دکتر شمس شریعت تربقان در همایش بین المللی بنیاد جهانی پروفسور یلدا، تاریخ پزشکی ایران را غرورآفرین و سراسر افتخار دانست

دكتر شمس شريعت تربقان در همايش بين المللي بنياد جهاني پروفسور يلدا، تاريخ پزشكي ايران را غرورآفرين و سراسر افتخار دانست

رييس موزه تاريخ علوم پزشكي بازنگري تاريخ پزشكي جهان و قضاوت آن در مورد پزشكي ايران بدور از تعصب و يك سو نگري را ضروري خواند.

در اين همايش كه با حضور دكتر لاريجاني رييس دانشگاه، دكتر بهادري رييس دفتر ارتباط با دانش آموختگان، پروفسورعليرضا رنجبر رييس بنياد، دكتر گتميري مدير روايط عمومي دانشگاه و دبير علمي همايش و جمعي از اساتيد صاحب نام و دانشمندان و پژوهشگران برجسته ايراني خارج از كشور بعد از ظهر روز جمعه (30 مهر ماه) در موزه تاريخ علوم پزشكي برگزار شد، دكتر شريعت با بيان اينكه عمر دانشگاه علوم پزشكي تهران بيش از 75 سال است افزود: در سال 1231 هجري شمسي دانشكده پزشكي پايه گذاري شد كه اكنون از عمر آن حدود 160 سال مي گذرد.
دكتر شريعت طب 4 مزاج مشهور به طب جالينوسي و بقراطي را متعلق به ايرانيان دانست و گفت: براساس مكتوبات مورخين برجسته  نظير ايگورا مسئله 4 عنصر از ايران برخاسته است چرا كه در آن زمان  عيلامي، سور و بخش هايي از خراسان شمالي جزئي از ايران بوده است و اين دانش از ايران به يونان منتقل شده است.
وي افزود: براساس استدلال دورانت  زماني كه 4 عنصر مطرح مي شود هنوز يونانيان داراي فرهنگي نبودند و حتي اعلام مي‌ كند "من متاسفام مي بايست تاريخ علوم عوض شود".
دكتر شريعت اتيولوژي بيماران را متعلق به 2 هزار سال قبل و مبدع آن را ايرانيان دانست و گفت: اسناد مربوط به اين موضوع در نشريات موزه با رفرانس هاي معتبر وجود دارد.
رييس موزه تاريخ علوم پزشكي زكرياي رازي اولين دانشمندي خواند كه تركيبات شيمايي را وارد پزشكي مي كند و گفت: مورخين  فرانسوي، انگليسي و آلماني، اولين كسي كه مواد و عنصر شيمايي را وارد پزشكي مي كند و روي آنها آزمايش مي كند را زكرياي رازي مي دانند. به عبارت ديگر زكريايي رازي در طب از درمان هاي مرسوم گياهان و مواد طبيعي به تركيبات شيمايي دست مي زند.
وي افزود: او اولين كسي است كه در كتاب مشهور طب منصوري فصلي را  به بيماري هاي اطفال اختصاص مي دهد و به عنوان اولين پايه گذار طب اطفال شناخته مي شود.
دكتر شريعت ابن سينا را مبدع علم تشريح معرفي كرد و گفت: برخي محققان معتقدند كه در زماني كه تشريح اناتومي غيرقانوني بوده ابن سينا مخفيانه تشريح مي كرده چرا كه آنچنان اناتومي را با دقت شرح داده  كه غير از علم تشريح ميسر نبوده.
رييس موزه، ابن نفيس قرشي را دانشمند ايراني و پايه گذار علم گردش خون ريوي دانست و گفت: برخلاف آنكه قرش را در منطقه اي از دمشق مي دانند براساس لغتنامه دهخدا و در تاريخ ادبيات ذبيح الله منصوري كه هر دو از محققين برجسته اند، قرش شهري است در ماورالنهر در حقيقت ابن نفيس قرشي ايراني است.
وي تاكيد كرد، جا دارد بدون هر گونه تصعب و يك سو نگري تاريخ پزشكي جهان در رابطه با پزشكي ايران بررسي شود به دليل اينكه ايران از كشورهايي بوده كه نه تنها در نجوم صاحب نظر بوده بلكه در پزشكي هم از پايه گذاران است و مقدم بر مصر و هند و چين است.
وي با ذكر نام و ياد پزشكان  بعد از پيدايش درالفنون گفت: مدرسه طب ايران از 1231 فعاليت خود را آغاز كرد از همان سالها ميرزا رضا دكتر، ناظم الاطبا، ميرزا كاظم خان شيمي  وارد مدرسه طب شدند و  براي پيشبرد پزشكي تلاش كردند.
دكتر شريعت، دكتر ميرزا محمد كرمانشاهي را پايه گذار جراحي در ايران دانست و گفت: وي بهترين استاد جراحي بود كه در دوران حكومت احمد شاه رياست بيمارستان سينا را برعهده داشت.
رييس موزه، با  اشاره به دكتر لقمان الملك و دكتر يوسف مير گفت:  بنده درك محضر هر دو بزرگوار را داشتم  دكتر مير برخلاف ظاهر خشن خود قلبي رئوف و مهربان داشت و با دقت تمام سمينولوژي جراحي را به طور عملي درس مي داد و مظهر نظم و انضباط بود.
وي  همچنين پرفسور عدل را مظهر شهامت در جراحي توصيف كرد و گفت: او به دانشجويان  ياد داد كه جراح بايد قدرت تشخيص و شهامت عمل صحيح داشته  و بيم از خطر نداشته باشد.
دكتر شمس دكتر علي وكيلي و دكتر عظيمي را از مشاهير پزشكي دانست و گفت: حسن خلق آنان باعث مي شد دانشجويان ساعت هاي طولاني درس را با اشتياق فرا گيرند.
وي همچنين دكتر مصطفي حبيبي را پايه گذار آسيب شناسي و دكتر نعمت اللهي استاد فيزيولوژي دانست و گفت:  آنان معلماني دلسوز بودند و رشته هاي جديد را در كشور پايه گذاري كردند.
 

کلمات کلیدی