اولین همایش دانش آموختگان و اعضای هیأت علمی دانشکده بهداشت در اسفند ماه برگزار می شود/تاریخچه دانشکده بهداشت این بار از زبان دکتر بهادری
رييس دفتر ارتباط با دانش آموختگان دانشگاه، ضمن اشاره به تاريخچه بسيار درخشان دانشكده بهداشت، برگزاري اين مراسم را در شناساندن خدمات ارائه شده اين دانشكده به كل كشور و در دلگرمي اساتيد موثر خواند.
دكتر مسلم بهادري رييس دفتر ارتباط با دانش آموختگان دانشگاه علوم پزشكي تهران، به مناسبت اولين همايش دانش آموختگان و اعضاي هيأت علمي دانشكده بهداشت دانشگاه علوم پزشكي تهران كه مقارن با چهل و پنجمين سالگرد رسمي تأسيس آن دانشكده برگزار خواهد شد، ضمن مروري بر تاريخچه دانشكده بهداشت، اظهار داشت: دانشكده بهداشت از قديمي ترين دانشكده هاي دانشگاه علوم پزشكي تهران است و تاريخچه اي بسيار درخشان دارد. در ابتداي تشكيل دانشكده پزشكي، يك كرسي انگل شناسي وجود داشت كه استاد اين كرسي انگل شناسي، استاد دكتر انصاري بود. دكتر انصاري علاوه بر اينكه به انگل شناسي و رشته هاي باكتريولوژي علاقمند بود، به بهداشت نيز علاقه فراواني داشت. در آن زمان بيماري هاي انگلي بخصوص مالاريا، انگل هاي روده اي، انگل هاي پوستي مثل سالك، بسيار شايع بود. در بين آنها مالاريا بيشترين صدمه را به مردم منطقه مي زد. تقريباً در تمام استان هاي كشور، افراد مبتلا به مالاريا وجود داشت.
رييس دفتر ارتباط با دانش آموختگان افزود: ابتدا استاد انصاري يك انستيتو مالاريالوژي، تأسيس نمود و به دنبال آن، به دانشجويان پزشكي، خصوصاً آنهايي كه فارغ التحصيل شده بودند و بعد از اتمام تحصيل به شهرستان هاي مختلف مي رفتند، آموزش مي داد كه چگونه مالاريا را شناسايي و درمان كنند. چون در آن زمان، آزمايشگاه هاي مجهزي وجود نداشت، در نتيجه افراد مبتلا بايد براي تشخيص بيماري به مكان هاي معيني مراجعه مي كردند.
وي در اين رابطه ادامه داد: اين بيماري علاوه بر اينكه، علايم باليني خيلي خوبي براي تشخيص دارد، اما بهترين راه يافتن عامل مالاريا در خون است. بنابراين با كمك دكتر انصاري كلاس مالاريا و انستيتو مالاريالوژي، تشكيل شد. وقتي اين كار توسعه يافت، با همكاري وزارت بهداري سابق، سازمان بهداشت جهاني و دانشگاه تهران، يك موسسه واحدي به نام انستيتو تحقيقات بهداشتي، راه اندازي گرديد كه اين موسسه نه تنها براي مالاريا بلكه براي كنترل و پيشگيري تمام بيماري هاي عفوني و يا انگلي و از جمله حل مسايل بهداشتي كشور مثل بهداشت محيط، بود. يعني يك همكاري تنگاتنگي بين سازمان بهداشت جهاني، وزارت بهداري سابق و دانشگاه تهران برقرار نمود و اين خود مقدمه اي شد تا در سال 1345 دانشگاه تهران، دانشكده بهداشتي مستقل از دانشكده پزشكي ايجاد كند و در نتيجه دانشكده بهداشت تأسيس گرديد.
