رییس مرکز تحقیقات نفرولوژی تاکید کرد درمان مناسب فشار خون همیشه درمان دارویی نیست

رييس مركز تحقيقات نفرولوژي تاكيد كرد درمان مناسب فشار خون هميشه درمان دارويي نيست

دكتر لسان پزشكي با اشاره به نوسانات فشار خون در طول روز تاكيد كرد با توجه به افزايش فشار خون پس از بيدار شدن از خواب، بيشترين عوارض قلبي عروقي در ساعات اوليه روز اتفاق مي افتد.

دراين سمينار كه در پنجنين روز هفته سلامت به همت مركز تحقيقات نفرولوژي 22 فرودين ماه در سالن آمفي تئاتر دانشگاه برگزار شد، دكتر لسان پزشكي، رييس مركز تحقيقات نفرولوژي، به بيان كليات فشار خون پرداخت و افزود: فشار خون از عواملي است كه به آرامي خطرات زيادي را براي ارگان هاي مختلف بدن ايجاد مي كند.
وي فشار خون نرمال را كمتر از120 ميلي متر جيوه systolic و كمتر از 80 ميلي متر جيوه Diastolic خواند و افزود: مرحله بعد اصطلاحا Prehypertension است يعني مرحله اي كه فرد هنوز وارد فشار خون بالا نشده است و در آن فشار systolic، بين 120 تا 139 ميلي متر جيوه و فشار Diastolic بين 80 تا 89 ميلي متر جيوه است.
رييس مركز تحقيقات نفرولوژي دانشگاه، مرحله بعد را Hypertension يا فشار خون خواند كه خود به دو بخش تقسيم مي شود و افزود: مرحله نخست زماني است كه فشار systolic بالاي 140 تا 159 ميلي متر جيوه و Diastolic از 90 تا 99 ميلي متر جيوه باشد در مرحله دوم فشار systolic بيش 160 و فشار Diastolic بيش از 100 است.
وي افزود: حال ممكن است فردي فقط فشار سيستوليك بالايي داشته و فشار دياستوليكش هنوز به اين مرحله نرسيده باشد اين فرد هم در مرحله فشار خون بالا قرار مي گيرد به اين ترتيب اگر فردي فشار سيستوليكش 170 و فشار دياستوليكش 90 باشد باز همه در مرحله دوم قرار مي گيرد در حقيقت Isolated Systolic Hypertension يا فشار خون سيستوليك مجزا (ISH) هم عوارض خاص خود را دارد.
دكتر لسان پزشكي با تاكيد بر اهميت توجه به فشار خون گفت: مهم اين است كه در سطح جامعه افراد از ميزان فشار خون خود مطلع شده و در هنگام مناسب به پزشك مراجعه كرده تا در صورت نياز با تغيير نحوه زندگي و درمان دارويي فشار خون خود را كنترل كنند.
رييس مركز تحقيقات نفرولوژي دانشگاه، با اشاره پديده White Coat (روپوش سفيد) و تفاوت اندازه گيري فشار خون در بيمارستان، مطب يا درمانگاه با منزل بيمار گفت: اين طور نيست كه با يكبار گرفتن فشار خون از بيمار، به آن اتيكت فشار خون بزنيم مطالعات زيادي انجام شده كه نشان مي دهد فشار خوني كه در بيمارستان گرفته مي شود بيشتر از مطب يا درمانگاه است و فشار خوني كه در مطب يا درمانگاه گرفته مي شود بيش از فشار خوني است كه در خانه گرفته مي شود.
وي افزود: بخشي از افراد وقتي به بيمارستان يا مطب براي اندازه گيري فشار خون مراجعه مي كنند ممكن است فشار خون بالاي 140-90 ميلي متر جيوه داشته و در تقسيم بندي فشار خون قرار گيرند ولي همين افراد وقتي كه چندين بار فشار خونشان در خانه و يا توسط فرد ديگري غير از پزشك كنترل شود كمتر از 135 تا 85 ميلي متر جيوه است اين امر نشان مي دهد كه اين افرد از Hypertension White Coat رنج مي برد نه فشار خون واقعي.
دكتر لسان پزشكي با اشاره به ميزان نرمال فشار خون در طول روز گفت: اگر ميانگين 24 ساعته فشار خون افراد بيشتر از 135-85 ميلي متر جيوه و يا فشار خوني كه در طول روز گرفته مي شود از 140-90 بالاتر باشد همچنين فشار خوني كه در طول شب گرفته مي شود بيش از 125-75 ميلي متر جيوه باشد اين فشار خون غيرطبيعي تلقي مي شود.
وي با بيان اينكه بايد توجه داشت كه به طور عادي در طول روز نوسانات فشار خون وجود دارد توضيح داد: فردي كه خواب بوده به محض اينكه چشمش را باز مي كند حتي هنوز از بستر برنخاسته است براثر Release Catecholamine (آزادسازي كاتكول امين) دچار افزايش فشار خون مي شود اين امر در افرادي كه به خواب بعداز ظهر عادت دارند نيز ديده مي شود.
رييس مركز تحقيقات نفرولوژي تاكيد كرد: بايد توجه داشت بسياري از عوارض و حوادث قلبي و عروقي در ساعات اوليه صبح بروز مي كند و اين امر تا ساعت 10 صبح ادامه داشته و به تدريج كاهش مي يابد.
وي افزود: در هنگام خواب بخصوص در مرحلهRapid eye movement REM Sleep  (حركت سريع چشم در خواب عميق) در افرادي كه سالم هستند بخصوص جوانان كه مشكلي ندارند كاتكول امين كاهش و پس از بيدار شدن افزايش مي يابد.
دكتر لسان پزشكي با تاكيد بر اهميت سنجش فشار خون در شب گفت: ما انتظار داريم فشار خون در طول شب كاهش پيدا كند و افرادي مانند بيماران كليوي كه فشار خونشان در طول شب كاهش نمي يابد بيشتر در معرض عوارض قلبي عروقي قرار مي گيرند.
رييس مركز تحقيقات نفرولوژي خاطرنشان كرد: به همان ميزان كه كاهش نيافتن فشار خون مشكل زاست؛ در گروه ديگر،  فشار خون بيش  از اندازه نرمال كاهش مي يابد بنابراين بايد به اين نكته مهم توجه داشت كه اگر دارويي با اثر كوتاه مدت بلافاصله قبل از خواب براي اين بيماران تجويز شود در طول ساعات اوليه شب افت فشار خون انقدر شديد شده كه بيمار در معرض عوارض قلبي و عروقي حاد قرار مي گيرد.
وي در جمع بندي اين بخش از سخنان خود افزود: هنگام اندازه گيري فشار خون در مطب و درمانگاه دقت كنيد كه بيمار در محيط آرام و بدور از استرس و اضطراب باشد همچنين فشار خون را بيش از يكبار چك كنيد.
دكتر لسان پزشكي با اشاره به عوامل تشديد كننده فشار خون افزود: بخشي از عوامل به نحوه زندگي بر مي گردد در جوامع امروزي با افزايش مصرف فست فودها، افزايش چاقي، مصرف بي رويه نمك، كم تحركي و استرس و نگراني ها شيوع فشار خون بيشتر شده است.
وي افزود: افرادي كه زمينه فشار خون در خانواده دارند بيشتر در معرض هستند بنابراين بايد زودتر تحت كنترل قرار گيرند و با چك آزمايش فشار خون و انجام آزمايش هاي ساده در مرحله اوليه اين بيماري تشخيص داده شود.
رييس مركز تحقيقات نفرولوژي با تاكيد بر اينكه درمان مناسب هميشه درمان دارويي نيست افزود: فاكتورهايي مانند تغذيه در فشار خون نقش زيادي دارد بنابراين با كاهش مصرف نمك، افزايش مصرف ميوه وسبزيجات، درصورت افزايش وزن و چاقي كاهش وزن، كاهش فعاليت سيستم عصبي سمپاتيك با كم كردن استرس و ورزش منظم بخصوص پياده روي ساده 4 تا 5 روز در هفته به مدت 30 تا 45 دقيقه در افرادي كه فشار خون خيلي بالايي ندارند فشار خون را به حد نرمال باز مي گرداند.
منبع: سایت روابط عمومی

کلمات کلیدی