برگزیده پنجمین سمینار تعهدحرفه ای در خدمات سلامت

دکتر فرهودی: دستورات الهی و قرآن مجید بنیادی‌ترین، عمیق‌ترین و پایاترین دستوراتی هستند که انسان را متعهد به حرفه خود می کند

طبق روال سال های گذشته در پنجمین سمینار تعهدحرفه ای در خدمات سلامت و جشنواره علمی فرهنگی استاد بهادری از تعدادی از اساتید دانشگاه به عنوان برگزیده تجلیل شد که دکتر محمود فرهودی یکی از برگزیدگان این سمینار بود که با وی به گفت و گو نشسته ایم.

روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران، دفتر ارتباط با دانش آموختگان، پنجمین سمینار تعهدحرفه ای در خدمات سلامت 4 و 5 اسفند ماه جاری برگزار شد. به همین مناسبت با دکتر محمود فرهودی به گفت و گو نشسته ایم که در ادامه می خوانید.
از اینکه وقت خود را در اختیار ما گذاشتید سپاسگزارم. شما در پنجمین سمینار تعهد حرفه‌ای در خدمات سلامت در بخش جشنواره‌ی بنیاد علمی فرهنگی استاد بهادری به عنوان برگزیده انتخاب شده اید کمی در مورد پیشینه‌ی خود اینکه، کجا به دنیا آمده اید؟ کجا تحصیل کرده اید؟ برایمان صحبت کنید؟
بنده محمود فرهودی  هستم. در مهرماه 1317 در خانواده‌ای مذهبی در شهرستان ساری متولد شدم. در سال 1330 وارد دانشکده پزشکی مشهد شدم و در سال 1351 مدرک تحصیلات عالی تخصصی بیماری‌های داخلی را اخذ کردم. به واسطه‌ی زمینه‌ی خانوادگی از همان سال های اولیه تحصیلی با نهضت‌های اجتماعی آشنا و در مبارزات دانشجویی بر علیه رژیم ستم شاهی فعالیت داشتم. بدین جهت در زمان تحصیلات دانشگاهی چند بار دستگیر و هربار مدتی زندانی شدم. در سال 1344 به سه اوج‌گیری نهضت دانشجویی در دانشگاه‌های ایران و مرتبط با انقلاب اسلامی در مشهد دستگیر و به زندان قزل قلعه و سپس کمیته شهربانی در تهران کشانده‌ شدم. من از شاگردان استاد محمدتقی شریعتی مفسر قرآن مجید و نهج‌البلاغه در کانون نشر حقایق اسلامی بودم. من جزو نخستین گروه پزشکان داوطلب اعزام به جبهه در شروع جنگ تحمیلی در شهریور 1359 بودم به مدت دو ماه در جبهه آبادان در بیمارستان طالقانی در خدمت مجروحین عزیز و فداکار جنگ تحمیلی انجام وظیفه‌ی پزشکی می کردم. از سال 1359 تا 1363 به عنوان رییس بیمارستان امام رضا و از سال 1365 تا 1369 به عنوان معاون پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام وظیفه کردم. بنده عضو گروه پزشکی ستاد انقلاب فرهنگی در سال 1360بودم. در سال 1367در اولین کنگره‌ی بین‌المللی گازهای شیمیایی جنگی در ایران به عنوان دبیر کنگره فعالیت داشتم و  پنج مقاله‌ی مشترک در آن کنگره که در کتاب بمب‌های شیمیایی و تسهیلات بیولوژیک به رشته تحریر درآورده ام ارائه کردم. در سال 1363 به درجه‌ دانشیاری و در سال 1372 به مقام استادی بیماری‌های داخلی دانشگاه علوم پزشکی مشهد نایل شدم.
در سال 1375 به عنوان یکی از اساتید نمونه‌ی دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور در جشنواره خوارزمی برگزیده شدم. در این سال ها علاوه بر خدمت پزشکی موفق به تالیف و چاپ کتاب‌های، سوختگی در اثر گرما و آتش مسمومیت سوختگی در اثر بمب‌های شیمیایی و گازهای جنگی، کتاب بمب‌های شیمیایی تسهیلات بیولوژیک (عوارض و درمان)، کتاب مجموعه مقالات فرهنگی اجتماعی مرتبط با اخلاق در پزشکی، کتاب شوک، انواع، فرآیندهای تشخیص و درمان، شدم. همچنین بیش از 45 مقاله فارسی و 5 مقاله‌ی انگلیسی در مباحث مختلف پزشکی به چاپ رساندم و پس از گذشت 46 سال از خدمات آموزشی پزشکی درمانی در حال حاضر نیز به عنوان استاد بیماری‌های داخلی دانشگاه علوم پزشکی مشهد مشغول به ارایه خدمت به بیماران و تدریس دانشجویان هستم.
استاد، سمینار ما در مورد تعهد حرفه‌ای است. برای ما از تعهد حرفه‌ای و مسولیت پذیری اساتید یا دانشجویان به خصوص در رشته‌ی درمان صحبت کنید؟
در مورد تعهدحرفه‌ای در خدمات سلامت باید بگویم در این شرایطی که بیماری کرونا همه گیر شده وقتی به بخش اورژانس می روم بسیار خوشحال می شوم که تمام همکاران سخت کوشانه در حال مداوای بیماران هستند و کم کاری وجود ندارد. در این ایام حتی افرادی در راه سلامت جامعه، جان خود را از دست داده اند. این همان تعهدی است که به حرفه خود دارند.این رعایت تعهد احساس روانی خاصی ایجاد می کند.
