سمینار یکروزه تعهد حرفه ای در استان قزوین
دکتر گتمیری در نخستین سمینار تعهد حرفهای در قزوین ضمن اشاره به غرور بعنوان آفت دانش تاکید کرد ما پزشکان باید مراقب باشیم مبتلا به نخوت نشویم
به گزارش روابط عمومی دفتر ارتباط با دانش آموختگان دانشگاه علوم پزشکی تهران در اولین سمینار یکروزه تعهد حرفه ای در نظام سلامت استان قزوین، دکتر گتمیری رئیس دفتر ارتباط با دانش آموختگان به عنوان سخنران، پروفشنالیسم را ناظر به دیدبانی بر کل یک حرفه دانست و گفت: پروفشنالیسم با نگاهی همهجانبه به ساختار نظام سلامت به زیر ساختها میپردازد. وی تاکید کرد استانداردها با توجه به شرایط ممکن است تغییر کند. مثلا پزشکی که روزانه 60-50 بیمار را ویزیت میکند نمیتواند تمام اصول پروفشنال و تعهد حرفه ای را در کار خود رعایت کند و انتظار میرود سیستم، مقدماتی را فراهم کند تا بتوان تعهد حرفه ای را در عمل پیاده کرد.
وی ادامه داد: اصول پایبندی حرفه ای بر 6 اصل استوار است: 1- نوع دوستی 2- تعالی 3- وظیفه شناسی4- شرافت و درستکاری 5- احترام به بیماران و همکاران و 6- توجه به عدالت
مصادیق نوع دوستی شامل ارجحیت منافع بیمار است و اگر ما وجدان بیدار نداشته باشیم و دستگاه الهی را ناظر بر کار خود ندانیم ممکن است افرادی خدای ناکرده از این ناآگاهی مریض سوء استفاده کنند. در نتیجه مسئله توجه به منافع بیمار و ارجحیت منافع فردی بیمار باید مورد توجه باشد و باید با حوصله سخنان بیمار شنیده شود و به علایم باصبوری توجه کرد تا حتی المقدور از رنج بیمار کاسته شود و به نگرانی های بیمار و خانواده اش توجه کافی بشود.
از مصادیق وظیفه شناسی وقت شناسی، پاسخ دهی به تماسهایی است که تعهد داریم، فاصله را با لوکیشنی که در آن مشغول خدمت ایم تا حد امکان کوتاه کنیم تا بتوانیم در کمترین زمان بر بالین مریض حاضر شویم.
از مصادیق تعالی شغلی می توان به این اشاره کرد که ما واقعا خود را ملزم بدانیم در کنگره های رشته خود حضور داشته باشیم یا مقاله و مجله مرتبط با رشته خود را مطالعه کنیم. بر اساس نمودار اگر یک مجله را آبونمان شوید و آن را مطالعه کنید 50 درصد دیتا های جدید را دریافت خواهید کرد و باید در رشته خود سعی کنیم اطلاعات را به روز کنیم و خود را ملزم به یادگیری مطالب جدید بدانیم تا مصداق تعالی تحقق یابد.
مصادیق احترام که فوقالعاده موضوع مهمی است هم احترام به مریض و هم احترام به همکاران را شامل میشود و نباید اجازه داد بین پرستاران و دیسیپلینهای مختلف چالش وجود داشته باشد، نباید راز مریض را پیش همکاران دیگر بازگو کرد، نسبت به نژاد، نسبت به مذهب، نسبت به سطح سواد و نسبت به اقوام مختلف باید بسیار مراقب بود.
از مصادیق درستکاری، رفتار صادقانه و شرافت این است که حتی لباس پوشیدن، نحوهی در اختیار گذاشتن مطالب برای همراهان بیمار، گزارش صادقانه حتی در کارهای پژوهشی و در نظر گرفتن محدودیتهای اقتصادی بیمار و... باید مورد توجه باشد و اگر مدیریتی در جایی داریم منابع را درست مصرف کنیم و نسبت به هزینهها توجه داشته باشیم.
دکتر گتمیری خاطر نشان کرد: در تمام این موارد بیتوجهی به این شاخصها ممکن است از رفتار ما یک سوء رفتار بسازد و در تاسیس بخش ها و بیمارستانها و ... باید از حقوق اجتماعی افراد و جایگاهشان بی توجه نگذریم در رابطه با بحث نخوت حدیث است که بدترین آدمها دانشمندان مغرورند، ما نسبت به عامهی مردم آگاهیهای بیشتری داریم که اتفاقا مورد استفادهی مردم است اما اگر این دانش باعث نخوت و غرور شود بسیار خطرناک خواهد بود به شدت باید مراقب باشیم که از حیث داشتن مهارتها و توانی که در این رشته داریم مبتلا به نخوت و غرور نباشیم.
در موضوع بیصداقتی باید توجه داشت از فریب، بزرگ جلوه دادن کاری که برای مریض انجام شده است و عیب جویی کردن از کار همکار و ... از مصادیق بی صداقتی است و باید از آن پرهیز کرد.
مسئله بعد موضوع ناتوانیست، باید پذیرفت از یک سنی به بعد توانایی های انسان از نظر ذهنی، دانشی و فیزیکی کاهش خواهد یافت و باید مدام این توانایی ها رصد شود و در صورت کاستی در هر مورد پذیرفت که کار را باید به جوانترها واگذار کرد.
ما با رعایت این اصول میتوانیم یک رفتار ایدهآل داشته باشیم. وظیفه هر پزشک و پرستار است که با رافت کامل، بخشندگی، نوع دوستی، حسن خلق، انعطاف پذیری، فروتنی و اشتیاق خود را به مریض معرفی کند، خویشتندار باشد، در دسترس باشد و به گونه ای رفتار کند تا الگویی برای دیگران باشد، وقت شناس باشد. چون کار پزشکی به صورت تیمی انجام میگیرد پرونده به صورت کامل نوشته شود و از کارهایی مانند رها کردن بیمار، تجویز های القایی، احترام قائل نشدن برای وقت بیمار و.... اجتناب کرد.
دکتر گتمیری در ادامه بر شیفتهای سنگین پزشکان اشاره کرد و گفت: کشیک های زیاد باعث فرسوگی شغلی خواهد شد و پزشک و رزیدنت از لحاظ روانی و فیزیکی در معرض خطر خواهند بود.
امروزه در تمام دنیا همین مبانی حرفهای، هم شخصی و هم ساختاری به شدت مورد توجه انجمن ارزیابی کیفیت برنامههای دستیاری آمریکا قرار دارد و همین اصول را جزو اصول تعهد حرفه ای قرار داده اند و شورای عمومی پزشکی انگلستان در راهنمای طبابت خود good medical practice را اصول رفتارهای حرفهای قرار داده است. در انجمن متخصصین داخلی آمریکا اخیرا بندی اضافه شده است که هر پزشکی اخلاقا متعهد است که نسبت به سلامتی جسمی و روانی خود پایبندی نشان دهد.
دکتر گتمیری در خاتمه تاکید کرد امیدواریم این جلسات در استان قزوین فتح بابی باشد و به طور مرتب در طول سال چندین بار کارگاه تعهد حرفه ای برگزار شود و با مشورت با بزرگان وصاحب نظران، مهم ترین بحران های استان خود را کشف و هم به مسائل فردی پرداخته شود و هم به مسائل ساختاری توجه شود و باید توجه داشت مسائل و چالش ها در مناطق مختلف متفاوت خواهد بود و با مشورت با گروههای خبره عناوین بحثهای تعرفهای خود را ارزیابی کنید.
ارسال به دوستان