سیر تاریخی تبدیل مدرسه طب و دارالفنون به دانشکده پزشکی از زبان دکتر شمس شریعت
رئیس موزه تاريخ پزشكي در مراسم تقدير از منتخبين سومين كنگره دستاوردهاي پژوهش در پزشكي به بيان چگونگي تاسيس مدرسه طب و نحوه تكامل آن پرداخت.
مراسم تقدير از منتخبين سومين كنگره دستاوردهاي پژوهش در پزشكي از مولكولي تا باليني كه دوشنبه شب 29 آبان 1391 در تالار ابن سيناي دانشكده پزشكي برگزار شد، دكتر شمس شريعت، رييس موزه تاريخ پزشكي دانشگاه، به بيان تاريخچه اي از تاسيس مدرسه طب در ايران پرداخت و گفت: نخستين مدرسه پزشكي در دارالفنون توسط اميركبير روز يكشنبه 5 ربيع الاول 1268 هجري قمري افتتاح شد و در معماري و طراحي ساختمان آن از مهندسين ايراني (ميرزا رضا خان تبريزي و محمد تقي معمار) استفاده شد.
وي افزود: اميركبير متوجه شد كه با استفاده از متخصصين خارجي نمي توان مملكت را اداره كرد و بهتر است با تاسيس مدرسه در كشور، رشته هاي اصلي در آن آموزش داده شود.
دكتر شمس شريعت، منظور از ايجاد دارالفنون را تاسيس مدرسه اي مشابه پولي تكنيك هاي اورپايي دانست و تصريح كرد: در ابتداي تاسيس اين مدرسه رشته هاي تحصيلي طب، جراحي و دواسازي، علم معدن، آموزش نظام (پياده نظام، سواره نظام و توپ خانه) در اين مدرسه تدريس شد.
رييس موزه تاريخ پزشكي دانشگاه با بيان اينكه آموزش نوين پزشكي تا سال 1303 در دارالفنون بود، يادآور شد: در شروع دارالفنون، دانشجويان پس از خواندن درسهاي علم تشريح، علم معرفت ادويه، اسباب و علامات معالجه و قبولي در امتحانات به بالين بيمار رفته و اين مدرسه تا سال 1298 توسط تنها يك معلم (مسيو پولاك نمساوي) اداره مي شد.
وي از سرپرستي دارالفنون توسط وزارت امور خارجه وقت خبر داد و اظهار داشت: پس از فوت وزير امور خارجه براي مدتي سرپرستي اين مدرسه بر عهده ارتش گذاشته شد و سپس اعتضاد السلطنه وزير علوم در سال 1278 قمري سرپرستي آن را عهده دار شد.
دكتر شمس شريعت با اشاره به جدا سازي دانشكده داروسازي از مدرسه طب در سال 1310 افزود: مدرسه دوا سازي در ابتدا با دوره سه ساله فعاليت خود را آغاز كرد.
رييس موزه تاريخ پزشكي دانشگاه، از اعطاي ديپلم موسوم به چهارخانه در پايان دوره به دانشجويان خبر داد و گفت: دانشجويان در آنزمان از طبقه ها و يا كلاس هاي متفاوتي برخوردار بودند و در هر يك از طبقه ها از لباس هاي مربوط به خود برخوردار بودند.
وي در پايان خاطر نشان كرد: دارالفنون از سال 1303 تا 1311 در عمارت مسعوديه، از سال 1311 تا 1313 به عمارت سعد الدوله در ابتداي خيابان لاله زار، از 1313 تا 1316 به بيمارستان دكتر معتمد و از 13 اسفند 1361 به پرديس دانشگاه تهران منتقل شد.
لازم به ذكر است در پايان اين مراسم از 18 منتخب در 6 رده مختلف تقدير شد و همچنين به دكتر مرضيه وحيد دستجردي وزير بهداشت مدال افتخار بالاترين نشان علمي اهدا و از دكتر محمد اصفهاني، به عنوان منتخب رده فرهنگ و هنر تقدير شد.
خبرنگار: نسيم قرائيان
ارسال به دوستان