دکتر محمدی، روان درمانی معنوی را یکی از موثرترین راههای درمان در بیماران عنوان کرد
رئيس مركز تحقيقات روانپزشكي بيمارستان روزبه بر نقش جشن آغاز سال نو بر تقويت جنبه هاي روحي و رواني انسانها تاكيد كرد.
دكتر محمدرضا محمدي در سال 1334 در روستاي خداآباد از توابع نصر آباد شهرستان تفت استان يزد ديده به جهان گشود و در خانواده اي مذهبي تربيت يافت. وي دوره ابتدايي را در مدرسه نصر آباد گذراند و در سال 1353 دوره متوسطه را در دبيرستان رسوليان يزد به پايان رساند و در سال 1353 وارد رشته پزشكي دانشگاه اصفهان شد. وي در ضمن طي دوران دانشجويي تابستانها را نيز در اطراف اصفهان به تدريس و معلمي مي گذراند و در سال 1360 از دانشگاه اصفهان مدرك پزشكي عمومي را دريافت نمود. دكتر محمدي در سالهاي جنگ تحميلي عراق بر عليه ابران در جبهه هاي جنگ شركت داشت.
وي همچنين در سال 1367 موفق به طي دوره تخصص در رشته روان پزشكي از دانشگاه علوم پزشكي تهران شد و سپس به عنوان عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران پذيرفته شد وطبق روال به مقام استادي دست يافت.
دكتر محمدي در اواخر سال 1374 به دانشگاه لندن عزيمت نمود و همچنين در سال 1375 ديپلماي روان پزشكي كودك و نوجوان را از بيمارستان مودزلي لندن، دپارتمان كودك و نوجوان دريافت كرد.
وي در سال 1376 دوره پژوهش را در انستيتوي روانپزشكي لندن و فلوشيپ و دوره درمان شناختي، رفتاري در دانشگاه UCL لندن را در سال 1378 طي كرد.
دكتر محمدي دوره فوق تخصص روانپزشكي كودك و نوجوان را در بيمارستان مودزلي و بتلهم و كلينيك بريكسون انستيتو روانپزشكي دانشگاه لندن در سال 1378 به پايان رساند و در سال 1380 موفق به طي دوره فلوشيپ ارزيابي مراكز تحقيقاتي (WHO) در كوالالامپور مالزي شد.
اين دانش آموخته دانشگاه علوم پزشكي تهران از سال 1364الي 1367 به عنوان دستيار روانپزشكي دانشگاه علوم پزشكي تهران و از سال 1368 به عنوان استاديار گروه روانپزشكي دانشگاه علوم پزشكي تهران پذيرفته شد. وي همچنين از سال 1368 تا 1370 به عنوان رئيس بيمارستان روزبه و در حال حاضر نيز به عنوان رئيس مركز تحقيقات روانپزكي و مدير گروه روانپزشكي دانشگاه علوم پزشكي تهران به فعاليت مشغول است.
از ديگر مسئوليت هاي اين استاد دانشگاه مي توان به رياست سازمان بهزيستي كشور از سال 1371 لغايت 1374 و معاونت وزارت بهداشت و رياست مركز ملي تحقيقات علوم پزشكي كشور از سال 1380 لغايت 1386 اشاره كرد. وي همچنين به فعاليت هاي آموزشي، درماني، پژوهشي پرداخته و به عنوان استاد راهنما و مشاور دستياران فوق تخصصي، دستيران تخصصي و كارورزان در نوشتن رساله هاي دكترا و تخصص و همكار در فعاليت هاي تحقيقاتي به فعاليت مشغول بوده است. از مهمترين فعاليت هاي دكتر محمدي در طي دوران رياست مركز ملي تحقيقات علوم پزشكي كشور مي توان به ساماندهي و سازماندهي پايه هاي تحقيقات و پژوهش هاي علوم پزشكي و افزايش مراكز تحقيقات پزشكي از 24 به 105 و مجله هاي پايه پزشكي و علوم باليني پزشكي از 30 به 107 عنوان اشاره كرد.