دكتر بهادري جذب اساتيد بزرگ در اين دانشكده را از ديگر اقدامات دكتر انصاري، خواند و افزود : متأسفانه دكتر انصاري نتوانست اين كار را ادامه دهد، به اين دليل كه ايشان يكي از كارشناسان بسيار مهم سازمان بهداشت جهاني بود و از اين استاد گرانقدر دعوت به عمل آمد كه ادامه تحقيقاتش را در اسكندريه و ژنو انجام دهد، اما شاگردانش از جمله دكتر شمس الدين مفيدي، دكتر محمدعلي فقيه و بسياري از اساتيد ديگر به اين كار ادامه دادند و توانستند دانشكده را توسعه دهند، بطوريكه در همان سال هاي 1350-1340 چندين دپارتمان در دانشكده بهداشت تشكيل شد كه اساتيد بزرگي در آن حضور داشتند.
اين استاد پيشكسوت دانشگاه، ايجاد اپيدميولوژي و آمار پزشكي را يكي از مهم ترين اقدامات اين دانشكده خواند و در اين زمينه چنين گفت: چون تا آن زمان در دانشكده پزشكي اين رشته ها جايگاه خود را خوب كسب نكرده بودند، ولي دانشكده بهداشت با ايجاد كرسي اپيدميولوژي و آمار حياتي، بخصوص با استفاده از استاد بسيار ارزشمند، مرحوم دكتر نهاپتيان، به ايجاد اين رشته ها اقدام نمود.
وي دانشكده بهداشت را يكي از دانشكده هاي بسيار مهم كشور خواند كه در همان سال هاي اواخر 40 و اوايل 50، نه تنها به تربيت و تدريس متخصصين بهداشتي در سطوح مختلف كارشناسي، كارشناسي ارشد و PHD، اقدام نمود، بلكه پايگاه هايي را در استانها و شهرستان هايي مانند تنكابن مازندران، همدان، اروميه، كرمان و جاهاي ديگر، به منظور مبارزه با بيماري هاي واگيردار و عفوني و انگلي ايجاد كرد. بنابراين دانشكده بهداشت، خدماتش را از حد دانشكده به حد كشور رساند. بعلاوه مسوولين بهداشتي اين دانشكده، بازوي بسيار مهمي براي مسوولين وزارت بهداري بودند و اساتيد دانشكده بهداشت در تمام بخش هاي بهداشتي وزارت بهداري، نقش اساسي داشتند.
رييس دفتر ارتباط با دانش آموختگان گفت: اين دانشكده در نوع خود در خاورميانه بهترين دانشكده بهداشت است و فكر مي كنم در كشورهاي منطقه، دانشكده بهداشتي به قدرت دانشكده بهداشت دانشگاه علوم پزشكي تهران، وجود نداشته باشد. علاوه بر آن شخصيت هايي كه در دانشكده بهداشت بوده اند، اساتيدي نظير دكتر مفيدي، دكتر حاجيان، دكتر نديم و دكتر مصداقي نيا، از نظر بين المللي استادان برجسته اي هستند و خودشان در سازمان هاي بين المللي به عنوان كارشناس، مورد مشاوره بوده اند.
در پايان، استاد در مورد برگزاري اولين همايش دانش آموختگان و اعضاي هيأت علمي دانشكده بهداشت، خاطر نشان نمود كه يكي از اقدامات خوب دانشگاه علوم پزشكي تهران، خصوصاً دانشكده بهداشت، معرفي زحمات دانشكده هاي مربوط به خودش است و دانشكده بهداشت با برگزاري اين جشن چهل و پنجمين سالگرد رسمي تأسيس آن، مي تواند سطوح خدماتي را كه در كل كشور انجام داده به اطلاع عموم برساند. بعلاوه در اين مراسم يادي از استادان درگذشته اين دانشكده خواهد شد و اين خود قدم مهمي براي دلگرمي بقيه اساتيدي است كه در دانشگاه خدمت مي كنند.
گفتني است اين مراسم ساعت 12-8 صبح روز دوشنبه نهم اسفند ماه 1389در تالار ابن سيناي دانشكده پزشكي برگزار خواهد شد.
ارسال به دوستان