اولین جلسه کمیته علمی و اجرایی پنجمین سمینار تعهد حرفه ای در نظام سلامت برگزار شد

در این جلسه بر نقش مهم نظام بزشکی به عنوان یک نهاد علمی برای حمایت از حقوق پزشکان تاکید شد.

این جلسه که شنبه 20 شهریور 1400 به صورت حضوری و مجازی تشکیل شد، دکتر سیدمنصور گتمیری قائم مقام دفتر ارتباط با دانش آموختگان گفت: شیوع بیماری کرونا و مبتلا شدن تعدادی زیادی از مردم، کادر درمان را تحت تاثیر قرار داده که تداوم این بیماری باعث فرسودگی در پرستاران، کادر درمان و دستیاران می شود.
وی افزود: همچنین بالا بودن آمار شهدای کادر سلامت برای ما موضوعی قابل تأمل بوده و آسیب های جدی و ماندگاری که به وجود آورده نیز قابل بحث است.
دکتر گتمیری پیامدهای کرونا در بحث اقتصاد درمان را موجب ایجاد آسیب های جدی در جامعه دانست و گفت: چه از لحاظ جنبه های عمومی و چه از لحاظ تعرفه ها در بخش دولتی بروز این بیماری آسیب های جدی به وجود آورده که تاکنون مورد توجه قرار نگرفته  و لازم است در پنجمین سمینار تعهد حرفه ای به آن پرداخته شود.
وی با اشاره به ضرورت پرداختن به موضوع واکسنیناسیون کرونا در این سمینار یادآور شد: هر چند پیگیری ها درباره تولید، واردات و تزریق شتاب خوبی گرفته اما به نظر می رسد حتی یک دوره کامل واکسیناسیون ما را از این مسئله بی‌نیاز نمی‌کند و شاید مانند واکسن آنفولانزا نیاز به تزریق سالانه داشته باشد که این مهم نیز باید در این سمینار به آن پرداخته شود.
دکتر گتمیری با بیان اینکه در ماههای نخست  شیوع کرونا به دلیل تاخیر در واکسیناسیون، کادر درمان بیشترین آسیب را دیدند، یادآور شد، تأخیر در واکسیناسیون می تواند به بحث تعهد حرفه ای لطمه  بزند چرا که پزشک و کادر درمان خود را در معرض خطر می بیند.
دکتر گتمیری در خاتمه درخصوص ساختار سمینار افزود: پس از بررسی مباحث مطرح شده در این جلسه، عناوین پانل ها تعیین  و ساختار سمینار براساس نظرات اعضا نهایی خواهد شد.

در ادامه دکتر فریبا اصغری عضو کمیته علمی سمینار پیشنهاد کرد، در پنجمین سمینار تعهد حرفه ای به جنبه های منسجم تری پرداخته شود.
وی با تاکید بر این موضوع که نظام پزشکی بیشتر بعنوان یک سازمان سیاسی نقش ایفا کند تا سازمان صنفی، یادآور شد، برای ارتقای معنی پروفشنالیزم در این حرفه، نظام پزشکی می‌تواند ضوابط، اصول و استانداردها را  خود تدوین کند.
دکتر اصغری ادامه داد: نظارت بر سوء رفتار های حرفه ای و تخلفاتی که اعتماد جامعه به حرفه پزشکی را زیر سوال ببرد، بررسی سلامت جسمی افراد کهآیا سلامت حرفه ای دارند یا زمان بازنشستگی آنها رسیده است و اطمینان از سلامت جسمی و روانی پزشکان از وظایف سازمان نظام پزشکی است و برای ارتقای این حرفه باید ضوابطی برای ارزیابی عملکرد به وجود آورد تا مطمئن باشیم سلامت کافی برای انجام امور حرفه خود داریم.
وی در ادامه افزود، به نظر من تم اصلی این سمینار در مورد نظام پزشکی و نقش آن در تعهد حرفه‌ای باید باشد که ذیل آن 3 موضوع continuous professional development،  physicians' wellbeing و autoregulation مطرح شود و زیر شاخه های آن فعالیت های که نظام پزشکی باید در حوزه پروفشنالیسم انجام دهد تعیین شود.

