برگزاری مراسم گرامیداشت استاد فقید دکتر شمس شریعت تربقان/ رونمایی از غرفه، زندگینامه و آثار مکتوب این استاد فرهیخته

برگزاري مراسم گراميداشت استاد فقيد دكتر شمس شريعت تربقان/ رونمايي از غرفه، زندگينامه و آثار مكتوب اين استاد فرهيخته

در نخستين مراسم گراميداشت استاد فقيد دكتر شمس شريعت تربقان، غرفه مرحوم دكتر شمس شريعت افتتاح و از اسناد، نامه‌ها، كتاب‌ها، گواهينامه‌هاي تحصيلي و مدال‌هاي اين استاد گرانقدر رونمايي شد.

 

بنابر گزارش روابط عمومی دانشگاه، در نخستين مراسم گراميداشت استاد فقيد پروفسور شمس شريعت تربقان كه با حضور رييس دانشگاه، مسئولان، اساتيد دانشگاه، دوستداران و شاگردان آن استاد، عصر پنج شنبه 5 شهريور 94 در موزه ملي تاريخ علوم پزشكي تهران برگزار شد؛ در ابتدا دكتر حسن فرسام رئيس موزه ملي تاريخ علوم پزشكي ايران، با اشاره به شخصيت والاي اين استاد برجسته دانشگاه؛ اظهار داشت: دكتر شريعت پزشكي فرزانه، با اخلاق و مردمي بود و با تعامل خوبي كه با دانشجويان داشت به عنوان استادي نام آور در دل همگان هميشه از ايشان به نيكي ياد مي شود.
وي افزود: دكتر شمس شريعت تربقان بسيار انسان نيكوكاري بود و به زادگاه خود افتخار ميكرد، براي بنيانگذاران دانشگاه احترام خاصي قائل و شيفته رفتار اساتيد آموزش پزشكي بود.
دكتر فرسام با اشاره به آرزوي قلبي دكتر شريعت؛ يادآور شد: ايشان علاقه داشتند كه «مجسمه حكيم رازي و طبيب برجسته ابن سينا» در جلوي درب موزه نصب شود كه ان شاالله به بزودي اين اتفاق بزرگ را شاهد خواهيم بود.
اين استاد پيشكسوت دانشگاه با بيان اين كه كتاب هاي اين استاد فرهيخته چراغ راه دانشجويان نسل جديد است، گفت: كتاب آموزش پزشكي از ديرباز، نخستين ها، قياس طب سنتي و طب نو و ... از جمله  آثار ارزشمند اين استاد فقيد است.
در ادامه دكتر ابوالحسن نديم دانش‌آموخته اين دانشگاه، از پيشكسوتان گروه اپيدميولوژي و از دوستان نزديك دكتر شمس، با بيان اين كه بنده نمي توانم در مورد مقام علمي دكتر شريعت صحبت كنم؛ خاطر نشان كرد: ما از سال 1326 كه وارد دانشكده پزشكي شديم از دور همديگر را مي شناختيم و در يك سفري كه به مشهد رفتم در راه برگشت باهم آشنا و از همان جا دوست صميمي شديم وتا آخرين لحظه با هم دوست بوديم به نحوي كه بنده مي توانم ادعا كنم من عضوي از خانواده آنها هستم و به عنوان عضو يك خانواده او در اينجا سخن مي گويم.
وي تصريح كرد: زماني كه دكتر شمس در تربقان كار مي كرد مدارك خود را براي ثبت نام دستياري براي من فرستاد چون در تهران جزء با من با كسي ديگر صميمي نبود و همه همكلاسي ها پراكنده شده بودند. وقتي به تهران آمد به من گفت كه به زحمت از شيروان آمده زيرا اهالي آنجا نمي گذاشتند شهر را ترك كنم و طوري شده بود كه در همان مدت كوتاه به قدري خدمت كرده بود و از وجودش مايه گذاشته بود كه مردم نمي گذاشتند از اين شهر برود.
استاد پيشكسوت دانشكده بهداشت و از بنيانگذاران شبكه هاي بهداشت و درمان كشور، با بيان اين كه دكتر شمس يك دانشمند و يكي از بزرگ ترين پاتولوژيست هاي ايران بود؛ تاكيد كرد: امروزه روز كم پيدا مي كنيد اشخاصي را كه انسانيتشان را كامل كامل حفظ كرده باشند ولي او تا آخرين لحظه عمرش به جز خدمت به مردم هيچ انتظار ديگري ديگري نداشت.
سپس در ادامه دكتر مرتضي مصفا استاد پيشكسوت دانشكده دندانپزشكي دانشگاه علوم پزشكي تهران، با اشاره به اين كه صحبت كردن درباره اين استاد عزيز و از دست رفته كار راحتي نيست؛ گفت: فقدان اين شخصيت برجسته دانشگاهي براي كشور اندوه بار است چراكه علاقه مندان ايشان هيچوقت خاطرات شيرين ايشان را فراموش نخواهند كرد.
وي ادامه داد: ايشان با تمام خستگي ها، از كار پژوهشي و آموزشي دوري نميكرد، ده ها تاليف ماندگار از ايشان مايه فخر و مباهات و سربلندي كشور است ترديدي نيست كه نام پروفسور شمس شريعت تربقان بايد در ذهن ها به يادگار ثبت شود و بدرخشد. 
دكتر مصفا از پايه گذاري مكتب ايثار، همدلي، صدق و صفاي دكتر شريعت سخن گفت و تصريح كرد: ايشان نامي آشنا براي هموطنان اين مرز و بوم است به طوري كه شاگردان مكتب او افراد برجسته اي در سطح بين المللي هستند.
