بنیاد حامیان دانشگاه
دکتر اسلامی: اعتماد نقطه اصلی و در مرکزیت انجام کار خیر قرار دارد
در راستای ارج نهادن به خیرین و قدردانی از مشارکت های آنها در ساخت، تجهیز و خرید نیازهای دانشگاه بنیاد حامیان دانشگاه اقدام به گفت و گو با خیرین دانشگاهی کرده است. گفت گوی ما را با دکتر مسعود اسلامی متخصص قلب و عروق فوق تخصص الکتروفیزیولوژی در ذیل بخوانید.
خیلی ممنون از وقتی که در اختیار ما قرار دادید ابتدا مختصری از زندگی خودتان برای ما تعریف کنید و اینکه از چه زمانی شروع به انجام کار خیر کردید و چه اتفاقی افتاد که با توجه به تخصصی که دارید به کار خیر روی آوردید؟
بنده معتقد هستم افراد از زمانی که وارد رشته پزشکی می شوند شروع به انجام کار خیر میکنند و این رشته خودش یک نوع کار خیر است . بسیار پیش میآید که بر سر بالین بیماری می رویم که از لحاظ مالی بسیار ضعیف است چه بسا ویزیتی از این بیماران دریافت نمیکنیم و یا حتی داروهای این بیماران را هم تقبل می کنیم اما اینکه از چه زمان به سمت کارهای خیر به غیر از حیطه های درمانی رفتم برمی گردد به زمانی که با استاد خود به منطقه زابل رفتیم و استاد بنده دو مدرسه در این منطقه محروم تأسیس کرده بود. بنده بسیار از انجام این کار لذت بردم به این فکر افتادم که خوب چرا من این کار را انجام ندهم بعد با توجه به اینکه به افراد بسیار زیادی هستند که در حیطه تاسیس مسجد و مدرسه اقدام میکنند و افراد بسیار کمی هستند که در حیطه درمان به انجام امور خیر می پردازند و چه بسا تاسیس یک درمانگاه و بالاتر از آن کمک در حیطه پژوهشگاه ها و تحقیقات های علمی میتواند بسیار کمک کند چون بنده خود در بیمارستان امام بودم و میدیدم که بسیاری از افراد محروم به بیمارستان مراجعه می کنند و برای تجهیز این بیمارستان و موارد تشخیص نیاز به کمک دارند و با خرید تجهیزات و وسایل تشخیصی بتوان جان هزاران بیمار را نجات داد پس بیشتر از ساخت مدرسه و مسجد تاثیر گذار است. به همین دلیل با دوستان به این فکر افتادیم که به انجام امور خیر در زمینه خرید تجهیزات و وسایل تشخیصی بیمارستان بپردازیم و در سطح بالاتر کمک به پژوهشگاه ها و کارهای تحقیقاتی روی آوردیم.
به نظر شما نقش خانواده چقدر میتواند در شکل گیری روحیه فرزندان تاثیرگذار باشد که فرد در آینده به فکر انجام کار خیر بیافتد و به امور خیریه روی بیاورد؟
به نظر من خانواده نقش بسیار مهمی در شکلگیری روحیه و شخصیت فرد دارد. شخصی که مشاهده می کند که پدر و مادرش از مال خودشان می گذرند که به مردم کمک کنند خوب بسیار روی فرد تاثیرگذار خواهد بود . بنده به عنوان پزشک بسیار نقش اساسی و تاثیرگذاری بر روی جامعه دارم . ما پزشکان میتوانیم از بیماران و همراهان بیمار خود بخواهیم که به بیمارستان کمک کنند ولی بنده فکر میکنم که فرد تا زمانی که خود کار خیر نکرده باشد و از مال خودش نبخشیده باشد نمی تواند دیگران را به انجام امور خیریه و کارهایی از این قبیل دعوت کند . لازم است که پزشکان وارد این قبیل کارها شوند و از کارهای پزشکی و تعهداتی که در این زمینه دارند و به جامعه خدمت میکنند فراتر رفته و در امور خیریه هم یاری رسان باشند .حتما لزومی ندارد که کمک های میلیاردی در این زمینه انجام دهند چه بسا کمکهای کمتر در کنار هم قرار بگیرد و کارهای بسیار بزرگی انجام شود. برای مثال بگویم، در بخش قلب خودمان یک صندوق خیریه قرار دادیم و با کمک دوستان توانستیم یک دستگاه آنژیوگرافی جدید و مجهز برای بیمارستان و یک دستگاه تشخیص و درمان بیماری های قلبی تهیه کنیم که در یک سال و نیمی که می گذرد جان بسیاری از بیماران را نجات داده . بسیاری از این تجهیزات و وسایل به وسیله خود اساتید این بیمارستان و بیمارانی که استطاعت مالی داشتند انجام گرفته است . بنده فکر میکنم که بیمارستان امام و حتی بخش خودمان ظرفیتهای بسیار بالایی برای انجام اموری از این قبیل دارد و در قدم بعدی ما باید به مردم برای انجام امور خیر در زمینه تحقیقاتی و پژوهشگاهی آگاهی بدهیم. مثلاً برای انجام کارهای تحقیقاتی در مورد سرطان مردم آگاه شوند از اینکه اگر در این قبیل کارهای کار خیر انجام دهند ثواب دنیا و آخرت بسیاری می برند.
شما گفتید که با وسیله و تجهیزاتی که خریداری کردید و به بیمارستان اهدا کردید جان هزاران نفر نجات پیدا کرد می خواهیم برای ما از حال دلتان و احساسی که در آن زمان داشتید بگویید؟
خیلی حس خوبی داشتم. و این احساسی که در شما از خوشنودی و سلامت بیمارتان به وجود می آید در مقابل انجام هیچ کاری به دست نمیآید فراموش نمیکنم وقتی که ما این دستگاه را خریدیم و بر سر بالین بیمار رفتیم جوانی بود در حال درد کشیدن بود وقتی دستگاه را به کمک دوستم آقای دکتر نوروزی بالای سر بیمار بردیم بیمار گفت دیگر خوب شدم. هیچ وقت احساس خوشایندی که از سلامتی، درمان و آرامش بیمار به ما منتقل شد را فراموش نمی کنم.
از تاثیر کار خیردر زندگی شخصی تان برای ما بگویید؟
بسیار تاثیرگذار بوده و مهمتر اینکه فرزندانم این کارها را می بینند و یاد میگیرند و در آینده هم وارد این قبیل کارها می شوند.
آیا برای شما اینکه می گویند اگر 10 هزار تومان در راه خیر خرج کنید خداوند چندین برابر آن را به زندگیتان اتفاق افتاده است؟
بله . وقتی وارد حرفه پزشکی شدیم همان طور که خانواده و اساتید به ما گفتند به دنبال پول نبودیم ولی چه بسا در امور پزشکی و در امور دیگرخیلی وقت ها کاری را به خوبی انجام می دهیم خداوند از در و دیوار برای انسان پول سرریز می کنند . باید انسان این پولها را در راه مملکت و مردم نیازمند خرج کند.
از لحاظ معنوی این قبیل کارها چه تاثیر بر روی زندگی شما داشتند؟
از لحاظ معنوی اثر مثبت بسیار زیادی داشته بسیار احساس آرامش می کنم چون همان طور که اطلاع دارید حرفه و شغل ما کاری پر از استرس و اضطراب است ولی وقتی کارهای خیر انجام میدهم آرامش پیدا می کنم و کار مردم را بهتر انجام می دهم. مردم متوجه میشوند وقتی پزشکی به این میزان در کار خیر مشارکت دارد هیچ وقت بخاطر پول، مردم را درمان نمی کند بی دلیل این افراد را بستری نمی کند ..
آقای دکتر وجود خدا را در کارهای خیر کجا دیدید؟
خداوند در انجام تمام کارهای خیر وجود دارد و همه جا هست . اگر خداوند نخواهد این توانایی در شما قرار نمی گیرد که به سمت کارهای خیر روی بیاورید پس خواست خداوند است که شما این کار را انجام بدهید.
دکتر شما جایگاه رسانه را در انجام امور خیریه به چه شکل می بینید آیا باید کارهای خیری که انجام می شود اطلاع رسانی شود و یا اینکه از نظر شما نباید کسی از آن اطلاع داشته باشد؟
به نظرم باید اطلاعرسانی شود چون در این زمینه بسیار کم کار شده. باید مردم آگاهی داشته باشند.از شما هم سپاسگزارم که این کار را انجام می دهید به خصوص در زمینه تشخیص و درمان و تجهیزات پزشکی باید اطلاع رسانی بشود.
آیا شما تمایل دارید در کار خیری که انجام می دهید به صورت فردی عمل کنید یا تمایل دارید در انجام این امور، دانشگاه اگر کمکی می تواند انجام دهد و در کنار شما باشد؟
به نظر من اگر دانشگاه و ارگان های دولتی به صورت مستقیم در امور خیریه دخالت نکنند و این کارها را به مردم واگذار کنند و تنها در راه برداشتن موانع از سر راه خیرین به ما کمک کنند. کارها خیلی بهتر انجام میشود و سرعت بیشتری خواهد داشت.
به نظر شما اعتماد چه جایگاهی در انجام کار خیر دارد؟
اعتماد نقطه اصلی و در مرکزیت انجام کار خیر وجود دارد و اگر افراد به یکدیگر اعتماد نکنند در این راه قدم نمی گذارند و کاری پیش نمی رود بنده به همین علت گفتم که افراد تا خود در امور خیریه فعال نباشند نمیتوانند از دیگران بخواهند که در این زمینه تلاش کنند دیگران به این چنین افرادی نمی توانند اعتماد بکنند.
دکتر چه بسا افرادی که نیت انجام کار خیر را دارند ولی نیازهای اساسی دانشگاه و خدمات درمانی بهداشتی را نمیشناسند شما در این رابطه چه صحبتی با این افراد دارید؟
به نظر بنده باید در دانشگاه این اختیار را به بخشهای مختلف درمانی بدهند که بتوانند نیازهای خودشان را شناسایی بکنند و متناسب با افراد دیگری که شناخته شده هستند و یا حتی بیمارانی که استطاعت مالی دارند نیازها را مطرح کنند و خود بخش ها نیازهایشان را برآورده کنند همانطور که ما در بخش قلب بیمارستان یک صندوق خیریه قرار دادیم و با توجه به این نیازها و دستگاههایی که کمبودش احساس می شود با افراد مطرح میکنیم و کمک میکنند و در نهایت دستگاه خریداری می شود و دعوت میکنیم از خیرین که تشریف بیاورند و کارایی دستگاه و اینکه چند تن از بیماران را نجات می دهند را از نزدیک ببیند.
آیا امکانش هست یک بار خودتان را به صورت کامل برای ما معرفی کنید؟
من دکتر مسعود اسلامی متخصص قلب و عروق، فوق تخصص الکتروفیزیولوژی و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران هستم. در سال ۱۳۵۷ وارد دانشگاه علوم پزشکی تهران شدم تا دوره رزیدنتی، دوره فلوشیپ را به کشور فرانسه رفتم و پس از اتمام درسم به کشور بازگشتم .
چه توصیه برای تمامی خیرین دارید؟
تنها به کارهای روتین و تکراری نپردازند و وارد حوزه های جدید، درمانی و حوزههای تحقیقاتی شوند و در این زمینه هم به انجام امور خیر بپردازند و در این راه از راهنمایی افرادی که در این راه بوده اند استفاده کنند .
نظر دهید