گفتگو با استاد پیشکسوت دکتر عباس شفیعی معمار داروسازی نوین ایران

گفتگو با استاد پيشكسوت دكتر عباس شفيعي معمار داروسازي نوين ايران

دكتر عباس شفيعي استاد پيشكسوت دانشكده داروسازي مي گويد: خواستن توانستن است و ما مي توانيم با كمك هم به رتبه يك در جهان دست بيابيم.

دكتر عباس شفيعي در سال 1316 در شهر قم در خانواده اي مذهبي چشم به جهان گشود و دوره كودكي خود را در آن جا سپري كرد، دوران دبستان را در مدرسه ترقي در خيابان ري و دوره دبيرستان را در همان خيابان ري و در مدرسه دارالفنون كه هر دوره آن 6 سال بود با موفقيت به پايان رساند.
وي از دوره نوجواني علاقه به رشته شيمي داشت و پس از اتمام دوره دبيرستان در رشته شيمي در دانشگاه تهران قبول و به تحصيل ادامه داد و در تمام دوران تحصيل با نمرات عالي دوره كاشناسي شيمي را گذراند. سپس در آزمون دوره داروسازي شركت و اين دوره را نيز با موفقيت گذراند.
دكتر شفيعي به دليل اينكه معدل دوران تحصيلش خيلي خوب بود و به زبان انگليسي تسلط داشت در آزمون بورسيه تحصيل در خارج از كشور انتخاب و براي ادامه تحصيل در سال 1343 با بورسيه دانشگاه تهران عازم دانشگاه كلمبيا در آمريكا شد و به دليل خوب بودن درسها و نمراتش بعد از يك سال بورسيه كشور امريكا شد.
استاد پيشكسوت دانشكده داروسازي پس از يك دوره چهارسال و نيمه در دانشگاههاي آمريكا براي اخذ دوره فوق دكتري عازم شيكاگو شد. همچنان در سال 1969 فوق دكتراي خود را در رشته شيمي از دانشگاه شيكاگو دريافت كرد و پايان نامه دكتر شفيعي در آن زمان در آمريكاي شمالي مقام نخست را كسب نمود و برنده جايزه 20 هزار دلاري دانشگاه در همان سال شد و دانشگاه آمريكا از وي درخواست همكاري نمود كه در جواب دكتر شفيعي به آنها پاسخ داد كه من متعلق به ايران و مردم كشورم هستم و بايد به ايران برگردم. وي در سال 1348 به ايران بازگشت و به عنوان عضو هيئت علمي دانشكده داروسازي دانشگاه علوم پزشكي تهران به فعاليت مشغول شد.
دكتر شفيعي در سال 1365 به عنوان رئيس دانشكده داروسازي انتخاب و مشغول به كار شد. وي در كنار اين مسئوليت، مسئوليت هاي ديگري از قبيل، عضو شوراي تحقيقات كشور، عضو شوراي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي تهران، عضو شوراي گسترش دانشگاه علوم پزشكي تهران، عضو هيئت امناي دانشگاه علوم پزشكي تهران، مدير مسئول مجله دارو ، عضو هيئت مميزه مركزي وزارت بهداشت و درمان و عضو هيئت مميزه دانشگاه علوم پزشكي تهران، دبير شوراي آموزشي داروسازي و تخصصي و مشاور سازمان جهاني بهداشت در كنوانسيون منع استفاده از سلاح هاي شيميايي را بر عهده داشته است.
اولين مقاله علمي دكتر شفيعي در سال 1964 منتشر شد.
استاد تا كنون 11 كتاب را به تنهايي و يا با همكاري ديگر اساتيد به نگارش درآورده است و 411 مقاله بين المللي دارد.
دكتر شفيعي با اشاره به امكان تربيت دانشجويان در دوره هاي تخصصي در كشور ايران گفت: ما بايد هزينه هايي كه از طريق بورسيه به دانشجويان داده مي شود تا در كشور هاي ديگر تحصيل كنند را در كشور خودمان خرج كنيم و تجهيزات دانشگاهها را تكميل كنيم. با اين كار ما مي توانيم از خروج دانشجويان با استعداد از كشور جلوگيري كنيم و همين دانشجويان با استعداد هستند كه مي توانند با همكاري يكديگر كشور را حتي به رتبه يك در سطح جهان برسانند. وي در همين راستا به تصويب قانون بودجه اختصاصي پژوهشي براي دانشجويان در مجلس اشاره كرد كه براساس آن دانشجويان مي توانند در هر زمينه اي كه علاقمند هستند تحقيقات خود را انجام دهند.
مدير گروه علوم دارويي فرهنگستان علوم پزشكي كشور در ادامه تاكيد كرد: ما توانايي و امكانات لازم براي توليد هر دارويي را در كشور داريم ولي توليد بسياري از آنها اقتصادي نيست. اگر قرار باشد براي توليد يك داروي جديد 10 تركيب را از خارج وارد كنيم، اقتصادي تر اين است كه داروي توليد شده را با قيمت كمتر از خارج وارد كنيم. توليد اين دارو زماني مقرون به صرفه خواهد بود كه 8 مورد از اين 10 تركيب مورد نياز در كشور توليد ‌شود.
استاد پيشكسوت و چهره ماندگار علوم پزشكي كشور در ادامه سخنان خود توليد داروهاي با كيفيت و جديد و افزايش همكاري صنايع دارويي با دانشگاه‌ها را از جمله نتايج ايجاد فضاي رقابتي در كشور عنوان كرد.
دكتر شفيعي 95 درصد داروهاي داخلي را با كيفيت ارزيابي كرد و در خصوص استفاده از داروهاي خارجي غيرمجاز كه برخي از آنها هيچ دارو و ماده موثري ندارند نيز هشدار داد و افزود: ‌در حال حاضر به دليل غيرمجاز بودن بعضي از داروها، برخي از داروها با قيمت بالا به مردم فروخته مي‌شود كه پس از آناليز و آزمايش مشخص مي‌شود هيچ ماده موثر و دارويي ندارد. توجه به اين موضوع در خصوص بيماران خاص فوق العاده مهم و حياتي است.
به گفته رييس پيشين دانشكده داروسازي دانشگاه علوم پزشكي تهران، در حال حاضر 64 عضو هيات علمي در دانشكده داروسازي مشغول به كار هستند و با توجه به اينكه بر خلاف ساير دانشكده‌هاي علوم پزشكي، دغدغه مسووليتهاي باليني ندارند، صرفا در جهت امور آموزشي و پژوهشي فعاليت مي‌كنند، بنابراين دانشكده داروسازي در مقايسه با ساير دانشكده‌هاي دانشگاه جايگاه مناسبي در امر پژوهشي دارد.
دكتر شفيعي همچنين خاطرنشان كرد: دانشكده داروسازي دانشگاه علوم پزشكي تهران از نظر تجهيزات و انجام امور آموزشي و پژوهشي در سطح بين المللي در حد قابل قبولي قرار داشته و من اين را مرهون زحمات استادان پيشكسوتان قديمي و حتي دانشجويان جديد مي دانم.
اين استاد دانشگاه تاكنون مقام ها،جوايز و مدال هاي علمي بسياري دريافت كرده كه برخي از آنها عبارتند از:
-جايزه اول تحقيقات در آمريكا براي دانشجويان دوره تحصيلات تكميلي در سال 1967
- جايزه اول طرح هاي تحقيقاتي از وزارت فرهنگ و آموزش عالي در چند سال متوالي
 - مدال درجه دوم تحقيق1356
- نشان درجه دوم فرهنگ1356
- جايزه اول تحقيقات جشنواره خوارزمي 1366
- استاد نمونه دانشگاه تهران 1368
- داروساز برجسته و نمونه 1368
- جايزه اول بهترين مقاله در كنگره شيمي دانشگاه شهيد بهشتي 1369
- جايزه كتاب سال با عنوان تجزيه داروها در مايعات زيستي 1372
- جايزه استاد نمونه دانشگاه علوم پزشكي تهران 1372
- لوح تقدير دانشگاه علوم پزشكي تهران 1373
- شيميدان برجسته سال 1374
- لوح تقدير جمهوري اسلامي ايران براي تاليف كتاب كروماتوگرافي و طيف سنجي 1374
 - برنده جايزه اول جشنواره رازي1376
- دكتراي افتخاري علوم پزشكي از دانشگاه كلمبوي سريلانكا 1998
- جايزه كتاب سال جمهوري اسلامي ايران 1378 و
- نشان درجه دوم پژوهشي 1378
از افتخارات اين استاد ارجمند است.
ايتاد دكتر شفيعي هم اكنون مشاور رئيس و عضو هيئت رئيسه دانشگاه است.
 اين استاد برجسته در پايان سخنان خود مي گويد: خواستن توانستن است و ما براي رسيدن به رتبه يك در دنيا بايد با هم تلاش كنيم و تمام تجربيات دانش آموخته هاي پيشكسوت و قديمي را به دانش آموخته هاي جوان و جديد منتقل نمائيم.
به استاد شفيعي به خاطر خدمات ارزنده اش به علم نوين داروسازي لقب معمار داروسازي نوين ايران داده اند.
 

کلمات کلیدی