دکتر ملک زاده از دو جهش ژنی جدید علت کبد چرب و مرگ زودرس ناشی از بیماریهای قلبی و عروقی در ایران خبر داد
معاون تحقيقات وزير بهداشت در مراسم افتتاحيه چهارمين كنگره بين المللي تازه ترين دستاوردهاي پژوهش در دانش پزشكي، پيشنهاد كرد تا تحقيقاتي براي كشف ژنهاي ايجاد كننده سكته مغزي و قلبي انجام شود تا از اين طريق بتوان داروهايي را براي پيشگيري از سكته قلبي و مغزي توليد كرد.
چهارمين كنگره بين المللي تازه ترين دستاوردهاي پژوهش در دانش پزشكي، به همت بنياد آكادميك جهاني پروفسور يلدا و دفتر ارتباط با دانش آموختگان دانشگاه و با حضور دكتر جعفريان رييس دانشگاه، حجت الاسلام والمسلمين دكتر عيسي زاده رييس نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاه، دكتر بهادري رييس دفتر ارتباط با دانش آموختگان دانشگاه روز شنبه 4 آبان ماه 1392 در تالار امام بيمارستان امام خميني (ره) آغاز به كار كرد.
دكتر رضا ملك زاده، معاون تحقيقات و فناوري وزير بهداشت، با ارائه گزارشي از دو جهش ژني جديد علت كبد چرب و مرگ زودرس ناشي از بيماريهاي قلبي و عروقي در ايران، گفت: بر اساس آمارهاي موجود نزديك به 50 درصد ايرانيان به دليل سكته هاي قلبي و مغزي مي ميرند در حالي كه 80 درصد سكتهها قابل پيشگيري است.
وي ابتلا به ديابت، چربي خون، چاقي، مصرف نمك زياد همگي عوامل خطري براي بروز سكتههاي قلبي و مغزي خواند و تصريح كرد: افراد به دليل سكته هاي قلبي و مغزي حداقل 10 سال زودتر از عمر واقعي خود مي ميرند و هر سال در حدود يك ميليون سال عمر بر باد رفته وجود دارد.
رئيس مركز تحقيقات گوارش و كبد دانشگاه، چاقي را از مهم ترين عوامل خطر در بروز سكته هاي قلبي و مغزي دانست و خاطرنشان كرد: با اصلاح شيوه زندگي، افزايش تحرك و فعاليت بدني، كاهش مصرف نمك و استفاده نكردن از چربيهاي ترانس ميتوانيم از بسياري از بيماريها از جمله سكتههاي قلبي جلوگيري نماييم.
دكتر ملك زاده با بيان اينكه سندرم متابوليك حداقل در 30 درصد مردم ايران حتي در مناطق روستايي به چشم مي خورد، افزود: به دليل آنكه مردم از شيوه زندگي مناسبي برخوردار نيستند لذا قبل از 60 سالگي مبتلا به بيماريهاي قلبي و عروقي مي شوند.
وي با اشاره به مطالعه اي كه در استان فارس و در پيگيري برخي بيماران بيمارستان نمازي انجام شد، گفت: با بررسي هاي انجام شده در طايفه اي مشخص شد كه 25 تا 30 درصد افراد از يك خانواده تا قبل سن 50 سالگي به دليل سكته هاي قلبي فوت مي كنند از اين رو مطالعه ژنتيكي بر روي اين افراد آغاز شد.
دكتر ملك زاده پوكي استخوان را از ديگر موارد مشاهده شده در اين طايفه خواند و افزود: با انجام آزمايشات متعدد همچنين مشخص شد كه اكثر آنها مبتلا به فشار خون و قند خون نيز هستند و در ادامه مطالعات ژنتيكي در آنها صورت گرفت.
رئيس مركز تحقيقات گوارش و كبد دانشگاه، همچنين از وجود خانواده ديگري در اين منطقه خبر داد كه به علت نقص ژنتيكي در سنين جواني مبتلا به بيماريهاي قلبي و عروقي مي شوند.
وي مطالعات ژنتيكي را در كشف داروهاي جديد به منظور رفع نقايص ژنتيكي موثر دانست و تاكيد كرد تا در اين زمينه مطالعات بيشتري صورت گيرد.
دكتر ملك زاده بر لزوم توجه به افراد مسن و كنترل آنها از نظر ريسك فاكتورها تاكيد كرد و افزود: آنچه لازم است در كشور براي كنترل بيماريهاي قلبي و عروقي صورت گيرد آن است كه افراد مسن را از لحاظ ريسك فاكتورهايي مانند فشارخون، قند و چربي خون كنترل نماييم تا احتمال فوت آنها كاهش يابد.
خبرنگار: نسيم قرائيان
ارسال به دوستان