دکتر گتمیری مصرف نمک را پیش شرط لازم در ایجاد فشار خون بالا دانست

دكتر گتميري مصرف نمك را پيش شرط لازم در ايجاد فشار خون بالا دانست

دبير علمي همايش فشار خون، ضمن بيان درمان غيردارويي فشار خون، به تشريح تاثيرات مثبت محدوديت مصرف نمك، كاهش وزن، پرهيز از مصرف الكل، انجام ورزش هاي هوازي، آموزش، دريافت پتاسيم كافي و خودداري از مصرف سيگار در كنترل فشار خون پرداخت.

در همايش يكروزه فشار خون كه 22 فرودين ماه در سالن آمفي تئاتر ستاد مركزي دانشگاه برگزار شد، دكتر گتميري دبير علمي سمينار و مدير روابط عمومي دانشگاه با بيان آن كه  "درمان فشار خون بالا بايد با درمان غيردارويي آغاز شود" گفت: در فرآيند يك درمان غيردارويي خوب و موفق، 60 تا 65 درصد بيماران بهبود يافته و نياز به درمان دارويي پيدا نمي كنند.
دبير علمي سمينار افزود: درمان غيردارويي شامل محدوديت نمك و كاهش وزن در افراد چاق يعني افرادي است كه BMI بالاي 25 دارند. همچنين پرهيز از مصرف الكل، انجام ورزش هاي هوازي، آموزش، دريافت پتاسيم كافي و خودداري از مصرف سيگار
دكتر گتميري با تاكيد بر اهميت سبك زندگي و اثر آن بر فشار خون گفت: هر 10 كيلوگرم كاهش وزن مي تواند پنج تا بيست ميلي متر جيوه و هر يك كيلوگرم كاهش وزن نيم تا دو ميلي متر جيوه فشار خون را كاهش دهد.
دبير علمي سمينار افزود: رژيم DASH كه يك رژيم غذايي غني از ميوه جات و سبزيجات تازه و لبنيات كم چربي است و در آن كاهش مصرف چربي هاي اشباع شده به چشم مي خورد، مي تواند به ميزان 8 تا 14 ميلي متر جيوه فشار خون را كاهش دهد.
وي با اشاره به تاثير مصرف كم سديم در كاهش فشار خون گفت: اگر ميزان مصرف سديم را به كمتر از 80 ميلي اكي والان در روز كه معادل 3/2 گرم سديم يا 85/5 گرم نمك طعام است برسانيم، فشار خون مي تواند 2 تا 8 ميلي متر جيوه كاهش يابد. 
دبير ستاد برگزاري هفته سلامت با تاكيد بر تاثير مثبت  فعاليت فيزيكي در تنظيم فشار خون گفت: اگر ورزش 5 روز در هفته و به مدت 30 تا 50 دقيقه جزء برنامه هاي زندگي قرار گيرد، مي تواند 4 تا 9 ميلي متر جيوه فشار خون را كاهش دهد.
وي با اشاره به ارتباط الكل با فشار خون گفت: در مرداني كه مصرف كننده مشروبات الكلي (Drinker) هستند، كاهش مصرف الكل تا 2 فنجان در روز و در زنان كاهش مصرف آن تا يك فنجان در روز، مي تواند فشار خون را دو تا چهار ميلي متر جيوه كاهش مي دهد.
دكتر گتميري با اشاره به انجام مطالعات بسيار در رابطه با محدوديت نمك و تاثير آن در كاهش فشار خون گفت: حدود يك قرن از آگاهي بشر در خصوص اثر سديم بر فشار خون مي گذرد ولي در قرن 21 هنوز موفق به كم كردن مصرف نمك نشده ايم.
وي با بيان آن كه "در ايران، دو تا دو و نيم برابر مصرف مجاز نمك مصرف مي شود" گفت: در برخي جوامع مانند ژاپن نيز تا حدود چهار تا چهار و نيم برابر ميزان مصرف مجاز نمك مصرف مي شود و در اينجاست كه فرق بين علم و آگاهي يعني آنچه مي دانيم و آنچه منجر به تغيير رفتارمان مي شود، مشخص مي شود.
دبير علمي سمينار افزود: رژيم كم نمكLow salt diet) ) قطعاً منجر به كاهش فشار خون بالا مي شود و در فشار خون طبيعي حفظ اين رفتار باعث حفظ فشار خون در محدوده طبيعي مي شود.
وي نمك را پيش شرط لازم براي ايجاد فشار خون بالا دانست و افزود: اكثر موارد فشار خون بالا در درجه اول در حضور مصرف بيش از 100 ميلي اكي والان سديم در روز ايجاد مي شود و بسيار به ندرت در مقادير كمتر مصرف نمك به خصوص اگر ميزان مصرف آن به كمتر از 50 ميلي اكي والان در روز برسد، ديده مي شود.
دكتر گتميري با بيان آن كه "نقش كلر در كنار سديم در ايجاد فشار خون مهم است" گفت: سديم بدون كلر و كلر بدون سديم، هيچ يك به تنهايي نمي توانند فشار خون را افزايش دهند. اين در حالي است كه مصرف كم نمك طعام يا كلريد سديم نيز مي تواند عوارضي به دنبال داشته باشد ولي آمار جامعه ما نشان دهنده مصرف اين محصول در طيف بالا است.
