نگاهی به زندگی دکتر محمدصادق پیروز، پیشکسوت دانشگاه

نگاهی به زندگی دکتر محمدصادق پیروز، پیشکسوت دانشگاه

توصيه محمد صادق پيروز به پزشكان :" باور به ارزش‌هاي پزشكي و ياري سالمندان."

محمد صادق پيروز متخصص چشم پزشكي در سال 1302 در شهر لاهيجان متولد شد. دبستان و دبيرستان را در شهرهاي لاهيجان و رشت به اتمام رساند. تحصيلات دانشگاهي را در سال 1319 بدنبال پذيرفته شدن در آزمون ورودي دانشكده پزشكي تهران شروع كرد و در سال 1337 با مدرك تخصصي چشم پزشكي به پايان رساند. دكتر پيروز در سال 1367 پس از 37 سال و 8 ماه كار علمي و آموزشي در بيمارستان فارابي دانشگاه تهران با تقاضاي خود بازنشسته شد.
 
تحصيلات رسمي و حرفه اي : محمد صادق پيروز دبستان و دبيرستان را در شهرهاي لاهيجان و رشت به اتمام رساند. تحصيلات دانشگاهي را در سال 1319 بدنبال پذيرفته شدن در آزمون ورودي دانشكده پزشكي تهران شروع كرد و در سال 1337 با مدرك تخصصي چشم پزشكي به پايان رساند.ايشان در سال 1348 براي بررسي علمي به انگلستان عزيمت كرد و در بيمارستان مورفيلد لندن به تحقيق و پژوهش پرداخت.
 
خاطرات و وقايع تحصيل : محمد صادق پيروز از دوران تحصيل خود مي گويد:"دوران تحصيل ما مقارن با جنگ بين الملل دوم بود. لذا مشكل معيشتي براي اغلب دانشجويان از لحاظ غذايي و محل زندگي وجود داشت. يادم هست براي تهيه نان كوپن مي دادند آن هم نان سيلو. منزل من در پشت بازار بود. اتوبوس در سبز ميدان بازار وجود داشت و مردم بدون صف با فشار وارد اتوبوس مي شدند. من هم در همين وضعيت مجبور بودم به دانشكده بروم. "
 
 استادان و مربيان : پروفسور شمس،دكتر باستان،دكتر علوي،دكتر ضرابي،دكتر مرتضي كني ،پروفسور سميعي،دكتر قريب،دكتر گيتي،دكتر عزيزي،دكتر اقبال،دكتر امير اعلم،دكتر نيك نفس،دكتر نجم آبادي،پروفسور حكيم،دكتر كيهاني(اساتيد تشريح) ،دكتر گل گلاب(گياه شناسي)،دكتر وارطاني(شيمي)،دكتر سهراب(ميكروب شناسي) ،دكتر نشرودي(ميكروب شناسي)،دكتر انصاري(پارازيتولوژي)،دكتر وكيلي(داخلي)،پروفسور عدل،دكتر وثوقي(جراحي)،دكتر معتمد،دكتر هنجن(جراحي)،دكتر چهرازي(بيماري اعصاب)،دكتر حسين رضاعي(بيماري هاي رواني)،دكتر نفيسي(استاد فارماكولوژي).
 
هم دوره اي ها و همکاران : دكتر اهري،دكتر كيافر،دكتر عبدالحسين انتخابي،دكتر پاشا محققي ،دكتر نصرالله مژدهي،دكتر حسين مرشد،دكتر يوسف اكبر آزاد ،دكتر جواد فيلسوفي،دكتر حسن نمازي و دكتر محمد ارسطا از همكلاسي هاي محمد صادق پيروز بوده اند.مرحوم دكتر فتحعلي شمس، آقاي دكتر محمدحسين لشكري از همدوره ايهاي وي و دكتر مير ،دكتر رايس و دكتر ميلر (انگلستان)از همكارن دكتر پيروز مي باشند.
 