امروزه ایران در علم پزشکی یکی از کشورهای برجسته‌ دنیاست. ما در علوم هسته ای نیز پیشرفت چشمگیری داشته ایم و در این راه دانشمندانی مانند دکتر فخری زاده را از دست داده ایم همه اینها تعدحرفه ای است که مردم ما به حرفه و کشورشان دارند که از قرآن تاسی گرفته اند و تا زمانی که این راهشان است عزت و افتخار نصیبشان خواهد شد. هر چند مشکلاتی نیز وجود دارد ولی این مشکلات باعث نشده ملت ایران از اقتدار خود دست بردارند.
استاد،شما تعهد و مسئولیت پذیری دانشجویان نسل امروز را نسبت به حرفه و جامعه چطور می بینید؟
البته با شرایط کنونی قضاوت در این مورد کمی مشکل است ولی تا قبل از آن بسیاری از دانشجویان تعهد و مسئولیت پذیری در مورد جامعه و حرفه ای که دارند را رعایت می کردند.
آقای دکتر یکی از اصول مهم در خانواده پرورش است. آیا پرورش یک فرد در خانواده باعث می شود که او نسبت کار و جامعه‌ مسئولیت‌پذیر و متعهد باشد یا آن را می تواند در جامعه کسب کند؟
قطعا خانواده نقش مهمی در تربیت فرزند دارد. خانواده ای که بنیان تعهد و مسئولیت پذیری را در فرزند خود نهادینه کرده به طور حتم در آینده کاری و زندگی او نقش مهمی را ایفا کرده است. به خصوص در حوزه درمان، دانشجویانی که پس از فارغ التحصیلی با حیات مردم سرو کار دارند باید متعهد به حرفه خود باشند چون قصور در این حوزه جبران ناپذیر خواهد بود.
آیا نقش اساتید در این زمینه تاثیر گذار است؟
بله بسیار تاثیر گذار است. اساتید الگوی عملی برای دانشجویان هستند و می توانند با تربیت درست دانشجویان خود، زندگی آنها را متحول کنند.
اگر دوباره به گذشته برگردید همین راه را ادامه می‌دهید؟ یا همین رشته را انتخاب می کنید؟
باید بگویم من خود را از نظر حیات اجتماعی تمام شده می بینم البته که برای انجام وظایف اجتماعی، دینی و عرفی باید خداوند توفیق دهد و شناخت و توسل به قرآن کریم می تواند انسان را در انجام هر تعهدی کمک کند. من نیز با عنایت خداوند آنچه در توان داشتم انجام داده ام و اگر دوباره به گذشته برگردم برای خدمت به مردم از هیچ کوششی دریغ نخواهم کرد.
استاد به عنوان یک استاد پیشکسوت که سال‌ها در  دانشگاه فعالیت دارید برای نسل جوان امروز چه صحبتی دارید؟
ما باید از نظر اساسی با یک بینش فکری پیش برویم دستورات الهی و قرآن مجید بنیادی‌ترین، عمیق‌ترین و پایاترین دستورات حیات زندگی فردی و اجتماعی انسان است. من همیشه به فرزندان و دانشجویان خودم نیز توصیه می کنم با قرآن مجید بیشتر آشنا شوند این کتاب الهی بهترین راهنمای زندگی است. قرآن دستور استقلال می دهد. قرآن می گوید تعهد به خیر و سلامت جامعه داشته باشید.
توصیه شما به دانشجویان جدید که وارد رشته‌ی پزشکی شده اند چیست؟
تمام سلول‌های بدن همه‌ی انسان ها مشابه اند و هر فردی در طول زندگی خود بیمار خواهد شد پس نباید فکر کند که بیماری فقط برای دیگران است و خود و اطرافیانش هرگز بیمار نخواهند شد. اینجاست که تعهد انسانی در بعد پزشکی هم بر مبنای نص قرآن مجید کسی که در نجات جان انسان بکوشد گویی در نجات جان همه بشریت کوشیده و این مقام بالایی است که اگر انسان به همین آیه بسنده کند به تعهد خود عمل کرده است. همانطور که می دانید مسئله رعایت حجاب به تمامی انسان ها توصیه شده ولی چرا به پزشک اجازه داده شده که در این امر به شرط درمان طوری دیگر عمل کند. وقتی یک پزشک که می خواهد صدای قلبی را گوش کند باید درست این کار انجام دهد چون تشخص بیماری بسیار مهم است و اگر به درستی انجام نگیرد جان بیمار به خطر می افتد. دانش پزشکی اینگونه است.
استاد به عنوان حرف آخر، از زندگی خود راضی هستید؟
بله همیشه لطف الهی شامل حال من بوده تا بتوانم خدمتی انجام دهم.

فریبا  مقدم
خبرنگار

فریبا مقدم

1 نظر برای این مطلب وجود دارد

کاظم عمرانی

کاظم عمرانی

02/07/05 - 15:58

سلام فکر کنم تاریخ تولد یا ورود به دانشگاه را اشتباه درج کردید.مجددا ملاحظه فرمایید.وهمچنین تاریخ فارغ‌التحصیل خیلی فاصله دارد.متشکرم

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *

02/10/06 - 10:48

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *