دکتر بهادری دانشگاه علوم پزشکی تهران را مایه افتخار و سربلندی در عرصه علوم پزشکی کشور دانست

دکتر بهادری دانشگاه علوم پزشکی تهران را مایه افتخار و سربلندی در عرصه علوم پزشکی کشور دانست

استاد پیشکسوت دانشگاه و رئیس دفتر ارتباط با دانش آموختگان دانشگاه در مراسم اختتاميه چهارمین کنگره بین المللی تازه ترین دستاوردهای پژوهش در پزشکی مولکولی، سلولی و بالینی به قدمت 1700 ساله طب در ایران اشاره کرد.

در این مراسم که عصر روز چهارشنبه 8 آبان 92 با حضور دكتر يلدا ، دكتر جعفريان ، دكتر رنجبر، دكتر بهادري، دكتر گتميري و دكتر سيد احمديان ، دكتر اتو گراف، رييس بخش فرهنگي سفارت آلمان در ايران و جمعي از دانشمندان علوم پزشكي داخل و مقيم آلمان در تالار ابن سيناي دانشكده پزشكي برگزار شد.
دکتر بهادری، رييس دفتر ارتباط با دانش آموختگان دانشگاه ضمن خير مقدم به شرکت کنندگان گفت: استاد دكترعليرضا يلدا ساليان سال است كه در خدمت علم پزشكي، دانشجويان و متخصصين خدمت مي كنند. وي با اشاره به تاريخ پزشكي كشور افزود: دانشگاه علوم پزشكي در ايران سابقه چند هزار ساله دارد ولي متاسفانه اكثر اسناد مكتوب در اين باره در اثر حملات اسكندر و بي توجهي خود مردم از بين رفته است بطوري كه وقتي به تاريخ ايران و يونان نگاه مي كنيم در يونان به دليل حفظ كردن مدارك پزشكي شان توانسته اند سابقه ديرينه پزشکي خود را حفظ کنند. وی در خصوص سابقه طب در ايران گفت: مهمترين آثار پزشكي كه ما در اختيار داريم كتاب اوستا و تاريخچه مدرسه طب جندي شاپور است كه اين مدرسه توسط پزشكان ايراني يوناني وسرياني و هندي حدود 1700 سال قبل تاسيس شده است. وي خاطر نشان کرد: ما مي توانيم به خود بباليم كه چنين پزشكاني داريم. در قرون وسطا در كنار مدارس مذهبي بخشي به نام حكمت عملي يا حكمت نظري مربوط به علم طب وجود داشته كه همزمان در ايران و در اروپا هم دانشگاههايي مانند كمبريج، هاروارد و ... تشكيل شده بود. 
دكتر بهادري در ادامه با اشاره به تاسيس اولين مدرسه در زمان امير كبير گفت: به ابتكار اميركبير صدراعظم ناصرالدين شاه در سال 1268هجري قمري مدرسه‌ دارالفنون افتتاح شد. در دارالفنون، اولين دانشگاه ايراني رشته‌هاي مختلفي چون آموزش پياده نظام، سواره نظام، پزشكي، جراحي، داروسازي و ... تدريس مي‌شد. زبان خارجي مدرسه در ابتدا فرانسه بود و آيين‌نامه مدرسه بعد از انقلاب مشروطه تدوين شد. وي ادامه داد: اولين دانشگاه که قدمت يك قرن و نيم ، هفت دانشكده و دوره تحصيل هفت ساله دارد شامل دانشکده های ادبيات ، مهندسي و رياضي، طب و داروسازي ، معدن شناسي ، نظام و موزيك (پياده و توپخانه)، دانشكده نظامي و دانشكده هنرهاي زيبا بود. وی همچنین گفت: اولين دانشكده به نام دارالفنون در ميدان امام تاسيس شد. از ابتداي دارالفنون مدرسه طب هم تشكيل شد و سه سال بعد از تشكيل دارالفنون دانشجويان به مدرسه طب رفتند و 14 دانشجو در آن زمان در رشته هاي جراحي، داروسازي و طب درس مي خوانند. 
دكتر بهادري عنوان کرد: در سال 1266 شمسي ناصر الدين شاه دستور راه اندازي ساختمان سينا را داد و اين اولين بيمارستاني است كه در سال 1268 شمسي توسط استاد بزرگوارعلي اكبر مجلسي تاسيس شد. وي همچنین گفت: در سال 1297 مدرسه طب تشكيل و از دارالفنون جدا شد و در خيابان شيخ هادي مستقر شد و پس از آن نیز مدرسه داروسازي و دندانپزشكي نیز در همان جا مستقر شد. وی ادامه داد: در سال 1313 تاسيس دانشگاه تهران به تصويب مجلس رسيد و هريك از مدارس هفتگانه كه در آن زمان وجود داشت به دانشكده تبديل شد.وی تصريح كرد: وزارت فرهنگ آن زمان در تاریخ 5 تير ماه 1313 زميني كه هم اكنون دانشگاه در آن راه اندازي شده را به قيمت 90 هزار تومان خريداري كرد و دانشگاه تهران در آنجا تاسيس شد. در همان سال نیز تالار تشريح دانشكده پزشكي تشكيل شد، همچنین قسمت اصلي دانشكده در سال 1315 شروع بكار كرد و در همان زمان بيمارستان سينا را به عنوان اولين مجتمع آموزشي بيمارستاني معرفي كردند.