دکتر فرزین حلب چی عضو کمیته علمی سمینار نیز گفت: با توجه به شرایطی که در یکی دو سال اخیر پیش آمده و با توجه به برنامه موفق سال گذشته در برگزاری سمینار تعهد حرفه ای به نظر می رسد این همایش به همان شیوه سال گذشته به صورت مجازی و در صورت بهتر شدن شرایط به صورت ترکیبی یعنی حضوری و مجازی همزمان برگزار شود.
وی افزود: از اینکه دانشگاه‌های مختلف در پنل ها و مباحث دیگر شرکت کنند بسیار ارزشمند و امید بخش خواهد بود. همچنین طرح موضوعاتی که در این مقطع پاندمی کرونا برای کادر درمان و مردم مشکل‌ساز است می تواند بر شفاف سازی تعهد حرفه ای موثر باشد.

دکترسید محمدرضا سید احمدیان دبیر دفتر ارتباط با دانش آموختگان و عضو کمیته علمی سمینار با بیان اینکه، بحث روانپزشکی و کرونا می‌تواند یکی از پنل‌های مهم سمینار باشد، تصریح کرد: از اینکه از دانشگاه‌های دیگر در حوزه روانپزشکی و کرونا کمک گرفته شود بسیار خوب است.
وی افزود: مطالبی چون پروفشنالیسم، کرونا و دندانپزشکی، پروفشنالیسم، کرونا و داروسازی و پروفشنالیسم، کرونا و پرستاری مباحث ارزشمندی در این سمینار خواهند بود.

در ادامه دکتر علیرضا پارساپور عضو دیگر این کمیته با تائید موضوعات مطرح شده توسط سایر اعضا افزود:  بسیاری از این موضوعات در این سمینار مورد نیاز هستند و زمان مناسبی برای مطرح شدن در این سمینار خواهد بود.
وی در ادامه با اشاره به فعالیت هایی که در روزهای پایانی دوره قبل نظام پزشکی درخصوص حقوق پزشکان انجام شده گفت: متاسفانه پروژه حقوق پزشکان نهایی و اجرا نشد و تمرکز همچنان بر  حقوق بیماران بوده و جا دارد در این سمینار تا حدود زیادی مباحث حقوق پزشکان ارایه شود.

دکتر احمدعلی نوربالا عضو کمیته علمی سمینار نیز موضوع سلامت روانی و جسمی کادر پزشکی را بسیار مهم دانست و گفت: مسائل روانشناسی کادر درمان باید به صورت ویژه در این سمینار به آن پرداخته شود. مرگ و میر عادی، مرگ و میرهای ناشی از کرونا و خودکشی که در جامعه پزشکی رخ می دهد و مهاجرت نخبگان و بخصوص پزشکان از موضوعاتی است که می توان در این سمینار به آن پرداخت.
وی باتوجه به اهمیت بحث تعهد حرفه ای در مورد موضوع شبه علم گفت: جامعه پزشکی در مقابل دخالت های غیرمجاز در حرفه پزشکی که ممکن است برای جامعه آسیب زا باشد، رسالتی دارد و به نظر می رسد زمان آن رسیده که در این سمینار در پانلی ویژه به نام شبه علم و تعهد حرفه ای به آن پرداخته شود.  