اين گزارش حاكيست در طي مدت سه سال و چند ماه معاونت پيشگيري سازمان بهزيستي توسط دكتر محمدي، راههاي پيشگيري از بيماريها و معلوليت ها تحت نظر و با همكاري استادان دانشگاهها بررسي و به اجرا گذاشته شد و توانبخشي مبتني برجامعه در سيستم شبكه بهداشتي كشور درسال 1371 ادغام گشت و همچنين با همكاري وزارت بهداشت و اساتيد روانپزشكي بهداشت روان در سيستم شبكه بهداشتي كشور وارد شد و با همكاري وي در سال 1372 دانشگاه جديدي در كشور تحت عنوان دانشگاه علوم بهريستي و توانبخشي پايه گذاري و تاسيس شد و تا به امروز بزرگترين و مهمترين دانشگاه كشور در زمينه تربيت نيروهاي توانبخش و بهزيستي از مقطع كارشناسي، كارشناسي ارشد در زمينه رشته هاي توانبخشي و علوم اجتماعي و بهزيستي است.
دكتر محمدي در طول مدت مديريت هاي اجرايي و مسئوليت هاي مختلف هيچ وقت از امور آموزش، پژوهش و درمان غافل نشد و بيش از 100 مورد در كنگره هاي داخلي و كشوري و 30 مورد در كنگره هاي بين المللي سخنراني نموده و همچنين 154 مورد مقاله، 90 مقاله فارسي در مجلات علمي پژوهشي داخلي 64 مورد مقاله انگليسي در مجلات انگليسي زبان بين المللي به چاپ رسانده اند و 22 مورد كتاب ترجمه، تدوين و تاليف با همكاران داشته است همچنين تعداد بيش از 100 سخنراني در كنفرانس هاي داخلي و بيش از 30 سخنراني در كنفرانس هاي بين المللي داشته و 17 مورد در جشنواره ها رتبه برتر كسب نموده و 12 طرح تحقيقاتي در سطح كشور به اجرا آورده است.
از جوايز و لوح هاي تقدير دكتر محمدي در جشنواره ها مي توان: رتبه اول ششمين جشنواره تحقيقاتي علوم پزشكي رازي در زمينه علوم باليني به عنوان همكار سال 1379، عضو هيات داوران ششمين جشنوراه جشنوراه تحقيقاتي علوم پزشكي رازي در سال 1379، رئيس هيات اجرايي و عضو هيات علمي داوران هفتمين، هشتمين، نهمين و دهمين جشنوراه علوم پزشكي رازي طي سالهاي 1380 ،81، 82 و 83 ، رتبه اول مركز تحقيقات روانپزشكي و روانشانسي دانشگاه علوم پزشكي تهران در ارزشيابي مراكز تحقيقاتي به عنوان رييس طي سالهاي1383-1285-1386و1387 و .... نيز نام برد.
ازجمله كتب هاي تاليف شده توسط دكتر محمدي و همكارانش مي توان به درسنامه جامع روانپزشكي 1388، روانپزشكي كودك، شناخت درماني: اصول، مباني و فراسوي آن، آزمون هاي روانشناختي و روان دارويي در كودكان و نوجوانان 1386، معيارهاي تعيين اولويت هاي پژوهشي علوم پزشكي، اعتياد و فرزندان ما: چگونه فرزنداني دور از اعتياد و سوء مصرف مواد داشته باشيم؟ اشاره كرد.
بررسي آگاهي، نگرش و رفتار بهداشت باروري نوجوانان پسر ايراني از ديدگاه والدين سال 1384؛ بررسي آگاهي، نگرش و رفتار بهداشت باروري نوجوانان پسر ايراني؛ بررسي علل اختلالات رواني مجرمين جنگ سال 1369، بررسي اختلالات شايع در آزادگان ايراني در سال 1368 و ... نيز از جمله طرح هاي تحقيقاتي است كه توسط دكتر محمدي به اجرا درآمده است.
