گفت‌وگو با دکتر آخوندزاده، دکتر شاهین آخوندزاده معاون پژوهشی دانشکده پزشکی

گفت‌وگو با دكتر آخوندزاده، دكتر شاهين آخوندزاده معاون پژوهشي دانشكده پزشكي

دكتر شاهين آخوندزاده معاون پژوهشي دانشكده پزشكي در گفت‌وگوي اختصاصي با خبرنگار دانشكده پزشكي به بيان ديدگاه‌هاي خود در رابطه با برگزاري مراسم هشتادمين سالگرد تأسيس دانشگاه پرداخت.

 

به گزارش روابط عمومي دانشكده پزشكي، دكتر شاهين آخوندزاده معاون پژوهشي دانشكده پزشكي در گفت‌وگوي ويژه با خبرنگار دانشكده پزشكي به بيان ديدگاه‌هاي خود در رابطه با برگزاري مراسم هشتادمين سالگرد تأسيس دانشگاه پرداخت.

دكتر آخوندزاده:
نگاهي گذرا به تاريخچه دانشگاه نشان‌دهنده بنيان علمي اين مجموعه است
برپايي نمايشگاه ويژه هشتادمين سالگرد تأسيس دانشگاه نشانگر عظمت دانشگاه خواهد بود
الگوسازي در نسل جوان مهم‌ترين پيامد معرفي پيشكسوتان دانشگاه است

• در آستانه برگزاري مراسم بزرگداشت هشتادمين سالگرد تأسيس دانشگاه هستيم، به‌عنوان معاون پژوهشي دانشكده پزشكي فكر مي‌كنيد اين مراسم چه پيامدي را براي دانشگاه و دانشكده به ارمغان خواهد آورد؟
بسم‌الله الرحمن الرحيم.
 قدمت دانشگاه را نبايد تنها 80 سال دانست چراكه سابقه احداث دانشگاه تهران به دارالفنون و تقريباً 170 سال پيش باز مي‌گردد. البته اين رقم به نسبت منطقه‌اي كه در‌ آن هستيم رقم قابل‌توجهي است اما به نسبت كشو‌رهاي اروپايي، ما بسيار جوان هستيم.
براي مثال در كشور انگلستان كه بنده در‌ آنجا درس خواندم قدمت دانشگاه‌ها به قرن 16 ميلادي باز مي‌گردد.
من وقتي برمي‌گردم و امكانات موجود در دانشگاه را با سال‌هاي دانشجويي خودم در اوايل دهه 60 مقايسه مي‌كنم، قابل قياس نيست كه پيشرفت‌ها و امكانات نشان مي‌دهد چه زحماتي در تمام سطوح كشيده شده كه دانشگاه به اين جا رسيده است.
اولين نسخه مجله آكتا مديكا در سال 1956 منتشر شد كه از نظر سطح علمي و مطالبي كه دارد هنوز پس از گذشت اين‌همه سال قابل‌عرضه است.
 نگاهي گذرا به سوابق و تاريخچه دانشگاه نشان مي‌دهد كه مجموعه دانشگاه به‌ويژه دانشكده پزشكي بنيان علمي خوبي داشته و اين تاريخ اعتمادبه‌نفس و خودباوري به دانشجويان و اعضاي هيئت‌علمي ما مي‌دهد.

• برگزاري اين مراسم چه چيزي را در ذهن شما تداعي مي‌كند؟
به‌طور اخص مي‌توانم بگويم كه احترام گذاشتن به بزرگان اين دانشگاه را تداعي خواهد كرد و يادآور تمام سختي‌هايي خواهد بود كه اين بزرگان در مسير و طي اين سال‌ها به دوش كشيده‌اند.

• برنامه‌هاي تبليغاتي كه در دانشگاه اجرا شده و يا مي‌شود را چگونه ارزيابي مي‌كنيد؟
برنامه‌هاي تبليغاتي خيلي خوب است اما من دوست دارم بيش از بعد داخلي دانشگاه در بعد خارجي و در حوزه بين‌الملل فعاليت كند و حضور پررنگ‌تري داشته باشد ما با اين تاريخ در منطقه قابل‌توجه هستيم و در كشورهاي منطقه و حوزه خليج‌فارس كه حتي قدمتشان كمتر از دانشگاه ما است بيشتر خودمان را نشان دهيم و براي اين كار بايد به سمت تهيه بولتن‌هاي خبري با زبان‌هاي بين‌المللي برويم و مطالب و مكتوبات را در سفارتخانه‌هاي كشورهاي همسايه و منطقه ارسال كنيم و در جشن نيز از سفراي و روساي دانشكده و دانشگاه‌هاي پزشكي كشورهاي منطقه و همسايه دعوت كنيم.