مشاغل و سمتهاي مورد تصدي : -رئيس درمانگاه چشم پزشكي بيمارستان فارابي از سال 1337
 
 - رئيس درمانگاه با حق آموزشي در سال 1341
 
 - سرپرستي گروه اموزشي چشم پزشكي از سال 1354
 
 - مدير گروه چشم پزشكي از سال 1358به مدت 11 سال
 
- عضويت هيئت مميزه دانشگاه تهران در سال 1361
 
 - عضويت در كميته تخصصي گروه پزشكي هيئت مميزه مركزي دانشگاه تهران در سال 1363
 
 - استاد گروه آموزشي چشم پزشكي از سال 1356
 
 - مطالعه در رشته الكترورتينوگرافي و جراحي قرينه و مطالعه درباره تازه هاي گلوكوم در بيمارستان مورفيلد لندن از سال 1348 بمدت يكسال و نيم
 
- عضو هيأت تحريريه مجله پزشكي دانشكده پزشكي عضو و دبير هيات ممتحنه و ارزشيابي رشته تخصصي چشم پزشكي از سال 1358
 
- دبير انجمن چشم پزشكي ايران در سه دوره متوالي از سال 1357 الي 1364
 
-عضو انجمن چشم پزشكي بريتانيا و انجمن پزشكي فرانسه
 
 
 
فعاليتهاي آموزشي : محمد صادق پيروز از سال 1341 به رياست درمانگاه با حق آموزش پذيرفته شدند و از تاريخ 1346 بنا به تصويب هيئت مميزه دانشگاه تهران و شوراي مركزي دانشگاهها به دانشياري رشته پزشكي انتخاب شد و در سال 1356 به درجه استادي گروه آموزشي چشم پزشكي نائل آمد.
 
مراکزي که فرد از بانيان آن به شمار مي آيد : محمد صادق پيروز از كارهاي خيري كه در لاهيجان به انجام رسانده است چنين مي گويد:"مثل بسياري از انسان‌ها كه به زادگاه خودشان علاقه‌مند هستند من هم به زادگاهم لاهيجان علاقه‌مندم و همه كوچه پس كوچه‌هايش را دوست دارم و سالي چند بار به آنجا مي‌روم و خدمت كوچكي كه از دستم برآيد در آنجا انجام مي‌دهم. 25 سال پيش درمانگاهي در زادگاه خودم در محله شعربافان درست كرده و در اختيار شبكه بهداري منطقه قرار داده‌ام كه در حال حاضر نيز چند طبيب در آن مشغول بكارند. در همان محله در زميني كه 3هزار مترمربع مساحت دارد مدرسه‌اي ساختم به نام مدرسه راستي كه 23 سال است در اختيار آموزش و پرورش لاهيجان قرار دارد اين مدرسه سال‌‌ها دو زمانه بود كه صبح‌ها پسرها و بعد از ظهرها دخترها در آن درس مي‌خواندند ولي الان فقط پسران در آن تحصيل مي‌كنند. يك مدت كوتاهي به صورت مدرسه راهنمايي بود اما در حال حاضر به عنوان مدرسه ابتدايي فعال است و هر وقت به لاهيجان مي‌روم سعي مي‌كنم به اين مدرسه سري بزنم و ديداري از بچه‌هاي آنجا داشته باشم و از مديران و معلمان آنجا تشكر كنم. دلم مي‌خواست يك كار بزرگي انجام دهم. مي‌خواستم يك بيمارستان براي لاهيجان درست كنم. ولي به مشكل مالي برخوردم. قطعه زميني به مساحت 2هكتار در شهر خريداري كردم كه بخش كوچكي از اين زمين در طرح خيابان بندي قرار گرفت. به جهت مشكل مالي نتوانستم اين كار را انجام دهم و اين زمين را به بخش دولتي هديه كردم تا در آن بيمارستان بسازند. اميدوارم تا زماني كه زنده هستم اين كار انجام گيرد. اين‌ها كارهاي كوچكي بود كه توانستم براي مردم و به خصوص همشهري‌هاي خودم انجام دهم"
 
آرا و گرايشهاي خاص : توصيه محمد صادق پيروز به پزشكان :" باور به ارزش‌هاي پزشكي و ياري سالمندان.
 