لازم بذكر است، دكتر محمدي همچنين در انجمن ها و مجامع داخلي و خارجي نيز فعاليت داشته اند كه از آنجمله مي توان به عنوان عضو هيات موسس انجمن روانپزشكي كودك و نوجوان ايران از سال 1380 تاكنون، عضو انجمن روانشناسي و روانپزشكي كودك انگلستان از سال 1998 تاكنون، عضو و هيات موسس انجمن علمي اعتياد از سال 1380 تاكنون، عضو انجمن حمايت از بيماران رواني از سال 1378 تاكنون، عضو هيات مديره و هيات موسس انجمن صرع ايران از سال 1375 تاكنون، عضو هيات موسس انجمن روانپزشكان ايران از سال 1374 تاكنون و عضو سازمان نظام پزشكي ايران از سال 1360 تاكنون اشاره كرد.
بنابر اين گزارش، دكتر محمدي در گفتگويي در مقايسه آموزش در نظام قديم و جديد ضمن ابراز خرسندي از پيشرفت آموزش در كشور گفت: تفاوت عمده آموزش در نظام قديم و جديد در اين است كه در گذشته اساتيد به مطالب روز دسترسي نداشتند و اكثر كتابخانه هاي دانشگاه ها مجلات علمي پژوهشي مرتب و انگليسي زبان نداشتند و فقط كتب مرجع در دانشگاه ها تدريس مي شد كه معمولاً 5 الي 10 سال از جديدترين مطالب عقب بودند ولي خوشبختانه امروزه با پيشرفت علم و وسايل ارتباطي الكترونيك ، نه تنها استادان بلكه دانشجويان نيز از طريق اينترنت و وسايل ارتباطي جديد به جديترين مطالب علمي روز دنيا دسترسي پيدا كرده و حتي مي توانند با تمام كشورهاي دنيا در تماس باشند و اين اتفاق خوبي است بطوري كه در گذشته كه درج نام يكي از مسلمانان در مجلات و كتب انگليسي آرزويي بيش نبود امروز به تحقق رسيده و با دگرگوني علمي كه در بسياري از كشورهاي اسلامي رخ داده است در كتب و مجلات علمي نه تنها نام مسلمانان بلكه نام ايرانيان نيز بر چشم مي خورد كه اين يك موفقيت بزرگ براي ما است كه محققين ما توانسته اند در جريان توليد علم دوباره نقش آفريني نمايند.
وي همچنين افزود: در گذشته استادان در كلاسهاي درس به صورت حفظي مطالب را بيان مي كردند ولي امروزه با استفاده از وسايل كمك درسي مانند نمايش اسلايد و ارائه پاورپوينت اثربخشي اين آموزش ها بيشتر شده است اما چيزي كه باحث نگراني است اين است كه متاسفانه فعاليت علمي دانشجويان نسبت به گذشته كمتر شده و باتوجه به اينكه دانشجويان در رسيدن دانشگاه به دورنماي خود نقش مهمي داشته و پيشرفت دانشگاه در آينده به توليدات علمي اين افراد وابسته است بايد براي تقويت و ايجاد انگيزه آنان براي فعاليت هاي علمي برنامه ريزي هاي موثري صورت گيرد و اين امر هم به استادان بستگي دارد كه با ترسيم دورنما و ارائه راه روشن به دانشجويان آنها را در اين راه كمك و همراهي نمايند.
دكتر محمدي در ادامه سخنان خود نبود اتاق اساتيد و دانشجويان را يكي ديگر از كمبودهاي دانشگاه نام برد و افزود: نبودن پاويون مشترك دانشجويان با اساتيد باعث مي شود تا دانشجويان از اساتيد فقط نكات علمي را فرا گيرند در حالي كه معاشرت بيشتر استاد و دانشجو باعث مي شود تا دانشجويان با شخصيت هاي سازنده و تعاملات مفيد در زندگي آشنا شوند و اين امر در انتخاب راه آينده و طي بهترين طريق زندگي براي آنان مفيد باشد.
وي در بخش ديگر سخنان خود با اشاره به تفاوت در ويژگي هاي مذهبي، اجتماعي، فرهنگي و قومي افراد خاطر نشان شد، توجه به اين امر باعث شد تا براي درمان بيماران روش جديدي را با نام روان درماني معنوي ابداع نمايم كه مي تواند از نظر بعد روحي بسياري از بيماران را درمان نمايد كه خوشبختانه اثر فوق العاده اي تا به حال بر روي برخي از بيماران داشته است.