وي با اشاره به مفهوم حساسيت به نمك (Salt Sensitivity) گفت: اين مفهوم بيان كننده يك رفتار و واكنش طبيعي تشديدشده (exegete) سيستم گردش خون به نمك است كه بيشتر در افراد چاق بيشتر مشاهده مي شود ولي در افراد عادي نيز اين مساله ديده مي شود. دكتر گتميري Salt Sensitivity را مساله اي مهم و منجر به افزايش فشار خون دانست و افزود: اين همان نقطه اي است كه با اصلاح مصرف نمك مي توانيم ايفاء نقش كنيم حتي اگر اين ايفاء نقش 100 درصد نباشد، در حفظ فشار خون در محدوده نرمال در طول زمان كمك مي كند. همچنين در حوزه فشار خون مي تواند بخش هايي را به حالت نرمال برگرداند و اثرات مصرف دارو را افزايش دهد.
وي با اشاره به مكانيزم هاي Salt Sensitivity گفت: فرد مبتلا به Salt Sensitivity براي خارج كردن سديم و كلر از بدن دچار مشكل است و اين امر به اين دليل است كه حس گرهايي(Sensor) كه عمدتاً در كليه مستقرند، در سطوح بالاتر و در فشاري بالاتر از حد معمول عمل مي كنند كه در نتيجه فشار خون ايجاد مي شود. در اين ميان كاهش مصرف نمك يكي از مهمترين ابزارهايي است كه مي تواند محدوده فشار خون را در حد طبيعي حفظ كند. 
دكتر گتميري با بيان آن كه "يكي ديگر از راههاي مقابله با Salt Sensitivity مصرف پتاسيم كافي است" گفت: اگر مصرف پتاسيم را به 250 ميلي اكي والان در روز برسانيم، مسير بازتري براي خروج نمك از بدن ايجاد و با سهولت بيشتري اين نمك از كليه ها خارج مي شود.  
مدير روابط عمومي دانشگاه افزود: با مصرف سبزيجات و رژيم غذايي غني از پتاسيم، به سوي اصلاح Salt Sensitivity مي رويم و اگر مصرف كافي پتاسيم نداشته باشيم  Salt Sensitivity بدتر مي شود. 
وي با بيان آن كه " پتاسيم در كنار سديم يكي از الكتروليت هاي اصلي بدن است" گفت: وقتي كمبود پتاسيم وجود داشته باشد، بدن از مكاننيزم هاي احتباس سديم استفاده مي كند كه يكي از عوارض آن افزايش فشار خون است. بنابراين يكي از توصيه هاي مهم در كنار كاهش مصرف سديم اضافه كردن مصرف پتاسيم است.
دكتر گتميري محدوديت نمك را منجر به پاسخدهي بهتر به داروهاي ضد فشارخون به استثناء كلسيم كانال بلاكرها (CCBs) دانست و افزود: محدوديت سديم باعث كاهش دفع پتاسيم مي شود چرا كه وقتي مصرف سديم را محدود مي كنيم، بدن به جزء در موارد بسيار استثنايي براي حفظ پتاسيم فعال تر عمل مي كند.
مدير روابط عمومي دانشگاه افزود: كاهش مصرف نمك تنها يكي از منافعش حفظ فشار خون در محدوده طبيعي است. چرا كه طبق شواهد و داده هاي جديد، سديم اثرات سوء ديگري نيز دارد.
وي با اشاره به تاثيرات مصرف زياد نمك در ارگان هاي مختلف بدن گفت: در حوزه نفرولوژي و رنال، افزايش مصرف نمك باعث افزايش دفع كلسيم و افزايش سنگ هاي كليوي مي شود و از طريق همين مكانيزم استئوپروز در خانم ها تشديد مي شود. 
دبير ستاد برگزاري هفته سلامت افزود: نمك بعد از اين كه فشار خون را بالا برد، هنگام خروج با استخراج كلسيم از استخوان ها، آن را از بدن خارج مي كند و فرد مبتلا به استئوپروز مي شود.
وي با اشاره به تاثيرات مصرف نمك در كاركرد قلب گفت: مصرف زياد نمك باعث هايپرتروفي بطن چپ و افزايش ضربان قلب مي شود.
دبير ستاد برگزاري هفته سلامت افزود: از لحاظ متابوليك، مصرف زياد نمك منجر به مقاومت در برابر انسولين مي شود. همچنين باعث سرطان معده و در سيستم تنفسي باعث آسم مي شود.
مدير روابط عمومي دانشگاه يادآور شد: European Society of HTN در سال 2007، كاهش مصرف نمك را به ميزان كمتر از 85 ميلي اكي والان در روز معادل دو گرم سديم در روز توصيه كرده است.
وي با اشاره به فوايد كاهش مصرف نمك به ميزان سه گرم در روز گفت: كاهش مصرف نمك باعث كاهش موارد جديد CHD (بيماري هاي قلب و عروق) تا 120 هزار مورد، 66 هزار سكته و 99 هزار M.I شده است. همچنين 92 هزار مرگ با هر علتي را در طي يك سال كاهش داده است.
دكتر گتميري با اشاره به تاثيرات كاهش مصرف نمك و بالتبع آن پيشگيري از افزايش فشار خون در كاهش هزينه هاي درمان گفت:از اين طريق تا 24 بيليون دلار در سال در هزينه هاي مراقبت از سلامت صرفه جويي شده است.
منبع: سایت روابط عمومی

کلمات کلیدی