 به نظر شما استفاده از فضاهاي تبليغاتي چه تأثيري در برنامه‌هاي آموزشي و پژوهشي دانشگاه مي‌تواند داشته باشد؟
در حال حاضر دانشگاه در دنيا يك صنعت است. صنعت جذب منابع مالي. براي مثال در انگلستان دانشگاه‌هاي اول تا سوم مشخص هستند. هميشه دانشگاه آكسفورد و كمبريج و دانشگاه لندن در صدر قرار دارند و بقيه دانشگاه‌ها براي چهارم شدن در رقابت هستند. چرا كه كسب رتبه چهارمي منجر به جذب دانشجوي بيشتر و بالطبع آن منابع مالي بيشتر خواهد بود. خوشبختانه ما در كشور رتبه اول را داريم؛ اما بايد خود را به بهترين نحو عرضه كنيم، بهترين دانشجوي كشور را ما بايد جذب كنيم كما اين كه در حال حاضر نيز اين‌گونه است و 70 نفر از 100 نفر اول كنكور هميشه اين دانشگاه را براي ادامه تحصيل خود انتخاب مي‌كنند. در جاهاي مختلف حضور نمادين دانشگاه مي‌تواند به تقويت اين جايگاه كمك كند.

• برپايي نمايشگاه تاريخچه و دستاوردهاي دانشگاه به‌عنوان يك برنامه تبليغاتي چه تأثيري در ترسيم راه آينده خواهد داشت؟
بدون شك برپايي نمايشگاه در تبيين بزرگي دانشگاه مؤثر خواهد بود و نشانگر عظمت دانشگاه خواهد بود. براي مثال ما وقتي براي ميهمانان خارجي كه از دانشگاه بازديد مي‌كنند مي‌گويم دانشكده داراي 16 بيمارستان آموزشي است بسيار تعجب مي‌كنند.
برپايي اين نمايشگاه‌ها علاوه بر معرفي و شناساندن دانشگاه به افراد جامعه و ساير دانشگاه‌ها، موجب يادآوري عظمت دانشگاه به افراد داخل مجموعه خواهد شد كه چرا كه متأسفانه برخي از اعضاي هيئت‌علمي علوم پايه نيز اين بزرگي را نمي‌بينند.

• چقدر به شناسايي نقاط ضعف و قوت دانشگاه كمك مي‌كند؟
قطعاً بسيار كمك‌رسان خواهد بود چرا كه زماني كه يك نمايشگاه برپا مي‌شد محصولاتي در آن عرضه مي‌شوند كه عرضه محصولات خود موجب شناختن نقاط و ضعف شده و در پي آن موجب برطرف كردن مشكلات خواهد شد.

• دانشگاه ما رتبه اول را در كشور دارد كه حاصل تلاش استادان و دانشجويان آن بوده. فكر مي‌كنيد تبليغات چه اثري در حفظ و ارتقاي اين رتبه براي دانشگاه مي‌تواند داشته باشد؟
ازآنجايي‌كه ما داراي رتبه اول در كشور هستيم نبايد فكر كنيم كه هميشه اين رتبه اول باقي مي‌ماند.
گاهي اوقات در برخي شاخص‌ها برخي دانشگاه‌ها برتر از ما هستند؛ و اين يك زنگ خطر براي ماست.
 ما علاوه بر اين كه بايد رتبه اولي را حفظ كنيم بايد فراتر از لايه داخلي عمل كنيم و فعاليت‌هاي خود را در سطوح بين‌المللي افزايش و ارتقاء دهيم چرا كه رقابت در عرصه‌هاي بين‌المللي از يك‌سو بيش‌ازپيش مشكلات و نقاط ضعف ما را نمايانگر كرده و از سوي ديگر ما در جهت رفع و حل آن بر خواهد داشت.
من معتقد هستم در بسياري از زمينه‌ها پتانسيل رشد بيش از‌ وضع موجود را داريم به همين خاطر نبايد خود را با رتبه اول كشوري مشغول كنيم بلكه بايد بگرديم و ظرفيت‌هاي بالقوه را بالفعل كنيم.
ادامه تحصيل در خارج از كشور تنها بعد علمي ندارد معادله چند مجهولي است بخشي از آن دست دانشگاه است ادامه تحصيل به‌طورقطع در برخي از دپارتمان‌ها مانند جراحي به قدري قوي هستيم كه هيچ تفاوتي با كشور‌هاي پيشرفته نداريم.
اما در علوم پايه متأسفانه كمي عقب هستيم كه بايد به فكر نوسازي و تجهيز باشيم.