پس از آن، دكتر مسلم بهادري رييس دفتر دانش آموختگان دانشگاه، با اشاره به اين كه استاد شمس شريعت اسطوره تاريخ پزشكي كشور است؛ گفت: من در سال 32 و استاد شريعت در سال 33 از دانشكده پزشكي فارغ التحصيل شديم و سابقه آشنايي ما به بيش از 60 سال مي رسد.
وي با بيان اين كه مردمي بودن دكتر شريعت ناگفتني و بي نظير است؛ تصريح كرد: پس از آن كه دكتر شريعت با كسب رتبه ممتاز از دانشكده پزشكي فارغ التحصيل شد، در روستاها به طبابت مي پرداخت.
دكتر بهادري با اشاره به اين كه دكتر شريعت دو ويژگي پزشك و معلم خوب بودن را در همه دوران زندگي خود حفظ كرد؛ يادآور شد: دكتر شريعت به عنوان معلم كرسي آسيب شناسي، هميشه حداقل 10 دقيقه زودتر از دانشجويان در كلاس درس حاضر مي شد و تا پيش از اين كه همه دانشجويان از كلاس خارج نشده بودند، كلاس را ترك نمي كرد.
استاد پيشكسوت دانشگاه، دكتر شمس شريعت را عاشق دانشگاه علوم پزشكي تهران دانست و افزود: اين استاد گرامي كتاب هاي زيادي را در حوزه پاتولوژي به رشته تحرير درآورده است. همچنين يكي از افتخارات ايشان تاليف كتاب "نخستين ها" است كه برنده جايزه جشنواره ابن سينا شد و يكي از بهترين سندهاي تاريخ پزشكي كشور است.
رييس دفتر دانش آموختگان دانشگاه، خطاب به دكتر جعفريان؛ گفت: دانشگاه بايد براي اساتيد بزرگوار و فقيد دانشگاه مراسم يادبود در نظر بگيرد و اين فرهنگ جا بيفتد چرا كه اساتيد به گردن دانشگاه حق زيادي دارند.
سپس در ادامه دكتر علي جعفريان رئيس دانشگاه، ضمن خير مقدم به اساتيد و شركت كنندگان در مراسم؛ اظهار داشت: من به عنوان شاگرد كوچكي از خانواده بزرگ دانشگاه علوم پزشكي تهران در خدمت شما هستم و به اين دليل به خودم مي بالم.
وي، به بيان خاطره اي از اين استاد گرانقدر پرداخت و گفت: پس از اتمام مراسم معارفه اي كه در آن به عنوان رييس دانشگاه منصوب شدم، استاد شمس شريعت تربقان در حدود يك ساعت در اتاق با من حرف زد و مرا ارشاد، تنبيه و تحذير كرد! من هم نكاتي را كه گفت يادداشت كردم كه مهمترين نكته اين بود كه دانشگاه كارش را به درستي انجام دهد و اين جزء شيرين ترين خاطراتم از اين استاد است.
رييس دانشگاه؛ تصريح كرد: طي مدتي كه ايشان را از نزديك ميديدم، حساسيت وي را به مسائلي همچون هويت ملي، هويت دانشگاه، تاريخ دانشگاه، تاريخ كشور و همچنين تاريخ پزشكي ايران شاهد بودم، مسائلي كه هيچ كس مانند وي نمي توانست نسبت به آنها تا اين حد مطلع و حساس باشد.
دكتر جعفريان، استاد شمس شريعت را نمونه اي برجسته از اخلاق و دانش دانست و گفت: ايشان معلمي به تمام معنا بود و جنبه معلمي برايش مهمترين كاري بود كه انجام مي داد.
وي با بيان آن كه استاد شمس شريعت، نقش پدري براي بنده دارند؛ ادامه داد: اين نقش را در دوران زندگي خود به طور عملي نشان داده اند همچنين نسبت به اخلاق حرفه اي دانشمند و متعهد بود.
در خاتمه دكتر سيامك شريعت تربقان فرزند استاد، به نمايندگي از خاندان شريعت از شركت كنندگان و حاضرين در اين مراسم تشكر كرد و گفت: افتخار مي كنم كه جمعيت عظيمي در اينجا گرد آمده است تا به اصولي كه در اين انسان متبلور شده بود، احترام بگذارند.
توضيح اين كه؛ در مراسم گراميداشت استاد فقيد دكتر شمس شريعت تربقان كه دكتر ايرج حريرچي قائم مقام وزير و معاون كل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و محمد‌رضا كارگر مديركل امور موزه‌ها و اموال منقول تاريخي و فرهنگي نيز حضور داشتند. در پايان مراسم نشان سيمين دانشگاه علوم پزشكي تهران به خانواده گرامي استاد دكتر شمس شريعت ترقبان اهداء شد. همچنين از غرفه مرحوم دكتر شمس شريعت، اسناد، نامه‌ها، كتاب‌ها، گواهينامه‌هاي تحصيلي، وسايل شخصي، نامه فرزندان پروفسور شريعت به ايشان، نامه اي از دكتر شريعت براي حمايت از دانشجويان شهرستاني، زندگينامه، مجوز طبابت، مدال‌ها و نشان هاي اهدائي از طرف ارگان هاي مختلف به ايشان، تقديرنامه اين استاد گرانقدر از طرف كميته ملي موزه هاي ايران و غيره  رونمايي شد. 

 

 

کلمات کلیدی