مصاحبه با سرکار خانم دکتر ناطق، استاد پیشکسوت دانشکده بهداشت

مصاحبه با سرکار خانم دکتر ناطق، استاد پیشکسوت دانشکده بهداشت

-اگر دانشجویان از فعایتهایی که در بخشها انجام می شود آگاه باشند و متوجه باشند که نوع فعالیت چیست و اساتید چه زحماتی می کشند و تحقیقات خوبی را راه انداختند؛ برای دانشجویان خیلی مفید است و آنها را علاقه مند و امیدوار می کند و مهمترین مسئله این است که علاقه مند باشند و به آینده امیدوار باشند. مطمئن باشند هرچه زحمت می شکند بالاخره روزی زحمات آنها به ثمر خواهد رسید.

                                                                 

                                                              

 

 

 

-          خانم دکتر با سلام و تشکر از اینکه وقت خودتان را در اختیار ما گذاشتید لطف می کنید ضمن معرفی خودتان خلاصه ای از زندگی شخصی و تحصیلی خودتان برای ما بیان بفرمائید؟

-          تشکر می کنم. من دکتر رخشنده ناطق هستم. دوره مدرسه را در تهران گذراندم. برای تحصیل در رشته پزشکی به سوئیس رفتم و دوره پزشکی را در آنجا گذراندم و بعد به ایران برگشتم. در دانشکده بهداشت استخدام شدم. دانشکده بهداشت را انتخاب کردم چون می دونستم برای ویروس شناسی که به آن علاقه داشتم چون تز دکتری را در زمینه میکروبیولوژی در خصوص دیفتری داشتم و در آن موقع امکانات لازم برای من در این دانشکده فراهم بود.بخش ویروس شناسی هم در این دانشکده تازه دایر شده بود. مرحوم آقای دکتر نفیسی تمام تکنیکهای متداول در آن زمان در مورد ویروس شناسی و در مورد کارهای آزمایشگاهی  ویروس شناسی را در آناج در حال راه اندازی بودند. در نتیجه من اینجا امدم و شروع کردم به  کار کردن با آقای دکتر نفیسی و همکاران دیگر که خانم ناهید صبوری و خانم بی نیاز بودند. بعد از مدتی از طرف سازمان بهداشت جهانی به من بورس داده شد و من به مدت یک سال به کشور فرانسه شهر لیون رفتم در دانشکده پزشکی. در آنجا در لابراتوار در زمینه آنتروویروسها فعالیت خوبی داشتند. برای جدا کردن ویروزهای آنترو و تحقیق در مورد آنها به خصوص ویروسهای فلج اطفال. من در آنجا کار کردم و بعد از یک سال برگشتم و باز هم با همکاری همکاران دیگر، بخش تشخیص و تحقیقات در ارتباط با آنترو ویروسها بخصوص پولیو را در آنجا راه اندازی کردیم و این خیلی خوب بود چون در سال 1373 کشور ایران همگام با کشورهای دیگر دنیا شروع به برنامه ریشه کنی فلج اطفال را در ایران کرد . ما هم چون سابقه کار و تجربه کار را در ارتباط با آنتروویروسها خصوصا پولیو داشتیم، به عنوان مرکز ملی تشخیص فلج اطفال شروع به فعالیت کردیم.از آن موقع تا به حال که تقریبا 14 سال می شود؛ در ارتباط با سازمان بهداشت جهانی و وزارت بهداری این برنامه ریشه کنی در حال انجام است. در سالهای قبل در بخش ویروس شناسی خصوص پولیو همکارانی را داشتم خصوص آقای دکتر نفیسی که در حادثه تصادف فوت کردند. بعد خانم ناهید صبوری همکار اصلی بودند که در اینجا در وزمینه کشت سلول و جداسازی ویروسها خیلی فعالیت کردند. خانم بی نیاز هم فوت کردند.همکاران خیلی خوب دیگری هم داشتم که سالها در این بخش جهت ریشه کنی فلج اطفال فعالیت کردند که دلم می خواد همیشه این مسئله را مطرح بکنم و با فعالیتی که همکاران کردند ما جایزه های زیادی گرفتیم که شاید لیست آنها را خواهید داشت. از سازمان جهانی بهداشت از وزارت بهداشت از دانشگاه علوم پزشکی تهران همه این جایزه های نتیجه زحمات خستگی ناپذیر همکارانمان است که باید حتما اسامی آنها گفته شود. خانم دکتر طباطبایی، خانم دکتر شاه محمودی، خانم دکتر ساریج لو، خانم ساریج لو و خانم یوسفی و ....

