دکتر رضا صابر محقق برگزیده چهاردهمین جشنواره تحقیقاتی علوم پزشکی رازی
دكتر صابر استاديار دانشگاه علوم پزشكي تهران به دليل ارايه پروژه ميكروسكوب تونلي روبشي STM عنوان رتبه دوم گروه ابداعات،اختراعات و فرضيههاي اثبات شده علمي جشنواره رازي را به خود اختصاص داد.
بنابراين گزارش دكتر صابر به معرفي تاريخچه ساخت اين ميكروسكوپ پرداخت و گفت: ميكروسكوپ STM كه عبارت كوتاه شده Scanning Tunneling Microscope است در اوايل دهه هشتاد ميلادي ساخت شد و از سالهاي 90 ميلادي تا كنون به صورت تجاري در چند شركت محدود، مهم و تراز اول جهان توليد ميشود.
وي با بيان اينكه مطالعات اوليه براي طراحي و ساخت پايلوت دستگاه STM اولين بار در كشور در اواخر سال 1382 در مركز تحقيقات علوم تكنولوژي در پزشكي آغاز شد، افزود: بعد از طراحي و ساخت نمونه اوليه كه شامل تمام قسمتهاي مكانيكي، الكترونيكي، نرم افزار و اينترفيس دستگاه بود، قابليت سيستم در تصويربرداري در حالت ارتفاء ثابت به اثبات رسيد.
دكتر صابري طراحي و ساخت اولين ميكروسكوپ NAMA-STM در ايران را در اواخر سال 1383 عنوان كرد و گفت: با حمايت ستاد توسعه فناوري نانو در بهينه سازي و آغاز توليد تجاري، مراحل طراحي و ساخت اين سيستم در اواخر سال 1383 و اوايل سال 1384 آغاز شد و پس از گذشت دو سال اين سيستم با پشت سر گذاشتن مراحل آزمايشگاهي به مرحله توليد صنعتي و تجاري سازي رسيد.
وي با اشاره به قابليتهاي ميكروسكوپ STM افزود: وضوح تصوير اين دستگاه بيشتر از يك دستگاه SEM و يا ميكروسكوپ الكترونيكي است ولي در كل ميتوان گفت كه اين نوع سيستم در دنياي ميكروسكوپي داراي بالاترين وضوح و دقت تصويربرداري است.
دكتر صابري همچنين از دكتر سعيد سركار به عنوان همكار در ارايه اين پروژه ياد نمود.
ارسال به دوستان