پروفسور احمد رضا دهپور چهره ماندگار پزشکی کشور

پروفسور احمد رضا دهپور چهره ماندگار پزشکی کشور

دکتر احمد رضا دهپور , استاد فارماکولوژی دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تهران چهره ماندگار پزشکی

دکتر احمد رضا دهپور , استاد فارماکولوژی دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تهران و متولد 1327 است. دکتر دهپور متولد منطقۀ دیلمان سیاهکل بوده و تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در مدارس مشیر و فرهنگ سیاهکل و فردوسی انزلی به پایان رسانده است. تحصیلات داروسازی را با ورود به دانشکده ی داروسازی دانشگاه تهران در 1352 آغاز کرد و در 1357 دکتری و تخصص خود را در رشته ی فارماکولوژی از دانشکده ی پزشکی دانشگاه تهران با راهنمایی پروفسور فرانک مایکل از دانشگاه کمبریج , کسب نمود. وی در حال حاظر استاد فارماکولوژی دانشکدۀ پزشکی دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه تهران و adjunct professor انیستیتو بیوشیمی و بیو فیزیک (IIB) دانشگاه تهران می باشند.


ایشان به عنوان چهره ی ماندگار کشور مورد تجلیل قرار گرفتند. همچنین وی در سطح جهانی نیز در ردیف پژوهشگران برتر علمی دنیا قرار دارد. نام ایشان در گزارش Thomson Reuters ISI 2009 بعنوان يك درصد اول دانشمندان برتر جهان انتشار یافت که مايه افتخار و سربلندي جامعه علمي كشور است. دكتر لنكراني وزیر سابق وزرات بهداشت در آخرين روزهاي كاري خود يه عنوان وزير بهداشت طي نامه اي از دكتر احمد رضا دهپور به خاطر كسب رتبه بين المللي در بين يك درصد دانشمندان برتر جهان تقدير بعمل آورد .
بیشتر مطالعات ایشان در طی دوره تخصصی ، پژوهش بر روی رفتارهای سلول های خون از منظر بیو شیمیایی و بیوفیزیکی بوده و در شهر زوریخ صرف کار در زمینه ی بیولوژی مولکولی شده است. ایشان در طی فعالیت های علمی و پژوهشی خود تا این تاریخ بیش از 300 مقاله کامل در ژورنال های بین المللی به چاپ رسانیده اند . تعداد خلاصه مقالاتی که در کنگره ها و سمینارها معرفی نموده اند ، به بیش از 500 عدد می رسد. تعداد پایان نامه های کارشناسی ارشد ، دکترا در رشته های مختلف (پزشکی،داروسازی،دندانپزشکی و دامپزشکی) که ایشان راهنمایی آنها را بر عهده داشته اند ، متجاوز از چهارصد بوده و ایشان بیش از 40 پایان نامه تخصصی و PH.D را در طی فعالیت های علمی خود راهنمایی نموده اند .
ایشان در فعالیت های پژوهشی خود با گروه های دیگر کشورها , نظیر انگلستان, آمریکا , دانمارک در حال تبادل تجربه می باشند و تعدادی پروژه مشترک با این مراکز داشته و یا در حال اجرا دارند که در مجلات معتبر بین المللی به چاپ رسیده اند .
عضویت در بورد فارماکولوژی ایران , عضویت در فرهنگستان علوم پزشکی , مدیریت دپارتمان فارماکولوژی دانشکده پزشکی , عضویت در کمیته های ترفیعات دانشکده و دانشگاه , شورای تدوین فهرست داروهای اساسی ایران و کمسیون ورود دارو ها از دیگر فعالیت های ایشان می باشد .
ایشان سردبیری مجله ی Act Medica Iranica را که قدیمی ترین مجله علمی پزشکی انگلیسی زبان ایران می باشد , به عهده دارند و عضویت در هیئت تحریریه چندین مجله ی علمی نظیر Liver International وReproductive Healthو Heartدارند و داوری مقالات رسیده به بیش از 50مجله بین المللی به عهده ی ایشان است .
سابقه ی علمی دکتر دهپور محدود به فعالیت های پژوهشی ایشان نیست و می بایست در دو حوزه ی آموزش و پژوهش بطور همزمان مورد بررسی قرار گیرد.
در حوزه ی پژوهشی زمینه های کاری ایشان اساسا با رویکرد پاتوفیزیولوژیک به بیماری های ارگان سیستمسیستم های مختلف شکل گرفته است . بخش عمده و اصلی فعالیت های پژوهشی ایشان در چند سال اخیر , در زمینه ی بررسی پاتوفیزیولوژی بیماری های کبدی و به طور خاص کلستازی انسدادی و سیروز در مدل های حیوانی و سلولی –ملکولی و در بالین (یعنی ارتباط بیماری های کبدی با تظاهرات مختلف آنها در سیستم های تفاوت مغز , قلب , عروق , لوله ی گوارش و …) بوده است . به طوری که نتایج حاصل از این تحقیقات در قالب بیش از 100 مقاله در مجلات بین المللی بسیار معتبر به چاپ رسیده است . در کنار این موضوع , مطالعه بر روی مکانیسم های دخیل در ایجاد تحمل و وابستگی به اپیوئیدها و کانابینوبیدها در حیوانات آزمایشگاهی و انسان تا سطوح ملکولی نیز از جمله کارهای برجسته دکتر دهپور می باشد . نگرش عمیق ایشان به پژوهش و موضوعات مورد تحقیق کم نظیر بوده و همین امر موجب ایجاد یکپارچگی زیبایی در موضوعات به ظاهر متفاوت تحقیقاتی مورد نظر ایشان گرديده است.


عمق تحقيقات ايشان در بيماري هاي كبدي به حدي بوده كه تيم تحقيقاتي تحت نظارت ايشان در اين زمينه به عنوان مرجع در جهان شناخته شده است و شاهد اين موضوع ارتباط علمي نزديك در اين زمينه با دانشگاه هاي معتبر كشور كانادا و انگلستان می باشد.
اين تفكر عميق به پژوهش نحوه آموزش دكتر دهپور را كه در سطوح مختلف از دوره دكتراي عمومي تا دكتراي تخصصي و PhD صورت مي گيرد شديدا تحت تاثير قرار داده است.
دانشجويان در كلاس درس دكتر دهپور علاوه بر يادگيري اصول فارماكولوژي با مطالب به روز دنيا آشنا شده و ابتدا ناخودآگاه و سپس خودآگاه و علاقه مند به سمت پژوهش كشيده مي شوند و اين هنر بزرگي است كه جز با مساعي فراوان و صرف وقت و فكر فراوان در آزمايشگاه و كلاس درس به دست نمي آيد و حاصل آن دانشجوياني است كه هم اكنون خود اساتيد برجسته اي هستند. نكته بسيار جالب اين است كه فعاليت هاي اجرايي دكتر دهپور همه در زمينه آموزش و پژوهش بوده اند و نحوه برخورد ايشان با فعاليت هاي اجرايي دانشگاهي نيز متاثر از تفكر پژوهشگر ايشان بوده است.

كتاب هاي فارماكولوژي تاليف شده توسط دكتر دهپور:

1) فارماكولوژي غدد
2) فارماكولوژي شيمي درماني
3) فارماكولوژي سيستم عصبي خودمختار
4) سيستم عصبي مركزي
5) فارماكولوژي داروها و گيرنده ها
6) فارماكولوژي عملي عمومي
7) فارماكولوژي عملي تخصصي
8) فصلي از كتاب آسم علوم پايه و باليني

به قلم نوشته دکتر فرشته نواده

کلمات کلیدی