 

 -          خانم دکتر به نظر شما دانش آموختگان جوان چطور می توانند از تجربیات شما و اساتید پیشکسوت در جهت خلاقیت و نوآوری استفاده کنند؟

 

-          اگر دانشجویان از فعایتهایی که در بخشها انجام می شود آگاه باشند و متوجه باشند که نوع فعالیت چیست و اساتید چه زحماتی می کشند و تحقیقات خوبی را راه انداختند؛ برای دانشجویان خیلی مفید است و آنها را علاقه مند و امیدوار می کند و مهمترین مسئله این است که علاقه مند باشند و به آینده امیدوار باشند. مطمئن باشند هرچه زحمت می شکند بالاخره روزی زحمات آنها به ثمر خواهد رسید.

 

-          محبت می کنید یکی از خاطرات دوران خدمتتان را برای ما بیان کنید؟

 

-          خاطرات خوب خیلی دارم. یعنی بخش مهمی از زندگی من  در اینجا گذشته.  یک خاطره از سالهای اولی که آمده بودم به دانشکده بهداشت می گویم. یک روز آقای جان بخش استاد محترم از بخش دیگری به ما زنگ زدند و از من یک شماره تلفن خواستند. من شماره تلفن را روی کاغذی با مداد نوشتم. کاغذی که خیلی مرتب نبود و آن را برایشان بردم. ایشان نگاهی به کاغذ انداختند و به من گفتند برو دوباره بنویس بیار. من خیلی تعجب کردم و رفتم دوباره روی کاغذ مرتب تر با قلم نوشتم و آوردم برایشان. این دفعه کاغذ را نگاه کردند و گفتند تو تازه آمدی اینجا. باید یاد بگیری که با استادها چطور رفتار کنی. من هیچ وقت فراموش نمی کنم و همیشه از ایشان متشکرم.

 

-          یکی ار بهترین اساتید خودتان را نام ببرید که الگوی خوبی برای شما بودند.

 

-          سئوال سختی است. من نمی دانم چطور به این سئوال جواب بدهم. من به همه استادها و همکارها علاقه داشتم و دارم. انتخاب یک نفر خیلی سخت است.

 

-          خانم دکتر برای کسانی که تازه می خواهند وارد وادی علوم بهداشتی شوند چه توصیه ای دارید؟

 

-          فکر می کنم علوم بهداشتی، پایه اصلی پزشکی است و اگر رشته های مختلفی که در این دانشکده تدریس می شوند، در نظر بگیریم. خواهیم دید که همه جالب است. لازمه که روی این زمینه ها کارهای خوبی انجام شود.

 

-          محبت می فرمائید در باره فعالیتهای علمی خودتان توضیح بدهید؟

 

-          فعایتهایی که من داشتم در زمینه ویروسها بوده. در مورد آنترو ویروسها خصوصا پولیو. کار دیگری که داشتم در تآسیس آزمایشگاه مرکزی تشخیص فلج اطفال و همکاریهایی که در این زمینه با سازمان جهانی بهداشت می کنیم؛ نقش داشتم. مقالاتی که با همکاران داشتیم بیشتر در خصوص آنترو ویرسها به خصوص ویروس فلج اطفال بوده. همچنین همکاری داشتم در خصوص تدوین دوره فوق لیسانس ویروس شناسی. تدوین دوره دکتری ویروس شناسی با همکاری خانم دکتر مختاری. در سالهای اول تکنیک هایی که در اینجا به کار می رفت، تکنیکهای قدیمی بود. در سالهای اخیر تکنیکهای مولکولی جدید در اینجا راه افتاده که در تشخیص بیماریهای ویروسی به خصوص فلج اطفال خیلی کمک می کند.

 

 

 

کلمات کلیدی