دکتر عبدالرحمان رستمیان معاون فرهنگی دانشگاه و عضو کمیته علمی سمینار تعهدحرفه ای نیز با اشاره به رشد دانشگاه در ابعاد پژوهشی و علمی گفت: موضوع تعهدحرفه ای در دانشگاه به آن کمتر توجه شده است درحالی که بسیاری از خطاهای پزشکی ما به دلیل عمل نکردن به تعهد حرفه ای است.
وی با اشاره به موضوع مهاجرت نخبگان تاکید کرد: آینده شغلی دانشجویان برای ما مهم است و در کنار آموزش هایی که به دانشجویان ارایه می شود باید توجه کرد که تعهد خدمت در این حرفه نیز به آنها منتقل شده است. برای این کار  نیاز است با معرفی شخصیت ها و الگوسازی با استفاده از فضای مجازی و یا محتواسازی از طریق کلیپ، تلاش کنیم تا ابعاد مثبت تعهدحرفه ای در جامعه پزشکی بیش از گذشته جلوه گر شود.   

دکتررویا ستارزاده دیگر عضو کمیته علمی سمینار تعهدحرفه ای نیز گفت: نقش نظام پزشکی باید در این سمینار پررنگتر شود و برای شفاف سازی موضوع پروفشنالیزم باید در محافل مختلف آن را تکرار کنیم.

در ادامه جلسه دکتر شهرام صمدی عضو کمیته علمی سمینار تعهدحرفه ای با اشاره به موضوع مهاجرت پزشکان و اساتید و انصراف پزشکان از شرکت در آزمون های زریدنتی، افزود: شرکت نکردن پزشکان در آزمون های رزیدنتی و به تعویق افتادن آن که موجب خالی شدن برخی از کرسی ها در آینده خواهد شد بسیار نگران کننده است.
وی یادآور شد: وقتی به عمق فاجعه نگاه می‌کنیم به مسئله فرسودگی شغلی که در اساتید وجود دارد پی می بریم که این مهم زمینه‌سازعدم استقبال پزشکان از برخی رشته های تخصصی و فوق تخصصی است و پرداختن به این موضوع در سمینار تعهدحرفه ای بسیار ارزشمند خواهد بود.

دکتر مریم زاهدی مدیر دفتر نیز در سخنانی تصریح کرد: با توجه به اینکه کرونا یک بحث اجتماعی است جا دارد از  منظر جامعه شناسی نیز به این موضوع پرداخته شود و از تجربه های برنامه‌های سال گذشته و نظرات اساتید اهل فن در این زمینه استفاده شود که این مهم می تواند در آماده سازی جامعه برای پذیرش این بیماری که شاید تا سالها جامعه درگیر آن باشد مثمر ثمر واقع شود.

در پایان جلسه، استاد بهادری رئیس دفتر ارتباط با دانش آموختگان به جمع بندی مطالب مطرح شده پرداخت و گفت: پرداختن به مسئله کرونا بخش مهم همایش است ولی محدود به آن نخواهد بود. مسئله نظام پزشکی و سازمان های مربوطه در تعهد حرفه ای موضوعی است که باید پنل ویژه ای داشته باشد و بهتر است  در پنل ها از تجربیات مسئولین نظام پزشکی بهره مند شویم.
وی با اشاره به انصراف بسیاری از فارغ التحصیلان رشته پزشکی در سال جاری بعلت برنامه ریزی برای مهاجرت به خارج از کشور افزود: پزشکان تازه فارغ التحصیل شده سرمایه عظیمی هستند که با مهاجرت، ما آنها را از دست می‌دهیم و این موضوع مربوط به زمان شیوع کرونا نیست و در سالهای اخیر به طرز چشمگیری افزایش داشته است. برگزاری سمینار تعهدحرفه ای و راه حل هایی که ارایه می دهد می تواند به سیستم مدیریتی کشور در فراهم آوری امکانات مناسب برای ماندگاری پزشکان جوان در کشور کمک کرده و مانع از مهاجرت آنان شود.
وی در پایان تاکید کرد: استفاده از همکاری اساتید سایر دانشگاه ها و افراد غیر دانشگاهی که در حوزه سلامت و امور بهداشتی جامعه در سازمانهایی همچون بیمه فعالیت دارند می تواند بر جنبه ملی و گسترش این سمینار نقش داشته باشد.

فریبا  مقدم
خبرنگار

فریبا مقدم

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *