان یک اصل آموزش داده و در برخورد با آن ها رعایت کنیم،'آن چیزی که در برخورد با فراگیران مهم است اصل رعایت حقوق بیماران است' تلاش می کنیم آن را سرلوحه کارمان قرار دهیم.
در حوزه های اجتماعی مرتبط با سلامت مردم به عنوان یک استاد دانشگاه سعی کردم توجه به این بحث ها داشته باشم و به مشکلات مردم توجه و در کنار فعالیت های علمی، آموزشی و پژوهشی به حیطه های دیگرهم ورود پیدا کنم.
دیدگاه شما در مورد رعایت اخلاق حرفه ای در پزشکی چیست؟
خوشبختانه در سال های اخیر به بحث تعهد حرفه ای و اخلاق پزشکی توجه خوبی شده و به عنوان یک بحث اساسی در حرفه پزشکی مطرح شده است و در کنار آموزش های روتین بحث (تعهد حرفه ای و اخلاق حرفه ای) هم اصل کار است. احترام به بیمار و پاسخگویی به بیمار 'رازداری، صداقت، امانت داری، رعایت عدالت در ارائه خدمات و ...' از مواردی است که حتماً پزشکان باید به عنوان اصول تعهد حرفه ای رعایت کنند تا به نتیجه رضایت بخش دست یابند.
تاثیر جشنواره ابن سینا را در شناسایی اساتید برتر و الگو قرار دادن این اساتید، چطور ارزیابی می کنید؟
در آموزش باید تعیین الگوهای مناسب را بدرستی انجام دهیم، قطعاً اگر جشنواره بتواند در انتخاب الگوها با روش های علمی مناسب عمل کند نتیجه بخش خواهد بود، اگر در آموزش بخواهیم فقط تئوری عمل کنیم و فراگیران با یک مدل عملیاتی مناسب همراه نباشند مطمئناً جواب خوبی را دریافت نکرده ایم؛ بنابراین جشنواره می تواند در ابعاد مختلف اثرات مثبتی به جای گذارد.
سخن پایانی خود را بفرمایید؟
درسی است که از استاد عقیقی گرفتم این است که در برخورد با بیماران و در انجام کارها، نتیجه نهایی 'مقدس' است، به گفته ایشان هیچ پزشکی را نداریم که از گرسنگی دچار مشکل شود پس بنابراین وضعیت مالی باید در مرحله بعد قرار گیرد؛ همواره در برخورد با بیمار، بیماری، نحوه تشخیص و درمان باید به آن توجه کنیم و به مسائل حاشیه ای کاری نداشته باشیم. امیدوارم همکاران و فراگیران جوان این اصل را سرلوحه کار خود قرار دهند و بر اساس اصول علمی مبتنی بر اخلاق و تعهد حرفه ای فعالیت کنند.
منبع: سایت روابط عمومی
خبرنگار: الهام علی
عکس: مهدی کیهان
ارسال به دوستان