 - من خودم را كوچك‌تر از آن مي دانم كه پيامي بدهم. اما اعتقاد من اين است كه حرفه پزشكي بسيار مقدس است. بنابراين در انتخاب پزشكان بايد خيلي دقت شود تا كساني كه به حرفه پزشكي احترام مي‌گذارند، بتوانند كار پزشكي را ادامه دهند. من از مرحوم دكتر حكيم‌زاده تجليل و صحبت كردم. چگونگي انجام كار ايشان واقعاً براي تمام پزشكان كشورمان الگو است. كسي كه پزشك مي‌شود بايد بداند كه در خدمت مردم است و تمام سعي‌اش بايد اين باشد كه رنج و آلام مردم را تخفيف دهد و سالمندي و معلوليت هم يكي از اين رنج‌ها و آلام است. پزشكان شايد به طور مقطعي نتوانند به سالمندان كمك كنند، اين وظيفه دستگاه‌هاي عمومي كشور است كه سازمان‌هايي درست كنند تا به سالمندان و معلولان كمك كنند. كه تأسيس آسايشگاه‌هاي سالمندان و معلولان يكي از راه‌هاي درمان دردها و رنج‌هاي اين قشر از جامعه است. افرادي كه در سن سالخوردگي كسي نيست از آنها نگه‌داري كند و چه بسا بعضي از اين ‌ها خدمات بزرگي ممكن است به جامعه كرده باشند، در اين سن حق دارند كه جامعه از آنها حمايت بكند تا روزهاي پايان عمرشان را در رفاه و آسودگي بگذرانند."
 
 
 
جوائز و نشانها : در سال 1364 دانشگاه تهران از دكتر محمد صادق پيروز به مناسبت حضور فعال در هيئت مميزه و بررسي صادقانه پرونده هاي ارتقاء اعضائ هيئت علمي تقديري به عمل آمد. از ديگر جوايز و نشانهاي دريافتي وي مي توان به موارد زير اشاره كرد:
 
 - دريافت نشان چشم پزشكي ايران و تنديس چشم پزشكي در كنگره دوازدهم چشم پزشكي ايران در سال 1381
 
- پزشك نمونه سازمان نظام پزشكي ايران در سال 1379
 
چگونگي عرضه آثار : محمد صادق پيروز از سال 1349 در محافل علمي شركت فعال داشتند در كنگره هاي زيادي همچون افتالمولوژي در آكسفورد لندن و نيز در كنگره هاي علمي بين المللي زيادي در ايران و ساير كشور هاي شركت نموده اند و در بسياري از آنها به شرح نتايج تحقيقات خود بصورت ارائه مقاله اقدام كرده اند.ايشان همچنين در سه دوره متوالي در كنگره هاي چشم پزشكي در ژاپن ،آمريكا ،ايتاليا و غيره شركت كردندبطوري موضوع سخنراني ها و مقالات ارائه شده در شماره اول -سال چهارم مجله چشم پزشكي سينا در بهار 1373 درج شده است.از ديگر فعاليت هاي ايشان مي توان به موارد زير اشاره كرد:
 
 - همكاري با پروفسور شمس در زمینه بيماري تراخم و درمان آن
 
 - همكاري با پروفسور شمس در زمينه پيوند قرنيه
 
 - تحقيق و كار بر روي تومور هاي چشم پزشكي و جراحي كيست هيداتيك چشمي كه بصورت مقاله منتشر شده است.
 
    منبع: موزه ملی تاریخ علوم پزشکی ایران
کلمات کلیدی