دکتر فرخ لقا احمدی در سمینار یک روزه فشار خون: 30 درصد افراد از بیماری فشار خون خود بی اطلاعند

دكتر فرخ لقا احمدي در سمينار يك روزه فشار خون: 30 درصد افراد از بيماري فشار خون خود بي اطلاعند

فوق تخصص نفرولوژي دانشگاه، با بيان اينكه 30 درصد افراد فشار خون بالا دارند اين در حالي است كه با وجود پيشرفت هاي پزشكي هنوز هم كنترل 100 درصدي فشار خون وجود ندارد.

دراين سمينار كه در پنجنين روز هفته سلامت به همت مركز تحقيقات نفرولوژي 22 فرودين ماه در سالن آمفي تئاتر دانشگاه برگزار شد، دكتر فرخ لقا احمدي با اشاره به اهميت فشار خون گفت: مهمترين بحث فشار خون افزايش شيوع آن است براساس آمارهاي موجود 31 درصد افراد فشار خون بالا دارند و نكته مهم اين است كه در اكثر موارد فشار خون عوارض خاصي نداشته و بيمار دليلي براي مراجعه به پزشك ندارد بنابراين بسياري از بيماران ممكن است از وجود فشارخونشان مطلع نباشند.
وي افزود: مطالعاتي كه طي سال هاي مختلف انجام شده روند شيوع فشار خون را نشان مي دهد كه اين امر به تغيير فاكتورهاي مختلف در جوامع برمي گردد.
اين فوق تخصص نفرولوژي با اشاره به  فاكتورهاي موثر در فشار خون گفت: 31 درصد بيماران در مرحله Pre-Hypertensive يعني همان فشاري كه شايد افراد به آن توجه نكنند قرار دارند در اين وضعيت فشار سيستول 120-139 و دياستول بين 80 تا 89 ميلي متر جيوه است به طوري كه براساس شاخص جنسيت 51 درصدآقايان و 36 درصد خانم ها در اين گروه قرار دارند.همچنين پس از بررسي هاي دقيق تر مشخص شد اين افراد قند و چربي بالاتر و ريسك عوارض قلبي و عروقي بيشتري دارند بنابراين بهتر است اين مرحله نيز جدي گرفته شود.
دكتر فرخ لقا احمدي با اشاره به فاكتور سن در افزايش فشار خون گفت: در جوامع مختلف و ايران تعداد افراد مسن روبه افزايش است به طوري كه 60 درصد افراد بالاي 65 سال فشار خون دارند و لازم است بررسي بيشتري شوند.
وي نژاد، ژنتيك، عادات غذايي، مصرف نمك و مواد قندي، الكل، سيگار، چاقي و كم تحركي را از ديگر فاكتورهاي مهم در فشار خون خواند و افزود: حدود 30 درصد از افراد از بيماري فشار خون خود اطلاع ندارند و باوجود پيشرفت هايي كه در علم پزشكي شده هنوز هم كنترل 100 درصدي بر فشار خون وجود ندارد گرچه روز به روز با آمدن داروهايي موثر و اختصاصي وضع بهتر شده است.
عضو هيات علمي دانشگاه كمبود ويتامين D را از عوامل زمينه ساز فشار خون خواند و افزود: قبلا اين مسئله كمتر مورد توجه قرار مي گرفت اما امروزه همكاران در هر فيلدي كه هستند ميزان ويتامين D بدن بيمار را كنترل مي كنند به اين ترتيبت اگر اين ميزان از حد استاندارد كمتر باشد فاكتوري براي فشار خون است.
دكتر احمدي باتاكيد مجدد بر اينكه عليرغم شيوع اين بيماري هنوز خيلي از افراد ممكن است اطلاع و كنترل مناسب نداشته باشند افزود: در سال 2003 تا 2004، 76 درصد افراد از بيماري خود اطلاع داشته و كنترل به 37 درصد رسيده است.
وي افزود: از نظر اطلاع از بيماري افراد جوان چون مشكلي نداشته و كمتر مراجعه مي كنند از بيماريشان اطلاعي ندارند و پذيرش درمان كمتري دارند در مقابل افراد مسن چون به دلايل مختلف مراجعه مي كنند از بيماري خود مطلع بوده و پذيرش دارويي بهتري دارند.
دكتر احمدي مهمترين مشكلات فشار خون را عوارض قلبي عروقي خواند افزود: عوارض مغزي فشار خون را نبايد فراموش كرد البته منظور از عوارض مغزي فقط سكته و خون ريزي مغزي نيست بلكه اخيرا در تحقيقات ارتباط فشار خون با بيماري الزايمر ثابت شده و در صورت كنترل فشار خون در افراد مسن مي توان از پيشرفت اين بيماري جلوگيري كرد.
وي با بيان اينكه هر چه شدت فشار خون بيشتر باشد آسيب كليوي بيشتر شده و مي تواند بيمار را به دياليز و پيوند برساند افزود: با اين وجود بايد با دقت به بيمار مارك فشار خون زد با يكبار سنجش در مطب با شرايط استرسي كه بيمار دارد نمي توان تشخيص داد كه فرد فشار خون دارد يا نه.
عضو هيات علمي دانشگاه با اشاره به نوسانات فشار خون در طول روز گفت: فشار طبيعي 120 سيستول و دياستول زير 80 است به طور معمول در طول شب اين فشار حدود 10 درصد كاهش مي يابد به طوري كه به 110 - 70 ميلي متر جيوه مي رسد. همچنين بيشتر فشارخون در اولين ساعات روز افزايش دارد و به تدريج كاهش مي يابد و در شب 10 درصد كمتر مي شود.
وي افزود: در بسياري مواقع  اين سيكل طبيعي  در اثر  بيماري هاي زمينه اي كه فرد دارد و  شايع ترين آن بيماري هاي كليوي است بهم مي خورد از سوي ديگر عوامل ثانويه مانند سن، چاقي، مشكلات قلبي و عروقي عوامل زمينه اي هستند كه باعث مي شود فرد در شب فشار خون بالايي داشته باشد و در بلند مدت دچار عوارض شديد ناشي از آن شود.
 

منبع: سایت روابط عمومی

کلمات کلیدی