دلنوشته ای به یاد استاد دکتر ناصر ملک نیا، پدر بیوشیمی ایران
دکتر ناصر ملک نیا، استاد بیوشیمی و از بنیانگذران دوره دکترای بیوشیمی در ایران بود. او پس از پایان دوره مهندسی شیمی در ایالات متحده آمریکا، به فرانسه رفت و دوره پزشکی و بیوشیمی را در آنجا ادامه داد. بیشتر پژوهشهای او درباره ساختمان هموگلوبین و عوامل درگیر در فرآیند پروتئینسازی بوده است.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران، دفتر ارتباط با دانش آموختگان، گزیده ای از آثار دکتر عبدالحمید حسابی، استاد جراحی دانشگاه علوم پزشکی تهران در کتاب از طب تا بیوشیمی به یاد استاد دکتر ناصر ملک نیا، پدر بیوشیمی ایران را در ذیل می خوانید.
به یاد استاد دکتر ناصر ملک نیا
27 مرداد ١٣١٠، تهران ١٨ تیر ١٣٨٦، تهران
پدر بیوشیمی ایران، استاد دانشگاه تهران
شادروان دکتر ناصر ملک نیا از من یک کلاس جلوتر بود. در سال ١٣٢٣ وقتی قدم به دبیرستان رهنما گذاردم یکی از نخستین دانش آموزانی که توجه مرا به خود جلب کرد او بود. نوجوانی لاغر اندام و سبزه رو که همیشه می خندید و با همه شوخی میکرد. بسیار شاد و سرزنده و بذله گو و اغلب شاگرد اول کلاس شان بود. برادرش با ما همکلاس بود و همین همکلاسی باعث گردید که با خانواده ی او هم آشنا شده و به منزل آنها رفت و آمد داشته باشم. ارتباطی که هنوز هم ادامه دارد. وقتی ما وارد کلاس ششم شدیم، او دوران دبیرستان را تمام کرده بود و بلافاصله عازم آمریکا شد.
در سال های اول ورود به امریکا خیلی امیدوار بود که بعد از گذراندن یک دوره لیسانس وارد دانشکده ی طب شود ولی وقتی متوجه شد که این دوران طولانی است و او هم اشتیاق وافر داشت که هر چه زودتر وارد دنیای شگفت انگیز شیمی بدن انسان شود، امریکا را ترک کرد و به قول خودش عطایش را به لقایش بخشید و عازم فرانسه شد و با وجود اینکه زبانش انگلیسی بود، به سرعت زبان فرانسه را فرا گرفت و دوران طب را شروع کرد. خیلی سریع سال های طب را پشت سر گذاشت و به رشته ی مورد علاقه اش رسید؛ رشته ای که عاشق آن بود : بیوشیمی.
ناصر وقتی به ایران بازگشت رشته ی بیوشیمی رونق چندانی نداشت، ولی او با ورود به دانشکده پزشکی تهران با اراده ای قوی در پیشرفت این رشته کوشید و درهای آن را به روی مشتاقانش گشود و نتیجه ی حاصل از سال ها شبانه روزی او تربیت کارشناسان متعددی بود که امروزه در بسیاری از دانشکده های پزشکی و آزمایشگاه های کشور مشغول کار هستند و سکان بیوشیمی ایران را در دست دارند. دانشجویان آن روزها ، خاطرات بسیاری از او دارند ، خصوصاً که گاهی تدریس را همراه با شوخی و طنز می آمیخت تا دانشجویان را بیشتر جلب سخنانش نماید.
در هر حال تلاش بی وقفه ی استاد ملک نیا برای توسعه بیوشیمی ایران او را بر قله ی این رشته در ایران نشاند و الحق لقب " پدر بیوشیمی ایران " برازنده ی اوست.
من فقط به عنوان یک دوست و یک هم مدرسه ای قدیمی خواستم با این چند کلام ادای دین کرده باشم ، ولی وظیفه ی شاگردان و تربیت شدگان مکتب اوست که با کلام و قلم ، ارزش واقعی او را متجلّی سازند.
یادش گرامی و راهش پر رهرو.
دکتر عبدالحمید حسابی، استاد جراحی دانشگاه علوم پزشکی تهران
به کوشش دکتر علی یزدی نژاد، از طب تا بیوشیمی
دل نوشته های یک جراح
گزیده آثار دکتر فردوس شکرچیان
صص٦٨٤-٦٨٥
نظر دهید