وي در بيان خاطرات خود از زمان دوران جنگ تحميلي گفت: در سال 1364 بنده به اتفاق دكتر عرب خردمند و چند تن از پرستاران و بهياران در دره شيلر توسط عراقي ها شيميايي شديم تنها راننده ما بود كه من به ايشان گفتم كنار بخاري بايستد تا كمتر در معرض مواد شيميايي قرار گيرد زيرا گرماي بخاري مي توانست تاحدودي از رسيدن مواد شيمياي به او ممانعت كند و راننده كه حالش از بقيه بهتر بود ماشين را راه انداخت و ما را به طرف درمانگاه صحرايي در خرمشهر رساند اين خاطره اي بود كه هميشه در ذهنم باقي مانده است.
وي همچنين با اشاره به اثرات رواني جنگ بر بسياري از آسيب ديدگان جنگ تحميلي نقش بيمارستان روزبه را در درمان اين بيماران پررنگ عنوان كرد و افزود: باتوجه به تعداد بيماران رواني جنگ، در گذشته در اين بيمارستان يك بخش اختصاصي داشتيم در حال حاضر نيز كه بنياد مستضعفان حمايت درماني اين بيماران را بر عهده دارد ولي هنوز هم بخشي از فعاليت هاي درماني اين بيمارستان به بيمان جبهه و جنگ اختصاص دارد.
نظر دكتر محمدي در رابطه با ارزيابي دفتر ارتباط با دانش آموختگان و همچنين توسعه ارتباط با دانش آموختگان اين چنين است: راه اندازي دفترارتباط با دانش آموختگان كار بسيار خوب و پرثمري است به اين دليل كه زماني كه دانشجويان فارغ التحصيل مي شوند و يا اساتيد بازنشسته مي شوند و ديگر با دانشگاه در ارتباط نيستند از طريق اين دفتر مي توانند اين ارتباط را تداوم بخشيده و همچنين به دانشگاه متصل شوند و در زمينه هاي مختلف ادامه فعاليت داشته و براي دانشگاه مثمرثمر باشند.
وي برگزاري جشن هاي دوره اي براي فارغ التحصيلان رشته ها و سالهاي مختلف را فرصتي دانست تا تمام كساني كه درگذشته در كنار هم تحصيل كرده و اكنون از هم دور هستند به دور هم جمع شوند و اين كار مي تواند باعث تبادل اطلاعات جديد اين افراد شود كه اين اطلاعات ارزنده هيچگاه از بين نمي رود.
دكتر محمدي برگزاري كارگاه، كنگره و يا گردهمائي در رشته هاي مختلف را هم براي دانشگاه و هم براي دانش آموختگان داراي اثرات مثبتي عنوان كرد و از دفتر ارتباط با دانش آموختگان براي ايجاد اين فرصت تشكر كرد.
وي ضمن تبريك فرارسيدن سال جديد، آغاز بهار را باعث تازه شدن دنيا و بيدار شدن زمين از خواب توصيف و تاكيد كرد: انسانها نيز بايد از تازه شدن طبيعت الگو گرفته و در سال نو علاوه بر تازه كردن ظواهر دنيوي مي توان كينه هاي قديمي را از دلها شست و باطن را نيز از بديها و كينه ها پاك كرد.
دكتر محمدي با اشاره به فرهنگ ايرانيان براي جشن آغاز سال نو و نقش آن در تقويت روح و روان انسانها، افزود: افتخار مي كنيم كه ايراني هستيم و اين فرهنگ باشكوه كه در تمام دنيا زبانزد همه است از آن ما مي باشد كه علاوه بر پرداختن به زيبايي دنيا بر تحكيم ارتباطات معنوي خانواده ها موثر مي باشد و بنده به نوبه خود اين عيد باستاني و دوباره زنده شدن طبيعت زيبا را به همه هموطنان ايراني تبريك عرض مي نمايم.
دكتر محمدرضا محمدي با مطلبي كوتاه اما زيبا سخنان خود را به پايان رساند.
پيام نوروزي وي اين است: يكديگر را دوست داشته باشيد و به خوبي زندگي كنيد، زمان هميشه از آن شما نيست./ز
خبرنگار: رياضي كرماني
ارسال به دوستان