• در اين نمايشگاه علاوه بر دانشكده‌ها، بيمارستان‌ها، مراكز تحقيقات و معاونت‌ها هم حضور خواهند داشت. به نظر شما حضور همه واحدها در كنار هم چه پيامي براي افراد داخل و خارج دانشگاه مي‌تواند داشته باشد؟
اولين پيام اين وحدت براي مجموعه درون و در داخل دانشگاه خواهد بود اين نمايشگاه مي‌تواند در حقيقت موجب نزديكي دپارتمان‌هاي باليني و علوم پايه و مراكز تحقيقاتي براي انجام پروژه‌هاي مشترك باشد.
همچنين مي‌تواند با معرفي توانمندي‌هاي موجود در سطح دانشگاه، زمينه‌ساز همكاري‌هاي تحقيقاتي ميان دانشگاه ما با ساير دانشگاه‌هاي داخل و حتي خارج از كشور باشد.

• بسياري از نوآوري‌هاي حوزه علوم پزشكي در دانشگاه اتفاق افتاده و بقيه دانشگاه‌ها از آن الگوبرداري كرده‌اند، فكر مي‌كنيد مرور اتفاقات گذشته و دستاوردهاي دانشگاه چه تأثيري در پيشبرد اهداف پيش روي دانشگاه مي‌تواند داشته باشد؟
بله در يك دوره‌اي غالب نوآوري‌هاي حوزه پزشكي مربوط به دانشگاه علوم پزشكي تهران بودند؛ اما در حال حاضر ما 70 دانشكده و دانشگاه علوم پزشكي در سراسر كشور داريم كه برخي از آن‌ها در بسياري از رشته‌ها موفق بودند.
برگزاري اين مراسم باعث برگشت به ريشه‌ها مي‌شود در دنيا رسم است كه دانش‌آموختگان دانشگاه‌ها زماني كه به جايي رسيدند و صاحب اسم و رسم شدند و يا پس از بازنشستگي بخشي از اموال خود را به دانشگاهي كه در آن تحصيل كردند هديه مي‌كنند.
برگزاري اين مراسم موجب مي‌شود تا حدي اين سنت حسنه كه در دنيا است در دانشگاه ما نيز برپا گردد.

• وقتي به گذشته برمي‌گرديم اسامي استادان بنام و برجسته‌اي در كارنامه دانشگاه مي‌بينيم كه منش و اخلاق آن‌ها مثال‌زدني است. به نظر شما چگونه مي‌توان منش و اخلاق آن‌ها را بين افراد جديد ترويج كرد؟
حضور اساتيد كه بازنشسته مي‌شوند تنها بر روي يك برگه و با حكم بازنشسته مي‌شوند درحالي‌كه در عمل اين‌گونه نيست و نبايد باشد چراكه اين افراد سرمايه‌هاي دانشگاه هستند و از سويي نيز ما براي نسل جوانمان نياز به رل مدلينگ داريم كه خوشبختانه تعداد اين اساتيد در سطح دانشگاه كم نيست.

معرفي پيشكسوتان و نتيجه تلاش آن‌ها به نسل‌هاي بعدي چه اثري در نحوه تلاش و عملكرد افراد تازه كار دارد؟
 الگوسازي مهم‌ترين پيامد معرفي اين بزرگواران خواهد بود كه معرفي اين بزرگان دو پيام براي دانشجويان دارد اول اين كه اين نسل هميشه الگو براي ما خواهد بود و دوم اين كه به‌سادگي نمي‌توان جاي پاي اين بزرگان و اساتيد گذاشت چراكه نيازمند پشتكار و تلاش بسيار است.

• چه خبر خوشي را براي سال آينده در دانشكده داريد؟
دولت تدبير و اميد با سياست‌هاي مدبرانه‌اي كه دارد ان‌شاءالله شاهد گشايش در امور اقتصادي دانشگاه‌ها در عرصه داخلي و بين‌الملل خواهيم بود.

کلمات کلیدی