ششمین سمینار تعهدحرفه ای در خدمات سلامت برگزار شد
دکتر عیسی زاده: جامع دیدن انسان، توجه به مبدا، معاد و بینش ساختاری از ویژگیهای انسان شناسی دینی در تعهدحرفهای است
رئیس مرکز تحقیقات علوم، قرآن، حدیث و طب دانشگاه علوم پزشکی تهران یکی از علتهای اصلی کم رنگ شدن اخلاق در روابط انسانی را عدم توجه به جایگاه و شناخت درست و جامع انسان دانست و بر توجه به جایگاه حقیقی انسان و اهمیت انسانشناسی در تبیین موضوع تعهدحرفهای تاکید کرد.
گالری عکس روز دوم
به گزارش روابط عمومی دفتر ارتباط با دانش آموختگان، دکتر نیکزاد عیسی زاده رئیس مرکز تحقیقات علوم، قرآن، حدیث و طب دانشگاه علوم پزشکی تهران، در ششمین سمینار تعهدحرفه ای در خدمات سلامت که 6 و 7 بهمن 1401 در تالار ابن سینای دانشکده ی پزشکی دانشگاه برگزار شد،گفت: درخواست غفران الهی و رحمت واسعه ی خداوند متعال را برای تمامی انبیا، امامان ، شهدا و استادان به ویژه استاد دکتر بهادری که امروز مرهون و مدیون نفسهای قدسی شان هستیم را دارم.
وی ادامه داد: یکی از موضوعات بسیار مهم و زیر بنایی در بحث تعهدحرفهای موضوع انسانشناسی است. در آیات کریمه قرآن، اولین آیهای که با بشر و انسان به عنوان مخلوق ذیشعور خود سخن می گوید در مورد انسانشناسی است. بسم الله الرحمن الرحیم،اقْرأْ باسْم ربّک الّذی خلق ﴿۱﴾ بخوان به نام پروردگارت که تو را آفرید.
وی افزود: موضوع این همایش نیز تعهدحرفهای در بحران است و اگر بخواهیم نگاه دقیق و عمیقی به این بحث داشته باشیم لاجرم باید انسانشناسی را اولین گام در تعهدحرفهای ببینیم. درآیه إنّا هدیْناه السّبیل إمّا شاکرًا وإمّا کفورًا از سوره دهر، به ویژگی ممتاز انسان که قدرت انتخاب و اختیار دارد اشاره شده است و این قدرت اختیار و انتخاب دقیقا بر اساس نوع انسان شناسی انسان شکل میگیرد.
دکتر عیسی زاده تصریح کرد: اینکه شما چگونه به انسانها نگاه کنید اختیار و انتخاب شما را رقم میزند. نوع تعریفهایی که برای انسان شناسی وجود دارد بر اساس تجربی، عرفانی، فلسفی دینی و وحیانی است که امروز ما کلام خود را در خصوص انسانشناسی براساس آیههای قرآن و روایات اهل بیت بیان می کنیم.
وی ادامه داد: اهمیت و ضرورت انسانشناسی برای همهی ما هویدا است. گاهی شما انسانشناسی را در چارچوب اندیشهی بشری مانند جامعهشناسی، روانشناسی، اجتماعی و رشتههای علمی مورد مطالعه قرار میدهید ولی گاهی فراتر از آن میروید و انسانشناسی را بر اساس تعالیم دینی و وحیانی مورد بررسی قرار میدهید.
دکتر عیسی زاده تاکید کرد: اما انسان شناسی در چارچوب تعالیم دینی و قرآن سه نکتهی مهم دارد. اهمیت انسانشناسی در چهارچوب معارف قرآن این است که اولا انسانشناسی راهگشای شناخت خداست. اقْرأْ باسْم ربّک الّذی خلق از انسان شروع می شود اما به خدا ختم میشود. انسانشناسی درست است که، در افق بالا انسان را به خداشناسی برساند تا زمانی که این اندیشه در رابطه با انسان و ریشههای خلقت، مبدا و معاد انسان درست نشود مطمئن باشید در تعهدات حرفهای هم نقصان خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه، ما در دورهی معاصر با بحران انسانشناسی مواجه هستیم، تصریح کرد: این بحران در اثر کاستیهایی است که در انسان شناسی معاصر وجود دارد که می توان ناسازگاری دیدگاهها و نبود انسجام درونی، نبود داوری کارآمد مورد اتفاق دربارهی انسانها و نادیده گرفتن گذشته و حیات پس از مرگ انسان که در نگاه وحی نکتهی بسیار مهمی است را از دلایل آن برشمرد.
دکتر عیسی زاده، با اشاره به میل های باطنی انسان، گفت: میل های باطنی انسان به چهار دسته غرایز،عواطف، انفعالات و احساسات تقسیم می شوند. یعنی اگر انسان بخواهد که تعهدحرفه ای شکل بگیرد حتما باید متوجه این چهار عنصر باشد. اگر پزشکی، در عالم پزشکی نگاهش به انسان نگاه اتصال و ارتباط انسان با خدا باشد خیلی در خدمات رسانی موفق تر خواهد بود.
وی در پایان خاطر نشان کرد: انسان برای اینکه بتواند نظام ارزشی درستی را برای زندگی خود در نظر بگیرد و تعریف کند بدون در نظر گرفتن مبدا و معاد راه به جایی نمیبرد. از یک سو باید خود را متصل به قدرت لایزال الهی بداند، از طرفی باید بداند که پایان راه إنّا للّٰه وإنّا إلیْه راجعون است. همه به یک جا برمی گردیم ولی به جایی که خود رقم زده ایم. همه به سوی خدا بر می گردند اما یکی در پایینترین نقطهی بهشت الهی و یکی در اوج پرواز می کند و قرار میگیرد.
توضیح اینکه آئین افتتاحیه سمینار تعهد حرفه ای در نظام سلامت، با پخش سخنان زنده یاد استاد بهادری آغاز شد. در جشنواره تعهد حرفه ای نیز از دکتر بیژن جهانگیری استاد پیشکسوت گروه فارماکولوژی، دکتر زهره پارسایکتا استاد پیشکسوت گروه پرستاری، دکتر احمد جلیلی استاد پیشکسوت گروه روانپزشکی، دکتر محمدرضا میر استاد پیشکسوت گروه جراحی سرطان، دکتر محمد اسلامی استاد پیشکسوت گروه پاتولوژی دهان و زنده یاد دکتر مریم پوررضا قدردانی و بر بازنگری و برنامهریزی آموزش تعهد حرفهای متناسب با پیشرفتهای علمی و تغییرات تکنولوژی تأکید شد.
نظر دهید