رييس دفتر ارتباط با دانش آموختگان اظهار داشت: در سال 1317 دانشكده طب، دانشكده پزشكي، دندانپزشكي و داروسازي باهم تلفيق شدند و اعضاي هيات علمي در آن زمان از سه نوع استاد، دانشيار و رييس درمانگاه انتخاب مي شدند. وی ادامه داد: تا زمان دارالفنون ( امير كبير) به پزشكاني كه در ايران خدمت پزشكي انجام مي دادندهيچگونه مدركي داده نمي شد. در آن زمان امير كبير پيش بيني كرده بود كه بايد براي طبابت اجازه گرفته شود تا مدركي به آنان داده شود كه حتي در روزنامه ها هم مدرك آنها چاپ مي شد. وي گفت: در سال 1318 به چزء بيمارستان سينا هيچ مدرسه ديگري مدرسه طب نداشت و دانشجويان براي تعليمات خودشان به بيمارستان خيريه و بيمارستان آمريكايي و مدرسه اي كه مربوط به سفارت انگلستان بود مي رفتند. ولي در سال 1318 اورلند به عنوان اولين رييس دانشگاه تهران برگزيده شد كه در آن زمان چند بيمارستان به دانشگاه پزشكي ملحق شد از جمله بيمارستان ابن سينا كه زير نظر دولت بود، بيمارستان رازي، بيمارستان اسحاق و چند بيمارستان ديگركه دانشكده پزشكي آموزش باليني را مستقيما در آنجا انجام مي داد. همچنين، در سال 1319 دانشكده هاي داروسازي و دندانپزشكي جدا شدند و رييس دانشكده پزشكي به عنوان رييس هر سه دانشكده محسوب مي شد و در سال 1327 تنها دانشكده پزشكي در ايران دانشكده پزشكي تهران بود و در سال 1328 بر طبق مجلس شوراي آن زمان 6 دانشگاه ديگر از جمله دانشگاه تبريز، قم ، اصفهان، شيراز و مشهد اضافه شد. وی خاطرنشان کرد: در سال 1318 به علت كمبود پزشك در ايران قانوني تصويب شد كه به نام آموزشگاه عالي بهياري كه اولين آموزشگاه در مشهد زير نظر وزارت معارف به نام آموزش بهداري مشهد تاسيس شد و در سال 1320 به علت جنگ تعطيل شد. همچنين سه سال بعد اين آموزشگاه دوباره راه افتاد و دو آموزشگاه ديگر در اصفهان و شيراز هم تاسيس شد كه پزشكاني را با 4 سال تدريس تربيت مي كرد. وي در ادامه گفت: در سال 1332 دانشكده هاي پزشكي شيراز، اصفهان و مشهد تاسيس شد و بعد از آن آموزشگاه بهداري تعطيل شد. همچنين، در سال 1357 به تصويب وزارت علوم آن زمان 6 دانشكده ديگر به دانشگاههاي موجود آن زمان اضافه شد و مركز پزشكي ايران، تهران، اروميه ، كرمان، زاهدان، گيلان و كرمانشاه بكار خود ادامه دادند.
رييس دفتر دانش آموختگان دانشگاه تاکید کرد: بعد از انقلاب در سال 1365 دانشكده هاي پزشكي همراه با بيمارستانهاي تابعه علوم پزشكي از وزارت علوم جدا شد وتحت نظارت وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشكي بكار خودش ادامه داد. دكتر بهادري با ابراز خرسندي از تعدد دانشگاه های علوم پزشکی کشور در حال حاضر گفت: خوشبختانه امروزه به همت استادان دانشگاهها 57 دانشگاه علوم پزشكي در كشور داريم؛ در حالي كه قبل از انقلاب فقط 14 دانشگاه علوم پزشكي داشتيم كه اين جاي خوشحالي براي همه ما دارد.
وي صحبت های خود اینگونه پایان داد: دانشگاه علوم پزشكي تهران يكي از افتخارات منطقه و جزء يكي از بزرگترين دانشگاههاي دنيا است و اين برجسته ترين دانشگاه كشور است كه از لحاظ تحريري، درماني و آموزشی تقريباً بی رقيب است و ديگر دانشگاههاي ايران فرزندان این دانشگاه محسوب مي شوند. استاد پيشكسوت دانشگاه افزود: در سال 2009 حدود 100 ده نفر دانشمند برتر را اعلام كردند كه از اين تعداد ده نفر از دانشمندان برتر از آن دانشگاه تهران و 5 نفر از دانشگاه علوم پزشكي تهران انتخاب شدند كه اين باعث افتخار دانشگاه علوم پزشكي تهران و كشور عزيزمان است.
وي در پايان سخنان خود از پرفسور رنجبر و همکارانش در بنیاد آکادمی استاد یلدا و دانشمندان ایرانی مقیم آلمان که برای شرکت در این کنگره به ایران آمدند و همچنین دانشگاه علوم پزشکی تهران و همکاران دفتر ارتباط با دانش آموختگان كه در برگزاري اين كنگره بزرگ همكاري كردند تشكر و قدرداني نمود.
 

کلمات کلیدی